跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 元朗區幼稚園邊間好??

Thanks milk 72116

民房

小兒今年在肖珍升高班,回想2年前也和你一樣難於决澤
但至今也覺得無選錯,所以弟弟明年9月都會報名
雖然校舍比較小,但全校員工的細心體貼也值回票價,
他們還有一個叫"蕙園"的大花園在流浮山那裏,有些活動也會在那兒進行,因學校有自己校車
其實最重要是小一派位很好
1.光明-53人
2.元朗官小-27人
3.靈愛-25人
4.校友會-25人
5.鐘声-22人
6.榮茵-18人
7.徐澤林-18人
8.商會-7人
9.聖約瑟-6人
10.真光-6人
11.李宗德-7人
12.其它-47人

此乃2004年小一派位261份問卷之校方統計數字

複式洋房

如果孩子已識認了學校,最好不要轉校了,珈琳很不錯,小兒也是在珈琳。
My son 剛剛在珈琳Nursery返N1, 出年唸住同佢轉 K1 (真光 or 生命堂)

民房

我個仔仔以家18個月, 我已經好緊張搵幼稚園資料, 其實我想佢學下秩序同群體生活, 所以想報幼兒園, 但老公話:"細路仔不用甘早讀書"

大家有冇些好playgroup介紹? 我去過英藝睇, 但些時間不太match(因為我番shift), 好希望比些活動仔仔. 其實幾大個返會好些?

我聽你地講, 肖珍都幾好, 但係咪好難入? 因為我本身不是元朗人, 加上是第一個小朋友. 有資料嗎?

複式洋房

Agree with your 老公. Let your child play more first before he/she will study for more than at least 10 years.

複式洋房

beautycat 寫道:
我個仔仔以家18個月, 我已經好緊張搵幼稚園資料, 其實我想佢學下秩序同群體生活, 所以想報幼兒園, 但老公話:"細路仔不用甘早讀書"

大家有冇些好playgroup介紹? 我去過英藝睇, 但些時間不太match(因為我番shift), 好希望比些活動仔仔. 其實幾大個返會好些?

我聽你地講, 肖珍都幾好, 但係咪好難入? 因為我本身不是元朗人, 加上是第一個小朋友. 有資料嗎?

下面有肖珍既資料,如果你想要其他肖珍既資料就pm我啦!

大宅

畀面勳章

milk72116,你話你朋友嗰仔開頭讀<萊恩>後尾轉左去<生命>你估係咪講緊我?

子爵府

我上年也去過來恩,d人真係好xyz!!!我後來選了天水圍徳怡國際班,八月九日已開學,阿囡好開心,日日嘈住要上學.間學校環境不俗,是兩層獨立校舍.學費較貴,但雜費很少.可作參考

+MaMiAKiRA+ 寫道:
angelfan07, Eugene

你o地好ar!! 想問o下"校長/老師對眼生響頭上"..............
可唔可以分享o下o的特別例子?? 因我o地家境只係好
一般, 但又一心想入哩間. (因元朗無咩幼稚園有國際班)

複式洋房

我個對寶寶明年才兩歲,都找緊幼兒園,請問珈琳Nursery學費要多少及何時要報名呢?我都唸住後同佢轉 K1 (真光 or 生命堂或肖珍)
孖寶! Birth on 6 May 04. Now Weight :32 LB & 29.5 LB :-)

洋房

天水圍你考唔考慮呀?
天水圍有幾間幼稚園都幾好嫁
如:商會,天主教聖葉理諾,宣道會陳李詠貞

別墅

商會,天主教聖葉理諾>>>呢兩間對我黎講係天水圍的不"三"之選!

洋房

不"三"??????

別墅

即無第三間可作為特別好的選擇~

大宅

由 kyliet 於 2005-09-09 09:57:35

我個對寶寶明年才兩歲,都找緊幼兒園,請問珈琳Nursery學費要多少及何時要報名呢?我都唸住後同佢轉 K1 (真光 or 生命堂或肖珍)

-----------------------------------------------------

我個女係安寧路間珈琳讀N1全日班, 老師好錫她, 時常會致電給我, 讓我知道她在校的情況. 最近呀女病了, 老師又會請我留意著呀女, 並叫我嘗試煲一些滋潤湯水給呀女.

複式洋房

係呀!你同吾同意?
郭子派左邊間小學呀?[quote]

joeylee 寫道:
milk72116,你話你朋友嗰仔開頭讀<萊恩>後尾轉左去<生命>你估係咪講緊我? :tongue: :tongue: :tongue:

男爵府

問O下有冇人可以提供些面試O既時間有什麼問題問呢 ??  當中我都係最想知 (生命 ) (肖真)(真光) 呢三間呀 ! 唔該 因為我希望比個仔出年可以入到這3間我心儀o既幼稚園呀 ??
你快樂,所以我快樂 !!!

別墅

我個仔係讀肖珍, 我記得面試都冇乜特別喎
入面老師都係

複式洋房

evitalcm 寫道:
問O下有冇人可以提供些面試O既時間有什麼問題問呢 ??  當中我都係最想知 (生命 ) (肖真)(真光) 呢三間呀 ! 唔該 因為我希望比個仔出年可以入到這3間我心儀o既幼稚園呀 ??

肖珍今年好似11月派表啦,面試吾好哭就大機會.(面試吾可以陪)
生命好易入到,吾使太擔心,一般2月開始報名.
最難係真光,但都係問下d生活常識.

大宅

畀面勳章

[quote]
milk72116 寫道:
係呀!你同吾同意?
郭子派左邊間小學呀?
milk72116,我仔派左校友會小學,第一志願呀

男爵府

Thank you !! Thank you !!!
你快樂,所以我快樂 !!!

首頁

尾頁

跳至