婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章

卵巢纖維瘤有 8 x 9 CM 大, 可以唔做微創手術 or 一定要開刀? 好擔心!!有冇人可分享下, thx!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

我都係第一次聽咋,比唔到意見你,你可去yahoo打"耳石症"就會睇到好多資料架喇!

大宅

有醫德的婦產科醫生

原帖由 SPRING_BB 於 11-3-1 14:07 發表
卵巢纖維瘤有 8 x 9 CM 大, 可以唔做微創手術 or 一定要開刀? 好擔心!!有冇人可分享下, thx!

我有個朋友,在早幾年前子宮生了一個10cm的纖維瘤,他就要開肚做手術。不過,我認為你最好找個婦產科醫生檢查清楚,同問清楚可唔可以用做微創手術。如果你需要醫生資料,我可以介紹我睇開的醫生給你。

大宅

原帖由 SPRING_BB 於 11-3-1 14:07 發表

你個瘤甘大,一定要開刀呀,重要縫針,拆線.(隱形線都5得呀,因瘤太大,肚要開大些個口,才可以切到個瘤出來呀)不用太擔心,5日後就拆線,疤痕都是5吋到(公立)打直開.出院後起初不可搓重野,擒高,出街小心被人撞到個肚,雙手暗一下個肚,護著囉.由奇是怕小朋友撞埋來.
有人講好可做微創,但做做下,做5到,改為開刀.

大宅

纖維瘤...無論生係邊度,都要割走佢,因會轉為惡性(癌).太大有機整個卵巢割走.如你要生養,就要同醫生講,想保留個卵巢.睇下醫生依你情況點回應你啦.
板主,你不要太擔心,你心情我好了解.當年我都是驚到叫醫生5好割由佢 都是想逃避.

大宅

原帖由 peggy319 於 11-3-11 21:53 發表

我有個朋友,在早幾年前子宮生了一個10cm的纖維瘤,他就要開肚做手術。不過,我認為你最好找個婦產科醫生檢查清楚,同問清楚可唔可以用做微創手術。如果你需要醫生資料,我可以介紹我睇開的醫生給你。 ...
生在子宮..一般是...子宮肌瘤.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

成日講人講話大過5CM就要開刀~~~~

大宅

夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章

也不一定, 今日有機會聽一個婦產科醫生說, 即使大至8-10cm 的纖維瘤, 也可以做微創, 但當然要視乎每個病人不同的情況, 很難一概而論.

公爵府

屏姐姐 發表於 11-3-16 02:44
你個瘤甘大,一定要開刀呀,重要縫針,拆線.(隱形線都5得呀,因瘤太大,肚要開大些個口,才可以切到個瘤出來呀) ...

my colleague the same, 做微創,但做做下,做5到,改為開刀...
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我依+都煩緊,週五收到報告,証實有子宮肌瘤,個瘤都幾大9.6cmx9.2cmx11.5cm(WxAPxL),想做微創手術,咁大個瘤都唔知做唔做到?唔知有無醫生介紹?手術費大約幾多?
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

水晶宮

你地做婦科檢查, 驗乜野會驗到出黎架?
天空之城, 快樂之地

複式洋房

PCCW2319 發表於 11-4-17 17:38
你地做婦科檢查, 驗乜野會驗到出黎架?

是做超音波檢查便可check 到,重立刻可知道size的。

大宅

我產後檢產醫生話按到有個5x5cm水泡,政府排期要排年幾照超音波,但上網睇話有d人下一次月經完會冇左個水泡,唔知去唔去私家照好,定係肚痛得勁先照?我依家冇咩點肚痛...私家照超音波要幾錢?

大宅

私家一定貴,去公立.

大宅

回覆 torunpoland 的帖子

醫生順著你意來講姐,由奇是私家,到開刀就知啦.
你諗下成個橙甘大,開甘細個窿都有風險啦.
醫生都怕你有事架,改為開刀當生過仔甘姐.

伯爵府

應該是可以微創的.
人地成個子宮割都可以微創.
好似係先破碎個瘤, 之後取出碎塊, 所以大既瘤都可以微創.
如果你成個卵巢唔要, 差不多一定可以微創.

但微創對卵巢傷害會大少少, 因為用微創時, 卵巢好既組織都會傷害到.
反而開刀可以做得仔細些, 對好既部份無咁 hurt. 如還想生育, 找個手勢好既經驗醫生, 開刀應該是會好些.

複式洋房

回覆:卵巢纖維瘤有 8 x 9 CM 大, 可以唔做微創手術

我都有三粒,大的有7cm,不同醫生有不同意見,如果醫生冇信心就要你開刀,有信心就微創,睇醫生經驗。
我係微創,打碎拎出黎。子宮連左兩針。我個醫生出名做微創。所以都放心比佢做。
不過微創有風險,就係如果吾成工,可能要開刀,搵個有經驗的醫生,就無事。
我做完,覆診時,醫生話我子宮傷口細,第時仲可以順產。
不過因為肌瘤太大,要打碎先拎出黎,因此手術時要放入一部機係肚入面,所以肚皮有一條疤大d,連左一針。
你係卵巢可能麻煩d,建議你多睇兩個醫生再決定。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

yin0121 發表於 11-4-23 09:59
我產後檢產醫生話按到有個5x5cm水泡,政府排期要排年幾照超音波,但上網睇話有d人下一次月經完會冇左個水泡, ...

你可以睇普通私家醫生叫佢寫紙去化驗所照,$1,000-$1,500到,睇你去邊區!

yin0121  但我問人私家照800蚊...  發表於 11-6-6 18:17

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 EW 的帖子

咁你點解唔照呀?照咗安心D!!

民房

我有一粒7cm, 想做微創手術, 有冇人可以介紹醫生比我, 想在沙田仁安醫院做!
pls PM or [email protected]

首頁

尾頁

跳至