自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

剛才boss叫我約人interview
個申請人廿幾歲 讀左好多關於行內既cert.
Boss叫我問下佢有冇 有關工作經驗
咁咪打比個申請人啦
佢話佢一直都是讀書 間中做吓part time
未做過有關行業 只是讀有關既行業既cert.
跟住個申請人 (A) 又問我 (B)
A: 呢個職位係邊度返工架 因為我怕遠 我想揾D近既工
B: 咁都要睇你住邊度啦 我地有幾個office
A: 哦…咁個職位係咪主任級
B: 你冇實際經驗 如果合適既或者會做住實習生先啦..遲d你表現好就升你架啦
A: 哦…咁我想問吓 是咪返1-5架
B: 我地都是返1-5, 但呢行一定會有d特別會議 或function要出席 所以會有機會返吓星期六或日 但我們會補返假比你架… 而且呢行間間公司都是咁架…
A: ng…咁我唔會來見架啦

當時我絕對感受到而家d後生其實唔係好等工做…

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唉! 好似你仲要求佢咁~
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你係咪打錯咗比舊石屎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

唉! d 垃圾仲要政府比樓佢地住!!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

呢d識問清楚都好喇

翡翠宮

我失業呀, 你可唔可以請我呀?

原帖由 heiheigirl 於 11-2-23 16:35 發表
咁咪打比個申請人啦
跟住個申 ...

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原來市道咁好.....

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢地好多都唔知'揾食艱難'

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

唔好怪佢, 當年我同學仔見工都係問0的咁白痴架問題, 到我地個個都搵到工, 得佢唔得, 佢問我地點解, 我地解釋返佢咁問人唔得, 佢先醒覺, 最後都搵到工~~
剛剛畢業0的學生真係好無知架~~

子爵府

醒目開學勳章

其實我覺得你有心讀咁多
點解唔實踐吓 呢行既運作呢??

因為我覺得讀書真是好貴架

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

agree, 唔等錢開飯.
原帖由 wcpcelia 於 11-2-23 16:43 發表
佢地好多都唔知'揾食艱難'

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

仲有...我以前又係會約人黎見工既

佢地好多都會要求返你做野,但明明係應該佢地做既,如email地址比佢有d仲叫你email地圖添(自己有責任搵同記囉 )

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

嘩..mouth:
佢問清楚晒..廢事晒車錢時間黎interview

無經驗要做主任...mouth:
想返1-5既工都唔係咁坦白係電話問人啦..收左線後,打返個來電..扮有件送黎..問星期六開唔開咪ok囉...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

唉...絶對認同...!!!有d人無工作經驗,但就要求多多...人望高處係好...但無咁大個頭就唔好帶咁大頂"mo"啦...

難為有d人,想真真正正揾份工見下都未必有機會.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

市道可能真係好好 , 早幾日晚上 十一點 有 agency 打黎問我點解唔去 interview , 果份工多數請你 ga (???)
係晚上 11 點 , 真係請唔到人 ? 我一把年紀都咁吃香 ????

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 heiheigirl 於 11-2-23 16:35 發表
咁咪打比個申請人啦
跟住個申 ...

我上年約人 interview 時, 佢地問d野真係好攪笑

1. 係咪 in 左就會請

2. 份工辛唔辛苦架

3. 係工作上係咪一定要用好英文架

4. 如果你地公司請我, 要快d覆我, 因為我見左好多
份工, 佢地等我通知返唔返架

5. 有d in 左一陣就緊住走人

6. 有一個 in 左, 我地覺得都 ok 啦, 咁打電話比佢約
幾時返工啦, 講講吓, 佢話人工咁低請佢就唔好 call
佢喎

唔打啦, 仲有好多架.

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

市道真係咁好咩, 我搵0左幾個月都未搵到工喎, 仲係呢間公司挨緊~~

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

依家D年輕人都幾把鬼...

有個朋友托我幫佢個仔搵工,係英國返黎,讀會計... 見面時,我問佢個仔,你想搵咩工,我幫你留意下... 佢淨係答左我一句:可能做下金融啦!

全行你晒咩?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我地公司都試過一個經典
約左個人黎見, 約某日下午2:30-4:30 (唔係低級架)
結果果個人2:30無出現, 電話又唔聽, 算啦, 當你甩底, 點知佢3點幾4點出現, 問佢點解咁遲, 佢話"咩唔係2:30-4:30任何時間都可以咩?"
無命呀大佬

子爵府

我公司試過有一次叫個女仔黎見工, 好似係17~9歲
約左佢今日, 結果放飛機 --> 咁都算啦

點知隔左幾日, 佢突然0係6點鐘 (我地放6點) 自己走上黎話INTERVIEW

首頁

尾頁

跳至