論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位:

想請問, 我工人於2007年2月15工作至今, 已續第三個約, 我一向出糧比佢係比支票, 但沒有要佢簽收, 佢有放休息日及法定假期(每年12日), 都沒有簽收, 只有在她工作第三年回菲律賓的時候, 才有簽收21日大假及機票和$200 allowance for meal. 請問如何要佢簽回以前她曾經放過的休息日及法定假期呢, 可唔可以一次過叫佢簽, 話佢於合約no.xxxxxx一直有放休息日共xx天及法定假期xx天呢?

又請問我日後應該如何安排簽收薪金及休息日和法定假期好呢?

謝謝

大宅

請各位幫忙, 因為真係唔識, 以前一直只想用支票比薪金係無問題, 亦問過人, 話唔簽收休息日的假期亦可以, 但最近知道有印傭做左8年, 她真的沒有放休息日, 僱主要在8年後一次過賠比佢, 連同長期服務金, 要6萬多元, 所以都擔心我工人玩野, 現在想她簽回以前的休息日和所有法定假期, 請問如何簽好呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

咪照直同佢講想有番d文件紀錄囉,我唔會理佢架做乜要解釋啫?
下次出糧比cheque佢之前叫佢簽哂先比張票佢,睇佢簽唔簽.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

多謝回覆, 我好大頭蝦, 當年第一次請工人, 好多野都無注意, 好在工人都ok, 但都怕有朝一日佢變, 所以要自己保障自己, 我現在的問題係, 2007年2月至2009年2月的第一個約, 我唔係好記得佢放左邊一日的假期(法定假期可以查, 但因為佢頭半年的休息日係放星期六, 大約半年之後才放星期日, 而2009年2月之後的休息日, 佢亦曾經有一兩次唔係放星期日, 而係放星期六, 所以, 我可唔可以唔寫明放邊一個日期, 而只是寫明她有放了共52日休息日及12日的法定假期呢?而且是否要佢date back 呢?

其實, 有無人係沒有要工人簽收休息日/法定假期這些呢?

水晶宮

我初時以為果post係我出既添.
我同你一模一樣呀.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

或者咁做, 幫佢寫一份聲明, 話由第一個約至今的休息日/法定假期, 都已經放足晒. 唔知得唔得呢?

首頁

尾頁

跳至