婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

事緣唔知係唔係尋晚阿囡玩得太癲, 由半夜3點幾到今朝6:45am, 差不多每10-15分鐘就喊/, 成晚訓下醒下咁”tum”.
今朝六點幾99起身一聽到阿囡喊, 就係房門出邊問長問短, 我抱住阿囡, 老公一開門又話阿囡係唔係肚餓呀, 我話應該唔係因為佢由3點幾就喊; 之後又話佢摸住我地張被, 可能想要被, 我老公指一指阿囡張床上既被話俾左佢啦; 之後99又話佢想訓大人床同我地訓, 我話阿囡由細到大我都唔俾佢同我地訓, 因為一俾左就要晚晚都一齊訓, 而家就算佢兩歲有幾想我都唔會俾. 99唔知係唔係唔鍾意走左出去, 點知阿囡喊得仲勁, 我抱佢出去, 見到99係房上緊網, 阿囡係咁指住佢間房要入去, 可能我真係太”, 我放低阿囡係廳, 同佢講你要搵阿麻你自己去啦. 99出黎就話你地要”tum”下佢估下佢想點架麻, 之後就一手抱起攬住佢. 大佬, 我係佢阿媽黎架! 我唔”tum”佢!? ”tum”左佢成晚啦! 講到全世界好似得佢一個知阿囡想點, 果個係我個囡, 唔通我唔錫佢!? 我果刻真係好心淡! 即刻刷牙洗臉換衫返工, 出門口果陣先岩岩7.

平時我99都無咩野, 就係成日都好多口, 講野唔經大腦, 從來都唔知自己講野hurt到人, 連我老公都咁講. 試過我同老公鬧交, 佢叫c6不如同我離婚.
我都知自己犯賤, 年頭果陣見樓價高, 老公又話99日日黎我地屋企湊阿囡好辛苦 (雖然只係10分鐘有蓋天橋路程), 於是賣左層樓, 諗住請工人搬番阿媽度住; 點知6299一句唔捨得, 我地又搬番去同佢地住. 62個人又好麻煩, 少少野就成日嘈, 晚晚食飯後就霸住個toilet洗衫沖涼成兩個鐘, 同佢suggest話你成日係屋企, 不如你早d, 等我地放左工食完飯唔駛同你爭toilet, 佢又唔鍾意; 試過我急想去toilet佢係入面, 99幫我拍門, 佢就鬧到99痴肺, 卒之我要落樓下商場去toilet.
又好睇電視, esp. 咩超級xxd歌唱比賽, 佢如果睇緊電視你去問佢野實俾說話你聽.
C6
又拎左大舊錢去搞生意, 成半年都未有progress. 我自己屋企又出左事, 已經拎左over 10萬返去都唔知搞唔搞得掂….

我就黎癲喇~~~ 返工又辛苦, 日日朝98, 返屋企要湊女陪阿囡, 又要睇住6299做人, c6果邊又未成事都唔敢諗幾時可以搬番出去, 自己屋企而家又咁又唔知可以同邊個傾, 唔想成日煩住d朋友, 人生好灰有時真係後悔點解咁快生bb… 有時唯有安慰自己好彩阿囡都算乖, 無病無痛

複式洋房

做人媽媽甚艱難,仲要做在職媽媽仲難。版主你要加油呀!奶奶講既野就當耳邊風,"呼"一聲吹過就算啦~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

樓主,FEEL到你好大壓力喎....不如試下食餐好既...relax下啦....

你奶奶係煩d,不過都係關心個孫女,諗得正面d,佢錫你囡囡應該開心至係.....

大宅

樓主, 你忍下啦!! 努力儲下錢, 然後搬走啦!!

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

一字既之若 "忍"
加油! 總有出頭天!
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hey, 99係咁架啦
我個又係, 小朋友有咩, 就多多學問, 梗係凍親, 叫左唔好食咁多生冷野, 都話唔好咁夜訓, 都話唔好玩得咁顛, 話左翻風架啦
總之樣樣都係新抱唔識/唔聽話, 佢岩晒lor! (例如佢自己整左jelly+西瓜汁就一次過食都無問題既!)
我都費事啋佢, 有時忍唔住都會串2句(例如忍唔住: 99, 感冒係由空氣傳播病毒, 唔關生冷野事架), 佢知道我唔係善男信女, 而家佢會收歛d

原帖由 mokcnine 於 10-12-23 09:11 AM 發表
事緣唔知係唔係尋晚阿囡玩得太癲, 由半夜3點幾到今朝6:45am, 差不多每10-15分鐘就喊/叫, 成晚訓下醒下咁”tum”佢.
今朝六點幾99起身一聽到阿囡喊, 就係房門出邊問長問短, 我抱住阿囡, 老公一開門又話阿囡係唔係肚餓 ...

大宅

完全同意。總之樣樣都係新抱唔識/唔聽話。真係睬佢都傻。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-23 12:16 發表
hey, 99係咁架啦
我個又係, 小朋友有咩, 就多多學問, 梗係凍親, 叫左唔好食咁多生冷野, 都話唔好咁夜訓, 都話唔好玩得咁顛, 話左翻風架啦
總之樣樣都係新抱唔識/唔聽話, 佢岩晒lor! (例如佢自己整左jelly+西 ...

禁止訪問

別墅

Absolutely agree with all the previousmessages. You are the mother of your lovely daughter. You love her. You knowwhat she needs. I have also such experience before. I just say I am my daughter’smother. Then no one can say anything.

You should understand your99 can say anything. But you can choose what you want to listen. For otherwordings, just ignore them.

男爵府

育兒性格勳章

樓主.... 同6299 住, 仲要有埋小朋友...

就真係預左 6299 會好"多事"....乜都要問 要理一餐,雖知佢地係關心個孫,但真係 好囉唆,& 有時仲要 "扮代表" 囉...

我feel 到你 果下 其實 都幾"呷醋".... 個99 仲要 "攞晒彩" 咁..... & 你本身仲要 由3點幾無得sleep..... 你唔"爆" 已經算好忍得!!

快d 搬出去la.....
唔好 再理甚麼 6299 唔捨得...
相見好, 同住難....
佢地唔捨得, 就唔該"客氣" 少少la.... 又要同住, 但又比氣人地受...
如果你看到面前的陰影,別怕,那是因為你的背後有陽光!

地球是運動的,一個人不會永遠處在倒楣的位置。

人不能太方,也不能太圓,一個是會傷人一個是會讓人遠離你,因此人要橢圓!

別再用0.5的思維管理這個2.0的世界了!

[強國]搞笑+發人深省的句子
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?type=EP&message=2706370&highlight_id=0&page=1

大宅

多謝各位姊妹的安慰。
其實我係好心煩,有冤無路訴,所以想借個位呻吓…
暫時我哋都無得搬走住,唯有忍忍忍忍忍…

首頁

尾頁

跳至