論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人做左4年. 由BB一出世就做到而家.
佢做到野. 我仔同佢關係好. 佢又幫到我湊仔, 煮野好食, 又幫埋我教仔做簡單既填色功課. 由其是如仔仔病, 佢完全好有經驗地處理.

問題係, 做得耐當然會懶左, 態度有時過左位. (佢之前在香港做了5年) 佢性格好鐘意據理力爭. 難聽既就係會駁咀. 好多時態度差左好多.

我老公呢兩年工作壓力大, 工作辛苦. 所以成日發老脾. 成日鬧工人. 幣在工人會反駁. 佢地關係差左好多.亦都比以前愛面子. 佢覺得工人唔比面佢. 好嬲. 但, 我工人對我及仔仔好好. 有時工人似足我媽媽. 我身子唔好. 佢反而叫我要食多點飯. 天氣凍會叫我著多件衫.

我新年前. 同老公達成協議. 會再續約. 我亦都同工人講左我會再請佢. 佢好開心. 但我老公前幾日好不滿工人態度. 佢同我講要換. 仲搵埋Agent問工人資料.

唉. 講真, 我唔想換. 我爸媽唔會幫我手. 我又返左新工. 唔可以長期請假. 我老公實叫99及姑9來幫手. 我就係完全唔想有呢一日發生. 我99及姑9係教我仔無媽媽存在, (一出世成日搶抱搶湊, 仲教我仔只係聽爸爸麻麻話就得) 佢家族全部人講野無禮貌. 又貪心. 貪錢格. 我及工人都唔鐘意佢地. 所以我先咁鐘意呢個工人. 佢真係幫到我好多.

好煩, 我老公今次堅決要換. 我真係唔知點算好

別墅

你同佢講, 而家有好多公主工人,好大機會會愈請愈衰, 到時又唔鍚仔,又做唔到家務未仲衰...不停換又浪費金錢又浪費時間...

伯爵府

好媽媽勳章

唔係請新啦! 真係一蟹不如一蟹, 依家d工人質數只有差. 可能會有好, 但係命中率就如中六合彩.

伯爵府

好媽媽勳章

你見其他媽咪只有彈無讚, 就知工人質數如何.

複式洋房

現今好的工人姐姐很難求, 而你又是在職媽媽, 很需要一個可靠的工人幫助,再加上她對你的小朋友好, 而你小朋友跟她又開心, 常試已為小朋友為重點再跟c6商量, 不要一時之氣就換人o

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

叫你c6上嚟bk睇下e家d工人有幾差, 同佢講換新工人都唔一定係好, 一動不如一靜啦! 另外叫你工人唔好駁你c6咀啦!

男爵府

一隻手掌拍唔嚮, 你老公同姐姐關係咁差, 似係雙方都有責任 (若果你同姐姐關係唔錯的話) 你又覺得佢幫到手...咁 似乎都要你老公都要改變一下 (我唔係話姐姐唔駛改呀下)

別墅

醒目開學勳章

你同姐姐講續約, 佢好開心, 咁即係都想做落去, 同姐姐傾下啦, 佢都要明白邊個出糧俾佢, 要識分莊閒至得

大宅

其實間唔時都同工人姐姐講, 要分莊閒. 姐姐實答 係係, 對唔住太太. 根住好左幾日, 又係咁. 可能係性格問題.

唉. 我有同c6講. 但我隻佬不嬲都唔聽我話. 佢只信佢同事及佢亞媽!

煩~~~

男爵府

至憎o的只信阿媽同同事, 唔信老婆o既男人!

ps 我係男人來的.

大宅

原帖由 sorman 於 11-2-11 16:08 發表
至憎o的只信阿媽同同事, 唔信老婆o既男人!

ps 我係男人來的.

你另一半真係好幸福
如我c6似你咁就好咯. 我估我唔駛煩, 仲開開心心發左達添

大宅

幫到你湊仔, 煮野好食, 已經世間罕有
另外做男人帶哂公司不開心事回家, 根本好有問題
我先生從不回家談公事
再者D99同姑9所謂幫手
實情係將你D小朋友洗腦
我和身邊很多朋友都不明白一出世D99同姑9成日搶抱搶湊
你比佢地湊番小朋友
只有死路一條

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好工人難求, 難得佢對你哋一家人都好, 係唔就你老公.

民房

不過你個工人整日駁咀,又係唔得既,好容易變本加厲,到時你好難控制到佢!遲D會變左工人王帝。

水晶宮

我老公都試過好嬲咁要即炒個工人,我只有含淚接受,因為當時風頭火勢,佢勁嬲.
我只能爭取到一個月既時間.
期間,我一方面幫工人搵新僱主(大把人要),另方面,等我老公冷靜落來,再慢慢同佢分析.
事件中,工人係有錯,但罪不致死.
而且,老公見到阿囡因為知道姐姐要走,日日唔開心.
後來,老公因為個囡,先至軟化同讓步.

我老公有時要求工人做野,工人因某些理由無做,或未做,我老公會好唔鍾意.
如發生係我身上,我會理解原因先,如果工人係合理,我會接受佢既方法;如果唔合理,我會解釋比佢聽,點解我既指令作合適D.我唔會因工人唔依我既方法就發脾四.
但老公會.

水晶宮

有時,我叫工人帶阿囡去某地方參加某活動,佢會話唔好,因為阿囡第二日要返學/或因其他理由,我都會接受.
老公就覺得工人唔尊重佢.唔聽佢支笛.
後來,我亦教工人,要多點尊重阿sir,因男人就係要面.

你既情況,要小心處理.
硬功唔得,就軟功.
應承住先,亦可以試下搵新工人.
唔好同老公頂,
否則,佢可能更加堅持要炒人架.

男爵府

原帖由 kantanjin 於 11-2-11 11:22 發表
我工人做左4年. 由BB一出世就做到而家.
佢做到野. 我仔同佢關係好. 佢又幫到我湊仔, 煮野好食, 又幫埋我教仔做簡單既填色功課. 由其是如仔仔病, 佢完全好有經驗地處理.

問題係, 做得耐當然會懶左, 態度有時過左位. ...

真係唔換好過換...! 真係識做野的工人難求, 你同你老公講, 如果換左個唔駁咀, 但咩都唔識做 ke, 點算...! 就算肯學都要 幾個月適應...! 一個唔覺意, 撞著 d 又壞又唔聽教 的真係唔知點算, 浪費金錢同時間....! 加上換第二個唔等於唔駁咀..!
我arm arm 先請左個超級豬工人, 成日 hang 機, 問佢明唔明, 佢定左成分鐘都冇反應, 真係火都 lai 埋...! 又冇衛生常識, 教都教到嘔血...! 成日都擔心佢攪唔掂, 又擔心佢處理食物唔乾淨, 成日提著佢洗手, 浪費晒 d 時間來跟佢...!
呢個 豬姐姐來左一個 月, 都開始駁咀...! 我都考慮緊換人...! 不過佢未還晒錢, 換佢又好似唔係咁好...! 我睇下我忍得幾耐...! (不過我已搵其他 Agent, 睇下有冇好工人, 有 arm 心水, 再詳細考慮)

男爵府

你個工人都算好架喇, 對你小朋友又好, 煮野又好食, 你仲想點呀?
你睇下其它bk媽咪, 成日要換工人, 老佬, 借錢, 對小朋友差的多得是.
而家搵bunbun好難, 好的去左加拿大.
你同你老公講, 佢對你個小朋友好, 已經難得. 有好多媽咪, 想請個完約工人, 都搵吾到, 叫你老公問下d agency, 就知幾難呀. 我25/12無工人, 去左6間agency, 都無完約既工人, 而家都要等到1/3先有工人.
有時, 要賣小小野比工人, 我以前個工人有個女, 我會買d佢個女既物品比佢, eg. 公主內褲, 裙呀, 又吾貴, 佢又開心. 又同下佢講, 叫佢就下亞sir.

複式洋房

Try to talk to your c6 with your feeling. He needs to understand this from your side too. Otherwise after you hired a new one or your 99 is going to "help" you, I don't think you can go to work without any worries everyday. That could impact your marriage too in the long run if you are not happy or stress...quite a lot of consequences but this happened to one of my friend....

首頁

尾頁

跳至