婦女醫護

跳至

首頁
12345...16

尾頁

伯爵府

子宮內膜異位

我剛剛開刀生完bb, 醫生開刀時發現我子宮內膜異位, 同埋有粒好細的血瘤, 佢順便幫我割埋粒瘤.

醫生叫我以後要食避孕藥, 直至停經. 又建議我生多幾胎. 但係我唔想成日食藥, 更加唔會生幾個咁多. 我一向都唔覺得自己的經期有咩唔妥, 所以我唔想食藥. 如果呢個症狀中醫可以調理的話, 我寧願睇中醫.

其實我唔係好知子宮內膜異位有咩嚴重的後果, 我未問醫生, 有冇人可以話我知?

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

Re: 子宮內膜異位

我琴日先問完中醫,佢話中藥可以醫,但要m黎前幾日開始食中藥,直至m黎, 要食起碼幾個月 (m黎前幾日開始食中藥,直至m黎), 慢慢調返正喎.

我睇婦科,佢都會我應該有子宮內膜異位,
我每次m 黎都好痛 & 多架.

我會今個月開始start,若你唔趕,等我食左,m 黎時會唔會好d. 咁先算啦.

伯爵府

christytsui,

thx! 我m黎唔會特別痛, 亦唔係特別多, 所以一直都唔知有呢個問題, 亦都唔覺得有需要去醫, 不過只係擔心將來唔知會點. 麻煩你試完中藥之後話我知有冇改善, 我寧願食幾個月中藥, 好過食廿幾年避孕丸.

別墅

我於1995年做過一次子官內膜移位手術, 當時是因在街中突然感到小腹很痛入了急証室, 因太大所以在政府醫院約安排一週便做手術, 醫生對我說有咁大應該很多年累積下來, 問我於來經期時不覺得很痛嗎, 我回答是大部份人來經都會痛的, 所以自己沒發覺得有問題, 所以各位要留心自己來經時情況呀!!

別墅

子宮內膜移位可以照x-光照到嗎? 我每年都有驗身但醫生冇講. 但我m痛好西利, 最痛果日要食六粒panadol. 點樣先知自己有冇呢個病?

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

我係超聲波時,醫生憑臨床紅經驗判斷,
佢話 80% 係喎,若真係要知,要入院照內窺鏡喎.

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

ioi,

我發燒呀, so 唔知食唔食得中藥呀,聽日我或會去睇中醫,若今次唔食得,我下月pm 你啦.

christy

禁止訪問

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

係佢照既時侯見到一度厚d一度薄d,佢有叫我睇住個"芒", 同會比返照完既片比你, so 佢話憑佢exp. ,80% 係喎.

d 個係 西醫, 婦科黎架!

禁止訪問

別墅

parker 寫道:
子宮內膜移位可以照x-光照到嗎? 我每年都有驗身但醫生冇講. 但我m痛好西利, 最痛果日要食六粒panadol. 點樣先知自己有冇呢個病?

是要超聲波先可check到, 但不是百份百, 因自從我1995做完手術都好驚會再返發,咪每年照一次囉(今年2月才照過), 都話無事架, 點知近3個月經期來時腰骨痛得很緊要, 以為是生後保養得不好, 上月看婦科時立即照了超聲波也看不到, 但醫生做檢查時竟然說摸到,才知又返發, 不過是初期, 暫時不需做手術, 可打避孕針 or 用子宮環, 令經期少d, 不會惡化, 看看是否會萎縮喎.

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

醫生有問我食0食避孕藥架,但我唔想囉.

禁止訪問

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

fev,

我諗唔係個個醫生做法一樣既.

ioi,
我今次唔食得中藥住,因我感冒,so 唔可以食呀.

伯爵府

我今日返去醫生度做產後檢查, 醫生話我的子宮內膜異位情況算嚴重, 佢話有四期咁計, 我屬於第三期, 子宮周圍很大範圍都有出血情況. 佢話無得醫番好, 只係可以控制住等佢惡化得無咁快, 如果唔理佢, 後果可能係要割左成個子宮, 有d case嚴重d, 經血流到去大腸, 除了割子宮外, 仲要在肚上面開個窿放大便, 所以佢話我一定要食避孕丸去控制住d經血, 最好就生多幾個bb, 但係唔打算生bb的時候都一定要食避孕丸, 我聽了之後好唔開心, 都唔知點解咁唔好彩會有呢個問題, 現在唯有聽醫生講食避孕丸, 希望係收經前都唔會有咩大問題啦. :cry:

子爵府

請問我以前曾經生過都做咗手術, 請問食避孕丸可唔可以令復發嘅機會減低呀?

伯爵府

yiubb,

請問你做左咩手術呀? 你之前有冇因子宮內膜異位而出現任何不適呀?
醫生話子宮內膜異位係無得醫番好, 佢係會一路惡化, 食避孕丸都只係希望延遲問題出現的時間, 希望可以拖到收經前都無問題出現, 收左經就唔會再有問題. 所以我諗唔可以話"復發"or not.

子爵府

ioi,

我係因為個朱古力瘤已經有出血嘅現象, 所以要立刻入院做腹腔境手術切咗個瘤!

至於有冇因子宮內膜異位而出現任何不適, 就好難講有無, 因為我一向都有經痛嘅問題, 只係果次出血令我痛到郁唔到, 先去睇醫生, 然後發現咗有問題...

伯爵府

yiubb,

ic. 咁你個醫生有冇叫你食避孕丸或者用其他方法去防止佢惡化呀?

我一向都只係有輕微的經痛, 除左偶爾一兩次痛d, 所以我之前完全唔知自己有呢個問題. 到現在都唔係好相信...

禁止訪問

首頁
12345...16

尾頁

跳至