嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...38

尾頁

王國長老

王國長老

請各位在此繼續討論.

part 2 請按此

edea

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

各位媽咪...我個B可能係 現時最嚴重..全面包括眼像燒蕉一樣,昨日去急証醫生都話嚴重...即比急期28/1 睇尊科...我5個月冇覺好訓..一起身就見佢床被係血..面上結蕉後就快到幾個鐘龜列...冇咗表皮層..我試用多種方話..冇用, 因為傷口逢合唔到...正面大可憐了...我好心痛....

希望有任何有效嘅方法於我個post留言
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=3663934 相片係24/01 影

巳經試緊某個媽咪提供嘅方法....希望有效

bongbongpatty  有無睇私家既專科..咁嚴重..吾好等政府啦.即睇左先.........  發表於 11-4-12 20:14

男爵府

MAY,

ADD OIL !!! ADD OIL !!! ADD OIL !!!!
我幚你留意緊D小朋友衫仔
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

民房

我bb最近都有濕疹問題, 應該點算好?
我身邊有朋友叫我做"過敏測試"....係咪真係可以改善??
有咩方法可以舒緩先? 見到bb晚晚都好辛苦..

別墅

請問點去睇番part I & part II呀

男爵府

有冇媽媽聽過漂白水浸浴可以殺菌,昨日醫生叫我試,有冇人試過???

d1d2  殺箘有好多方法,我唔敢試漂白水  發表於 13-11-15 22:39
Channip  漂白水陣味俾bb聞到都影響腦部發育啦﹐更何況話用係bb身上。  發表於 13-8-8 17:27
cecichow  千祈唔好用漂白水呀!好傷架!
我用HOMEOPATHY架,隻SILVER可以殺幾百隻菌,包括金黃葡萄球菌。
如果你唔信順勢治療,可以買竹醋蒸餾液,都可以殺菌  發表於 11-4-12 19:00

男爵府

幾年前一位濕疹媽媽做既比大家參考一下:
濕疹資料-各類敏感食物

以下為一些敏感食物的資料給大家參考:- (以敏感程度的高低而分次序, 最先為最高敏感食物)

乳蛋類
蛋, 奶, 牛油, 芝士, 乳酪, 朱古力及其它奶制類食品

穀麥類
麥皮, 麵, 麵包, 蛋糕, 餅乾....

肉類方面
鴨, 鵝, 牛, 羊, 豬, 雞

海鮮及所有魚類
不要吃沒有鱗的魚, 因為這些魚對所有皮膚有問題的患者來說也是很"毒"的.

若不是對魚類有敏感但正在食中藥的人也是不可吃魚的.
另外中醫師話要少食淡水魚, 特別是大魚及魭魚, 細菌亦較多, 因為淡水魚沒有咸水魚那麼有益, 而且淡水魚屬寒涼性食物, 對損肝腎,有礙其細胞產生免疫力及減低排毒功能, 最好兩三個月才吃一次也ok.
生果類
芒果(是非常濕重的生果), 榴槤, 西瓜, 奇異果, 士多啤梨, 若濕疹起則不要吃太多, 此外, 有BB在測試後對桃及蘋果是敏感的, 為安全計你可先試食這兩種生果, 若ok便可繼續食

蔬菜類
南瓜, 西蘭花, 蕃茄(會令咀邊的濕疹嚴重).

菇類
除了猴頭菇外,所有菇類都不可吃因會令濕疹患者皮膚好痕

飲品
不要飲生冷汽水飲品, 這會令體內濕重容易令濕疹番發, 咖啡, 奶茶及酒也不宜

其它
花生, 蜜糖, 燕窩(很高蛋白質), 花膠, 雪耳, 竹筍(是非常毒的, 有皮膚病的人千萬不可吃), 另外, 要減少吃有色素或添加劑的食物,

QuinKK    發表於 15-1-17 12:37
ariel823  照咁講乜都唔食得,餓死囉,我仲要餵奶添㗎!  發表於 14-5-16 13:09
chung_c9  good!  發表於 13-7-19 14:06
meyungse    發表於 13-3-2 17:59
duiio  收藏起來  發表於 11-9-17 01:31

大宅

原帖由 潮流媽咪 於 11-2-24 07:20 發表
有冇媽媽聽過漂白水浸浴可以殺菌,昨日醫生叫我試,有冇人試過???

妳都好耐冇上過來喎.兩個囡又唔同左樣喎,現在她們好D MA??
大囡定細囡呀??
我個家以前用1:99漂水抺地,搞到對腳係咁甩皮,所以之後都冇再用過漂水~~
不過漂水的而且係有殺菌既功效,但可唔可以用在皮膚上就不得而知啦...

男爵府

原帖由 珀珀,慧慧媽 於 11-3-6 11:30 發表

妳都好耐冇上過來喎.兩個囡又唔同左樣喎,現在她們好D MA??
大囡定細囡呀??
我個家以前用1:99漂水抺地,搞到對腳係咁甩皮,所以之後都冇再用過漂水~~
不過漂水的而且係有殺菌既功效,但可唔可以用在皮膚上就不得而知啦. ...

珀珀,慧慧媽
我兩個女係瑪麗常客,上次覆診阿醫生叫我試,不過未取試,我同佢講話佢地起個排,個身會好嗅,佢話可能有菌叫我試下囉..

大宅

原帖由 潮流媽咪 於 11-3-6 16:02 發表

珀珀,慧慧媽
我兩個女係瑪麗常客,上次覆診阿醫生叫我試,不過未取試,我同佢講話佢地起個排,個身會好嗅,佢話可能有菌叫我試下囉..

老公話聽過話真係得架喎,因漂白水係可以殺葡萄球菌,不過就要開得好希好希,但老公話如果妳怕既有買皮得露那只黃色SOLUTION,係用來浸浴用,呢只係用來殺身體既葡萄球菌架,我個囝細時都有用過,好得架~~

男爵府

皮得露我以前都試過...
原帖由 珀珀,慧慧媽 於 11-3-6 18:38 發表

老公話聽過話真係得架喎,因漂白水係可以殺葡萄球菌,不過就要開得好希好希,但老公話如果妳怕既有買皮得露那只黃色SOLUTION,係用來浸浴用,呢只係用來殺身體既葡萄球菌架,我個囝細時都有用過,好得架~~ ...

大宅

原帖由 潮流媽咪 於 11-3-6 19:32 發表
皮得露我以前都試過...

咁妳覺得有冇效丫??
如果有效既再試下LOR~~

大宅

潮流媽咪:
很久很久沒見你上來了, 四年前的聚會, 你的兩位千金還是很少, 沒記錯, 你的小女兒當時還是手抱, 如今兩個都很靚女呀, 真是辛苦晒媽媽, 如今最難過的時候應該過去了, 希望她們愈大愈好, 我的大囝如今最差的就是手指, 因他常常搣, 痕又搣, 緊張時又搣, 於是有些地方就厚晒皮, 有些地方就薄晒, 你的女兒現在又如何呢?
珀珀慧慧媽:
你和你的小朋友也好嗎? 春天又來了, 以往我個囝在這些天氣相對又很易發, 你的小朋友近況又如何呢? 你的工作是否仍是咁忙碌? 希望大家都是愈大愈好, 健健康康.

男爵府

原帖由 annpoon51 於 11-3-8 06:50 發表
潮流媽咪:
很久很久沒見你上來了, 四年前的聚會, 你的兩位千金還是很少, 沒記錯, 你的小女兒當時還是手抱, 如今兩個都很靚女呀, 真是辛苦晒媽媽, 如今最難過的時候應該過去了, 希望她們愈大愈好, 我的大囝如今最差的 ...

Ann:真係少左上BK,我兩個女皮膚都唔係幾好,阿妹嚴重起上黎晚晚"ar"流血,上次去瑪麗醫生重講笑叫我地去第二個國家,香港天氣 and 空氣都唔識合佢地呢D皮膚住...家姐升左上小學又其係近考試皮膚特別差,唔溫又唔得唉!

別墅

你朋友叫你去邊間做? 我係去biotek做. 有需要, 我可以介紹你去, 佢地有referral discount的.

我相信過敏測試係有用既.
我同bb都做過. 戒左口之後真係有好顯著既改善.
唔只係bb既濕疹, 我自己既肚痾問題都ko左. wakaka~

做之前我都有擔心過, 做完會唔會好多野要戒口. 不過好彩唔算真係好多野有事, 同埋佢地營養師既意見, 都算實用同幫到手.

原帖由 dingdong_1126 於 11-1-29 13:52 發表
我bb最近都有濕疹問題, 應該點算好?
我身邊有朋友叫我做"過敏測試"....係咪真係可以改善??
有咩方法可以舒緩先? 見到bb晚晚都好辛苦..

大宅

原帖由 annpoon51 於 11-3-8 06:50 發表
潮流媽咪:
很久很久沒見你上來了, 四年前的聚會, 你的兩位千金還是很少, 沒記錯, 你的小女兒當時還是手抱, 如今兩個都很靚女呀, 真是辛苦晒媽媽, 如今最難過的時候應該過去了, 希望她們愈大愈好, 我的大囝如今最差的 ...

HI ANN
真係好耐冇見啦,妳個囝升小學未呀??
我D工作都係差唔多啦,不過就真係少左上來既~~
呀囝D情況同妳個大囝差唔多,現在除了手,腳,面同頭外其他都叫好OK架,起碼我呢兩年都可以有覺好訓(小氣小氣)...不過天氣一轉都係差架,由其D手指係會裂開出血架...真係好怕天氣大轉架....
我現在都係瑪麗覆診架,不過他最令醫生頭痛係好多抗生素都唔食得,但做TEST時又話唔係好敏感喎,但每次病時要食就一定眼腫面腫,所以現在比何教授寫左如一定要食抗生素的話就一定要入院+CALL何教授睇住他食~~

大宅

之前我個仔都試過用漂白水浸浴,因為醫生話驗到佢身上有金黃葡萄菌,所以要去菌,如果不是會愈來愈嚴重,起初都覺得有無攪錯,但他再三說很安全只要記住稀釋,不過不記得比例多少
原帖由 潮流媽咪 於 11-2-24 07:20 發表

大宅

潮流媽咪:
我記得以前聽過一個濕疹講座, 其中一位講者是瑪麗的教授, 所有醫科生都曾上過他的課, 我好記得他說, 要濕疹b好就是唔好比壓力佢地, 比他瞓多d, 唔好迫佢, 比佢悠閒d, 我當時心想, 在香港哪有人可以無壓力, 尤其在香港的教育制度下, 真的好難唔迫, 當然他的話我也記在心, 我阿囝現在k2, 今年要選校, 我都是為如何找一間校風好但又唔是咁迫, 而佢又要考到的學校而煩惱.

珀珀慧慧媽:
聽到你阿囡對抗生素敏感, 真的替你辛苦, 怎可以保住阿囝唔病, 哎, 濕疹b媽媽真的不易做, 我跟你一樣, 本來這兩年都有得瞓下, 點知個細囝半年前証實是個哮喘兒, 同大囝皮膚一樣, 都是嚴重個隻, 嘩, 真的要命, 上個月, 只上過一天學, 一個月有三個星期病發, 晚上尤其嚴重, 所以真的唔使瞓, 提心吊膽, 以前為了照顧大囝就成了半個濕疹專家, 我相信不久將來, 我就會成為半個哮喘專家, 當然現在還是摸索階段, 萬事起頭難, 很辛苦呢.

男爵府

thx~~不過都係未試,
原帖由 LailaiChan 於 11-3-9 14:39 發表
之前我個仔都試過用漂白水浸浴,因為醫生話驗到佢身上有金黃葡萄菌,所以要去菌,如果不是會愈來愈嚴重,起初都覺得有無攪錯,但他再三說很安全只要記住稀釋,不過不記得比例多少
...

民房

我本身自己有皮膚敏感,bb出世無耐都有濕疹,唔知係咪有遺傳?
好擔心,之後睇過幾次醫生,搽藥膏...都搞唔掂,手仔,面仔果d都好犀利 好心痛~
後尾個朋友介紹左我睇上門做吸塵機示範,bb既濕疹真係好左,考慮緊買唔買好...

Robo  我知你講邊部,但係實在太貴,其實市面上有部可以代替,而且可以殺菌消毒  發表於 11-12-9 12:29

首頁
12345...38

尾頁

跳至