論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

基本上囝囝大小事務自已攪掂,(包括返放學,功課,自理)
工人只做家務和煮食,看他好像很清閒,但請了十年工人,
又沒勇氣一下子唔用,你們這情況仍然會請工人嗎?
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

進進媽 發表於 11-4-16 22:49
...

咁放假有無人理佢,touch wood咗呢,如果安排到唔要都ok嘅,平時家務有無人幫到手?
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

別墅

做housework好辛苦,如果你安排到就可以唔要工人既。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要睇下家務, 小朋友放假時的人手安排...

象牙宮

進進媽 發表於 11-4-16 22:49
...

一下子, 不用工人, 很多人會不習慣的. 慢慢漸變. 就會舒服好多. 給家人適應期. 生活質數不改變.

先請家助. 由每天來 2-3小時 .... 隔天來.... 一星期3-5次. 慢慢漸變.

1. 家務也有人做,
2. 飯也有人做,
3. 支出也減少. (抗通脹)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

如果工人好好, 經濟又好鬆動, 咁咪繼續

不過咁, 我諗起之前星期日檔案講"港童"
話有個媽辭左個工人, 想對仔女訓練獨立, 又真係好岩bor!

所以, 建議可以辭左佢, 請個鐘點
屋企大小事, 家務同小朋友一齊商量一齊做, 你同小朋友都獲益良多~

大宅

我女同你仔差不多,但我要反工,我都想唔請,但女女有病或者學校長假期未必有人理,所以都好無奈要請,或者到中學可以諗吓的。而家d工人真是… 如果你果個ok,而又負擔到的,比我會繼續用。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

請問樓主, 你亞仔放學後去邊呀 ( 我估你兩公婆都無咁早收工 ) ? 學校假期有邊個睇住亞仔 ?

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

法律上10歲仲未可以單獨留在家中, 我會請工人直到中學。

大宅

其實打算家務請個鐘點,
囝囝放學就有可能要獨留家中3個鐘,
長假期亦可在親戚家居住.
我是參考其他媽咪也是這樣的,
計劃可行嗎?
有沒有家長像我這樣情況?

進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

禁止訪問

水晶宮

有病或者學校長假期無人理, 點算?

子爵府

進進媽 發表於 11-4-17 21:44
其實打算家務請個鐘點,
囝囝放學就有可能要獨留家中3個鐘,
長假期亦可在親戚家居住.

夜晚個餐點解決? 我最近舊工人走左, 新工人未到,有個多月無工人, 初初以為實搞吾掂, 因我兩個仔(11&9歲), 我兩公婆返工,但我放工不太夜,可6-6:30左右走,7時前回到家. 初期有d不慣,而且少做家務有d辛苦, 但慢慢又ok,d仔好像乖了,早上自己起床摺被(當然我大發雷霆幾次後有改善), 自己找麵包飲品吃早餐, 晚上幫手掃下地,倒垃圾等.

其實真係馬死落地行, 無話吾得, 但我就辛苦d, 如果可以請半天工人就好. 我都是想,過多2-4年, 到法例規定細仔都12歲便不講工人了. 現在都仲要靠工人, 因晚餐及放長假有d 麻煩. 大d我會考慮一d沿地錢送飯服務或有時自己煮,都好方便.

水晶宮

無話無工人唔得,
只係有工人會舒服D.
有事就多個人多雙手咁姐.
唔用工人,都慳唔少架.

男爵府

奉勸樓主一句, 獨留 16 歲 ( 定系 15 歲 ? 如無記錯, 應該系 16 歲 ) 以下小朋友系屋企系犯法㗎, 唔好諗住 3 個鐘好快過.

AK47AK47  係 12 歲以下.  發表於 11-4-19 14:11

大宅

twins214wy 發表於 11-4-19 12:57
奉勸樓主一句, 獨留 16 歲 ( 定系 15 歲 ? 如無記錯, 應該系 16 歲 ) 以下小朋友系屋企系犯法㗎, 唔好諗住 ...

如果唔係呢個規定,我老早唔請工人了,不過就算唔係政府規定,我自己都有責任令小朋友有安全的環境的。

男爵府

karjo214 發表於 11-4-19 13:52
如果唔係呢個規定,我老早唔請工人了,不過就算唔係政府規定,我自己都有責任令小朋友有安全的環境的。 ...

兩公婆要返工, 細路仲細, 點都要請工人, 自己收工返到屋企都舒服 d 啦, 當然系以請到不過不失嘅工人黎計.

大宅

我覺得10歲都係需要搵個大人睇住,兼且每天約有3個小時要佢自己一個人獨留家人.

大宅

If i were u,i will use a helper.....to do household and prepare dinner. and.......for checking my boy when he is at home.......not sticking himself to the computer too long and play online game when we are not yet arrived home.

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 bbJP 的帖子

Checking 還 Checking , 十歲仔還肯聽工人之笛就好了 !
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

首頁

尾頁

跳至