自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

當初因為奶奶屋企迫,我地一家4口搬左出黎佢附近租屋住,地方細又貴租,咁奶奶想我地隱定d,,就多次叫我地申請公屋,,好快1年已經派左我心水地區,7月份我地就會搬入新屋,,但奶奶都有埋怨太遠令佢見唔到對孫佢今日同我講叫我唔好搬去公屋果度,,由佢吉住間屋,,仲要我去買居屋,,買番佢附近,,我都講左我無錢,佢話佢俾錢.....我當然唔制啦,,但系佢好堅持,為左對孫,,佢真系咩都做得出咁,,唉~

買屋唔系買菜,,我試問真系無能力買~唔好迫我啦~

禁止訪問

大宅

如果買番佢附近我就連供都有困難,,我知佢供緊1萬1千幾一個月(我有時陪佢去銀行),,如果我要供就成家等乞食~我當然希望唔洗家庭支出咁大啦~但系唔順佢意佢又黑面,,好難做

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

你可以去屋村管理處攞份申請表,申請一張可買居屋既証, 佢地會幫你交上去,然後你就可以開始去搵屋啦,張証申請約兩三個星期架,你自己要計住d時間,差唔多就要去問下管理處....有效期我當時個張係6個月,唔知依家係唔係.....
如果6個月之內你都未搵到樓,就要再重新申請過....

picnic95e  有無話要住左公屋幾耐先可以咁買架?  發表於 11-4-13 10:11

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

picnic95e 發表於 11-4-13 10:05
如果買番佢附近我就連供都有困難,,我知佢供緊1萬1千幾一個月(我有時陪佢去銀行),,如果我要供就成家等乞食~: ...

邊區?

picnic95e  西灣河,,十幾年前買架  發表於 11-4-13 10:17

子爵府

醒目開學勳章

如無記錯,要係公屋住滿三年先可以申請買居屋.可以用此拖住妳99先.

picnic95e  thx,,good news,,又可以拖住佢~  發表於 11-4-13 10:18

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實如果自住..都諗得過既...睇下邊區囉...

咁當初派樓佢無表明要近佢咩 ? 派左又話遠...=_=

公爵府

浪女 發表於 11-4-13 10:15
如無記錯,要係公屋住滿三年先可以申請買居屋.可以用此拖住妳99先.

我屋企人一派到公屋即時要綠表唔要屋.... 買左居屋啵...

我開頭都以為要三年...

picnic95e  咁我而家要左屋,,又買唔買得呢?,,因為我要問好曬先拒絕到我奶奶~  發表於 11-4-13 10:21

大宅

tabo0890 發表於 11-4-13 10:15
其實如果自住..都諗得過既...睇下邊區囉...

咁當初派樓佢無表明要近佢咩 ? 派左又話遠...=_= ...

99一直都想我地近佢,,但系佢果度算市區,,我地4人家庭申請唔到,,同埋我同老公中意長洲,,所以排左離島公屋~佢成日搵佢d同事同我比,,話人地申請到,,我又唔知點解系我咁麻煩唔得既,,話系我唔排,,唔系房署唔派

子爵府

醒目開學勳章

回覆 tabo0890 的帖子

唔使三年都得?咁真係唔知噃。

大宅

醒目開學勳章

唔使等3年啦,基本上審查合格就可以申請買.我哋問過房署.你而家有間屋更加可以.

伯爵府

浪女 發表於 11-4-13 10:21

政府巴不得你唔要間公屋啦,拿拿淋俾返佢,咁佢就可以派俾其他人....

大宅

咁我唯有用無錢供做藉口推左佢啦~

公爵府

浪女 發表於 11-4-13 10:21

係囉..我都覺得奇..但真係得左囉...

可能公屋需求大卦....

禁止訪問

公爵府

picnic95e 發表於 11-4-13 10:20
99一直都想我地近佢,,但系佢果度算市區,,我地4人家庭申請唔到,,同埋我同老公中意長洲,,所以排左離島公屋~ ...

咁你地排離島佢應該一早知....

果時唔反對而家先反對係咪古怪左D...野蠻左D呢

你老公鍾意...由你老公同佢講囉....你講乜佢都唔會聽啦

收左樓我又唔知可唔可以要綠表喎.....但可以打去問下...
得定唔得...先可以同你奶奶講丫嘛...

大宅

tabo0890 發表於 11-4-13 10:31
咁你地排離島佢應該一早知....

果時唔反對而家先反對係咪古怪左D...野蠻左D呢

其實佢無得簡,因為我地一定供唔起~同埋黎緊又多個bb,支出又大左,,更加辛苦~
佢之前有講過唔中意離島,,我都講左原因點解想要派長洲,
同埋我奶奶好怪,,佢一諗到/聽到一d新idea就要我地去做~佢好中意我跟佢d同事既做法~
佢有d同事去左排房協,,佢又叫我取消唔好排屋署去排房協~果陣我地已經排左半年mouth:
原因系佢搭車見到房協有個邨好多單位吉左,,仲要有個露台~俾左你會點應佢啦~

小虎與點點  請問邊區房協有好吉單位和露台? 如果你99指是明華的話, 叫佢死心, d單位szie好細呀, 而且會重建  發表於 11-4-13 13:46

公爵府

picnic95e 發表於 11-4-13 10:37
其實佢無得簡,因為我地一定供唔起~同埋黎緊又多個bb,支出又大左,,更加辛苦~
佢之前有講過唔中意離島,,我 ...

黎緊重有個細B...咁就真係唔好攪咁多野...---_--""

一句講晒..派就派左..而且供樓供唔起....有幾好既方案都唔駛再講....

對你奶奶呢類人...又唔可硬碰..講又唔夠佢講..

只係由頭到尾都應佢..無錢..無錢..無錢...唔好同佢太多交流

離島公屋都好搶手架~ 希望你到時住得開心啦~

picnic95e  我就系一味無錢無錢無錢,,無法~得老公一個人搵,,要養全家~,,唔想仲要供埋樓~
多謝你先~離島空氣好,,地方又大,,小朋友想走動都多d地方~  發表於 11-4-13 10:51

大宅

樓主點解你地排一年就有公屋既?
係咩計劃呀?

picnic95e  我排離島~  發表於 11-4-13 10:52

大宅

咁你係幾多人申請呢? 有無老人家架?
係咪排親離島都係快好多架?
咁你同你先生番工都係向番離島定第二區呢?
交通會唔會好唔方便? 環境同空氣好唔好呀?

picnic95e  4人,無老人家,,離島一定快,得我老公要番工,佢本身番工系港島,船+1程車就ok,,交通時間有d長,,但都叫方便,,環境我本人ok,,空氣一定比市區好~  發表於 11-4-13 11:07

首頁

尾頁

跳至