跳至

首頁

尾頁

別墅

昨晚半夜老公陪我入左急症室.

因為我下身好痛, 又暈又嘔, 冇見紅見啡, 但下午飲茶時係酒樓個TOILET 滑一滑, 當時是冇事, 但實在太痛, 驚BB 有事, 都係先去CHECK下.

孕婦真係特別快, 我10mins 就見doctor, 不過俾個醫生嚇親, 搞到我差d 哭左出來, 佢同我照超聲波, 我以為佢會同我講bb 冇事唔駛擔心, 但佢問我見唔見到bb心跳, 搞到我以為佢見唔到, 所以想哭咁覆佢, 睇左幾次, 我先望到bb 心跳.
當時真的哭, 因為知道bb冇事, 同埋第一次見到bb 個body, 上次只係一粒豆咁.

其實, 我平時出街都已經好小心, 但個toilet 真的太滑, 成灘水, 各位JM都要留意哦.
另外, 我昨天照過超聲波, 這個星期還可以照多次 ? 因C家要覆診哦

p.s. 原來老公都好擔心, 只係見到我不停震又哭, 佢唔知點, 只可以抱住我, 真的好sweet.

9/3-7W2D 0.67cm  16/4-12W5D 3.50cm     14/5 - 16W5D 9.15cm

別墅

好彩無事咋~~!!! 真係要小心D呀;
你而家幾WKS呀? 你係照陰照呀 ? 照多次應該無問題, 不過最好同你個醫生講呀

大宅

Cookiee 發表於 11-4-11 10:20
昨晚半夜老公陪我入左急症室.

因為我下身好痛, 又暈又嘔, 冇見紅見啡, 但下午飲茶時係酒樓個TOILET 滑一 ...

真係要小心呀~所以依家我去成日都慢步行~唔敢行太快~有野扶我都氧扶住行~
同媽咪同埋知道既朋友出街佢地都好好~會陪我去toilet~成日提我要慢慢行唔好快~

你唔好咁擔心~佢會好乖咁跟實你咖~冇事冇事~佢係心痛媽咪差d跌親之ma~冇野既~

依家呢個時候我估都係照u/s先會令我地安心咖喇~因為真係好難feel到bb既動靜~所以可以既話都係照下等自己再安心d好~u/s唔怕照咖~但x-ray一定要避開唔可以照囉~影印機都要遠離~

放鬆d呀~同埋要開始著冇咁易"扇"腳既鞋喇~遲d夏天雨季到都要小心呀~

別墅

Leung-family 發表於 11-4-11 10:31
好彩無事咋~~!!! 真係要小心D呀;
你而家幾WKS呀? 你係照陰照呀 ? 照多次應該無問題, 不過最好同你個醫生講 ...

10 wks 啦 ! 唔係照陰照.

只要bb 冇事, 雖然doctor 開左止痛藥, 但我唔會食點痛都會忍, 不過, 就嚇親 4 老 (我& 老公的Mummy, daddy)

9/3-7W2D 0.67cm  16/4-12W5D 3.50cm     14/5 - 16W5D 9.15cm

別墅

FuiYee123 發表於 11-4-11 10:33
真係要小心呀~所以依家我去成日都慢步行~唔敢行太快~有野扶我都氧扶住行~
同媽咪同埋知道既朋友出街佢地 ...

會的, 媽咪 & 99 都三提醒了

侯爵府

真係要小心啊!!!
我上網搵過資料,建議一星期唔好照多過一次照聲波
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

hellohellojenny 發表於 11-4-11 10:54
真係要小心啊!!!

E?點解既??

你個B都算細咁我O個個應該更加要推遲D喇~我30號第一次照佢先得0.2CM~_~可能o個陣先得4wks~
唔知星期三見到佢會大左幾多呢~超想星期三快D到~XDDDDDDDDD

侯爵府

http://forum.vegsochk.org/viewto ... 02ee246745a3b83119c

「本港婦產科醫生余啟文指,超聲波有四十年歷史,安全性高,只要每周不要進行多於一次便沒有問題。另一婦產科醫生靳嘉仁解釋,孕婦在不同階段進行超聲波,每次只需五至十分鐘,由於胎兒在28周後發育完成,相信超聲波不會影響發展,「如果摸佢個肚,發現個胎細左、胎水多左少左或者孕婦體重唔係好升,咁都會做」,但不贊成為與胎兒影相而照超聲波,因為並非醫學需要。」
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

我都試過差D中招..好彩未有B時, 佰都超痛..
宜家更加小心啦...因為有呀B係裏面, 真係唔想佢有咩受傷~~
我覺得1個月1次好夠架喇....

大宅

唔止toilet架
有D茶餐廳個地都好滑
所以小心D,盡量靠住D野黎行
有咩野都有得扶住丫嘛

別墅

hellohellojenny 發表於 11-4-11 10:54
真係要小心啊!!!

咁覆診時同doctor 講下, 看佢俾唔俾照. 老公好期待星期六見 bb

大宅

好彩無事.....真係要小心至得....

我之前試過係屋企'煽"親, 成個手肘同大髀外側淤晒....幸好嗰時未有...
依家屋企一拖完地, 我都扶住牆至出廳....

別墅

so good to hear u are ok. we must be very careful.
we should probably start wearing non-slippery shoes. but i haven't found any nice ones yet.... any suggestion please?

別墅

miss0217 發表於 11-4-11 14:25
好彩無事.....真係要小心至得....

我之前試過係屋企'煽"親, 成個手肘同大髀外側淤晒....幸好嗰時未有...

老公話佢心痛, 咩都唔俾我做

別墅

atbb2011 發表於 11-4-11 15:12
so good to hear u are ok. we must be very careful.
we should probably start wearing non-slippery sh ...

我現在出街都著波鞋, 不過昨天真的唔知點解

別墅

FuiYee123 發表於 11-4-11 10:33
同媽咪同埋知道既朋友出街佢地 ...

點解影印機都要行遠D?我返工好難避免架喎?

大宅

lk1122 發表於 11-4-11 15:54
點解影印機都要行遠D?我返工好難避免架喎?

我記得係話影印機既幅射係仲勁過以前用開既CRT MON.~
如果影印既時候最好襟完制行開D囉~同埋微波爐都係行遠D好~

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

好彩冇事...真係要小心d呀...我睇到你write既野, 我都差d cry出黎..你老公好sweet呀...

珍珠宮

atbb2011 發表於 11-4-11 15:12
we should probably start wearing non-slippery sh ...

I got some pretty nice ones from GEOX... don't really look GREAT great, but are comfy and safe.

Or you can take your existing shoes to a shoe repair shop and ask them to add another sole. That's what my friend did and I'm thinking about doing the same.

atbb2011  thanks for your advice ^^  發表於 11-4-13 12:20

別墅

其實, 今日都好痛, 出唔到街, 可能真係撞到個pat pat, 行又唔係, 坐又唔係, 連條腰都痛希望明天好一點啦

首頁

尾頁

跳至