烹飪搵食

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

請問係吾係熄左火等2mins先加粉入去蘿蔔樹?

男爵府

maywei~ You're welcome

yinmelody~
其實之前我喺快圖美都見過有類似嘅刨賣呢~ 佢質料好d,硬淨d,價錢就好似四十幾蚊,不過佢係一時時有得賣啊~ 因為佢係億世通貨品,耐唔耐先會喺快圖美樹做promote咁賣呢~ 而我見喺億世通個網站都有得賣,但貴過喺快圖美嘅價錢呢~ 好似貴成十蚊啊~

ChongChong28~
哈哈~今年我都會開工整芋頭糕,所以遲少少會有食譜啊~

狂人~ 其實都係大約咁上吓時間啊~ 因為我都係熄火後見佢轉暖時先落粉啊~

男爵府

有「營」勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實係未可以唔用澄麵用粟粉架?
我想要用粟粉個食譜呀!!唔該哂

男爵府

原帖由 Gobbie 於 11-1-18 11:22 發表
其實係未可以唔用澄麵用粟粉架?
我想要用粟粉個食譜呀!!唔該哂

http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=41271

:)

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

李祥和粘米粉係邊度會有得賣ar,我搵左3個街市同supermarket都無.......

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 hinwaimama 於 11-1-18 13:02 發表
李祥和粘米粉係邊度會有得賣ar,我搵左3個街市同supermarket都無.......
我向元朗街市買....超市賣--->3X牌
要去D街市雜貨鋪先會搵到呢個牌子

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 cherrylung 於 11-1-18 08:18 發表
maywei~ You're welcomeimages/smilies/default/handshake.gif

yinmelody~ 其實之前我喺快圖美都見過有類似嘅刨賣呢~ 佢質料好d,硬淨d,價錢就好似四十幾蚊,不過佢係一時時有得賣啊~ 因為佢係億世通貨品,耐唔耐先會喺快圖 ...
快圖美果個我都有睇過...THX

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 cherrylung 於 11-1-18 08:18 發表
maywei~ You're welcomeimages/smilies/default/handshake.gif

yinmelody~ 其實之前我喺快圖美都見過有類似嘅刨賣呢~ 佢質料好d,硬淨d,價錢就好似四十幾蚊,不過佢係一時時有得賣啊~ 因為佢係億世通貨品,耐唔耐先會喺快圖 ...
何市奶,

我真係覺得你好叻呀! 而我就獲益良多. 謝謝你.

禁止訪問

男爵府

有「營」勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Thx.....
原帖由 cherrylung 於 11-1-18 12:24 發表

http://hk.myblog.yahoo.com/KellyandRuby-mami/article?mid=41271

:)

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

今年我都會try你個食譜
仲share左俾朋友一齊try
希望大家都成功!yeah
thanks

男爵府

我試左喇不過點解蒸好會黑炆炆ge?
同埋唔夠硬成pat咁?依家試下攤凍雪下睇下會唔會好D先!!

子爵府

回覆 17# cherrylung 的文章

哈哈哈~ 七斤蘿蔔可以做到六底7"模啊~ 其實買蘿蔔時,真係拎到一隻屐咁呢 <--- 咁如果我只想做兩底, 咁咪將你個食譜啲成份除三呀? (好低能的問題呀.....)

大宅

何師奶,
請問蒸糕時怕不怕倒汗水呢? 要不要封住糕面? 謝謝!

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

好靚丫,無錯BOR~要吹凍再雪,就會硬返,唔好心急~
原帖由 Gobbie 於 11-1-19 15:03 發表
我試左喇不過點解蒸好會黑炆炆ge?
同埋唔夠硬成pat咁?依家試下攤凍雪下睇下會唔會好D先!!
...

男爵府

hinwaimama~

我係喺街市嘅雜貨舖樹買嘅呢~可能而家係蒸糕旺季,所以可能難買少少啊~ 如果真係買唔到,買其他牌子嘅粘米粉都冇問題啊~ 但可能落嘅份量會有出入啊~

yinmelody~

哈哈哈~係呀,超市多數得隻象賣呢~

maywei~

哈哈哈~叻乜鬼,我咪又係煮飯婆一名~

二少奶~

蝦皮係蝦毛嚟呢~ 但味道好鮮味呢~仲要唔駛擔心會食到沙呢~ 因為平時用蝦米,好多時佢d腸都會藏沙啊~

Gobbie~

深色好大機會係因為有蠔油嘅關係,但如果依食譜整,應該唔會咁深色呢~ 如果依足而變得深色,咁就係一個"謎"啊~
其實用鷹粟粉嗰個食譜,係唔夠用澄麵嗰個咁好呢~
想知道你係用李祥和粘米粉/三象啊? 因為佢哋嘅質地有分別呢~ 同埋如果覺得唔夠杰,Video內有提及可以最後開慢火煮杰佢呢~ (但小心痴底啊~)
我見到你嘅蘿蔔糕絲好明顯,想知道有冇刨蘿蔔蓉呢? 因為蘿蔔蓉會抓實d糕粉,睇起上嚟會杰身d呢~:)
蘿蔔糕蒸完時會好軟身,放涼後會變番實少少,雪完會更容易切啊~

heihei媽:

建議穩陣d將個食譜除二,因為我驚除除吓會有問題啊~

btatb38~我冇封面呢~ 唔怕有倒汗水啊~ 因為蒸好後放涼時,佢嘅表面會變乾呢~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

水晶宮

熱血金章

蘿白蓉可唔可以用攪拌機打爛的呢??

大宅

明白啦,吾該晒,何師奶.

子爵府

唔該晒, 但係我仲未買到你個個刨刨, 我好鐘意你個個可以換唔同組合呀.

原帖由 cherrylung 於 11-1-19 18:22 發表
hinwaimama~

我係喺街市嘅雜貨舖樹買嘅呢~可能而家係蒸糕旺季,所以可能難買少少啊~ 如果真係買唔到,買其他牌子嘅粘米粉都冇問題啊~ 但可能落嘅份量會有出入啊~

yinmelody~

哈哈哈~係呀,超市多數得隻象賣呢~

m ...

首頁
12345...7

尾頁

跳至