家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問各位知唔知道面巾點先唔會變紫色

唔知點解掛係浴室果D面巾成日都變紫色一達達,用過漂白水浸過然後晒乾再用,幾日後又變一達達紫色,請問各位有冇好方法呢?Thanks.

複式洋房

Re: 請問各位知唔知道面巾點先唔會變紫色

唔應各位幫幫忙好嗎?

大宅

dry it under sunshine

大宅

大約兩星期就放入洗衣機同d衫一起,洗走d油脂和細菌!

複式洋房

我兩種方法都有用過,不過都係一樣,都唔明白,唔知係咪依家D毛巾質地差

禁止訪問

別墅

Even in the same enviornment, some people's towel turn purple easily- especially in wet environment.

You could buy the towel which will not turn purple. Most of the sellers of towel know about it. I used to buy in 'Fa Yuen Street'.

The other way is keep washing by washing machine and dry it outside toilet.

侯爵府

浴室如果通風不好,毛巾便容易變色(發霉?)。

此外,我從不同地方買的毛巾,雖然是同一牌子同一針數,但有些是會變色,有些郤沒有這問題

我上次去高登商場附近的攤檔買的毛巾便very good,(我在九龍是完全認不到路的人,所以不知那條街是不是花園街),反之在西灣河買的,則不夠一個星期,毛巾的側邊便變灰黑色!

大宅

毛巾既質地唔好,所以會變紫色,換d靚d既毛巾啦.

複式洋房

你可以一星期洗一次 (放在洗衣機), 可以恆久d&不變色

首頁

尾頁

跳至