在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位媽媽幫幫手:我bb有隻(馬牙)..好紋同成日大爆喊!!
聽老人家話有用針挑左佢..有冇媽媽好似我咁或經歷過..教下我..因為要搵中醫師先可以挑走.如果唔整走就日日喊..搞到我好難揍阿囡= =".非常急!!麻煩你地,,,特別係(60後既媽媽)please!!thank you!!

大宅

咩係馬牙呀? 你bb幾大?

大宅

2個月!!
原帖由 奀奀豬 於 10-12-16 15:17 發表
咩係馬牙呀? 你bb幾大?

大宅

好媽媽勳章

咩叫馬牙, 未聽過。

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

我都想知咩叫--->馬牙

複式洋房

stop stop stop! 咩係馬牙呀? 乜都唔可挑住。問清楚先。

原帖由 szewai89 於 10-12-16 15:14 發表
聽老人家話有用針挑左佢..有冇媽媽好似我咁或經歷過..教下我..因為要搵中醫師先可以挑走.如果唔整走就日日喊..搞到我好難揍阿囡= =".非常急!!麻煩你地,,,特別係( ...

大宅

係唔係生在牙肉上的 "馬牙"? 係一粒粒白色既?

複式洋房

轉載:

大多數嬰兒在出生後4-6周時﹐口腔上 中線兩側和齒齦邊緣出現一些黃白色的小點﹐很像是長出來的牙齒﹐俗稱“馬牙”或“板牙”﹐醫學上叫做上皮珠﹐上皮珠是由上皮細胞堆積而成的﹐是正常的生理現象﹐不是病﹐“馬牙”不影響嬰兒吃奶和乳牙的發育﹐它在出生後的數月內會逐漸脫落﹐有的嬰兒因營養不良﹐“馬牙”不能及時脫落﹐這也沒多大防礙﹐不需要醫治。

有些人不知道“馬牙”的來歷﹐以為是一種病﹐拿針去挑﹐或用布去擦﹐這都是很危險的﹐因為嬰兒口腔粘膜非常薄嫩﹐粘膜下血管豐富﹐而嬰兒本身的抵抗力很弱﹐針挑和布擦損傷了口腔粘膜﹐容易引起細菌感染﹐發生口腔炎或凳骨髓炎﹐甚至發生敗血症﹐危及嬰兒生命﹐如果“馬牙”﹐過大﹐影響嬰兒吸奶﹐可用2%紅汞消毒﹐用消毒針挑破“馬牙”﹐放出內容物﹐即可愈合。

原帖由 szewai89 於 10-12-16 15:14 發表
聽老人家話有用針挑左佢..有冇媽媽好似我咁或經歷過..教下我..因為要搵中醫師先可以挑走.如果唔整走就日日喊..搞到我好難揍阿囡= =".非常急!!麻煩你地,,,特別係( ...

大宅

我個囡2,,3個月果陣我99都話佢有..
話我餵奶果時佢大力咬我係因為有馬牙..
跟住成日叫我同佢沖涼抹口仔果陣大力禁佢....

男爵府

我個囡喺兩個幾月發現有馬牙,係會成日好紋(因為好痕架)不過千其唔好用針挑,好危險架!你喺佢好紋既時候用肥仔水幫佢捽吓d馬牙,佢會無咁紋架!我個囡而家7個幾月,已經無左喇^^

首頁

尾頁

跳至