跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教一下各位mama. 我bb今日滿月了, 食開90-120 ml, 三個鐘一餐, 一日七餐. 前幾星期都好準時架. 佢上星期開始, 仲好似開始介夜奶, 半夜果餐唔喊, 到零晨六時先喊食. 我好開心架. 但唔知點解呢幾日食奶時間就開始亂啦, 有時四個鐘先醒. 尋日仲食少左一餐, 得六餐, 但總奶量又冇多到喎. 今日都係, 2餐都四個鐘先醒. 我想問, 其實有冇其他bb都係咁架? 其實我係咪要整醒佢食, 還是等佢自然喊先食呢? 係咪佢開始介夜奶, 所以都adjust 緊d 食奶時間呢?
我見好多mama分享話bb四個鐘先食, 我想請問一下, 大家的bb係一出世都四個鐘食丫, 定好似我bb咁自己慢慢拖長左食奶時間架??
見佢食得少左, 真係有d擔心呀....希望大家share一下啦~

大宅

我都係甘呀. 都唔知點解???

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我bb都係剛滿月,但佢好準時三個鐘食。
我好想轉四個鐘一次呀!!!

別墅

我係頭個半星期3個鐘一次,每次50ML
到第2個星期起.. 4個鐘一次.... 約90 - 120ML
滿月就150ML 喇~ 戒咗夜奶喇~

我的諾諾豬已經出世喇~~~

大宅

嘉迪井,
嘩, 你bb戒左夜奶啦? 好叻呀. 係咪一滿月就自己戒呀? 咁佢而家可以訓幾耐先起身? 我囡囡而家最長可以訓5個幾鐘, 夜晚12:30食, 朝早6:15先喊. 唔知佢係咪都自己戒緊呢? 不過訓長左都舒服左的了. 希望佢自己慢慢戒到啦.

別墅

我係佢3星期開始教佢架~~
佢而家係11:30食~~ 朝早6 - 7 點起身~
比起初初2星期,而家係爽呀!!
仲有最成功係... 每朝食第二餐奶,食完就除片片先去便便... 平時唔會係片片便便架~! 所以無屁股紅的問題,你都可以試下喇!! 如果習慣咗... 第時出街就唔會係片片懶便便咁麻煩架喇!!
我的諾諾豬已經出世喇~~~

大宅

To 嘉迪井 mama

hello 嘉迪井 mama, 可以分享吓點樣教BB除片便便呀? 我個囝囝5週大, 原本一日兩次便便 ( daytime ), 宜家嗰兩次分早晚. 係咪除片兜住疴? 請指教, thank you!

別墅

我都想知點教佢除片片便便呀??

大宅

我都想知點教佢戒夜奶同便便呀. 係咪都係個原則, 幫佢建立番個schedule? 例如一定要朝早六七點先喂?

首頁

尾頁

跳至