跳至

首頁

尾頁

別墅

如題

我現在是全埋身餵的,Bb每次食一邉,前後用左30-45分鍾,食完隔1個鐘又要再餵。

想請教下,有無全泵媽媽經驗,每次如果泵兩邉,奶量多點, 理應可以隔耐一點才下一餐?

另,若是全泵,沒有bb吸吮,會否好快"無奶"呢?

子爵府

我都轉咗做全泵媽個零禮拜, 暫時奶量無乜升跌, 我每次都會泵晒兩邊, 朝早好多奶, 泵45分鐘夾埋有8安, 其餘時間都係3個鐘左右泵一次, 每次4安左右咋, 有時得2-3安添,但我會等一陣再泵, 盡量泵夠4安先停, 同埋其他媽教泵清再泵多10分鐘, 有助增奶

別墅

回覆jessiechen

你好!

我都想轉做全泵,但我怕無奶,我目標係最小比bb食半年,

你bb幾大呀? 每次都要泵成個鐘架?唔知泵得多會唔會快d呢?泵完再餵咪要成個鐘囉...?

請問你bb几大?

子爵府

回覆 huiboiboi 的帖子

我bb聽日滿月喇, 我基本上係朝早先會泵咁耐, 因為特別谷, 又特別多奶, 想泵清佢, 所以會耐小小, 要45分鐘至一小時, 但其餘時間都係泵30分鐘左右, 如果真係泵唔出, 會抖15分鐘-30分鐘再泵過, 一日5-6次, 但家下全日夾埋都係20安左右, 有時18-19安, 一直無增加, 我都好擔心唔夠奶比bb吃

你bb又幾大呀?

大宅

我第一胎時都係全泵, 經驗係要keep住3個鐘/4個鐘就一定要泵, 否則奶量會慢慢減. 每次泵都要泵清, 否則跌得好快! 所以開始返工都要搵地方泵, 唔泵一餐下餐好谷好似泵多咗, 不過會見到之後真係少咗奶架!

大宅

開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

回覆 jessiechen 的帖子

想問你用電泵or 手泵??泵成45分鐘好痛woo..

子爵府

ruth2010 發表於 11-4-20 19:05
回覆 jessiechen 的帖子

想問你用電泵or 手泵??泵成45分鐘好痛woo..

電泵呀, 我用medela mini electrice plus, 咁又唔係好痛喎, 反而初初泵有小小痛, 泵順咗就無乜嘢

大宅

如果全泵要增加奶量除非密密泵, 暫時黎講4個鐘泵一次係極限. 我回想返第一胎放產假時密密埋身餵果種辛苦, 就知道要build up奶量並無捷徑, 一定係靠勤力, 所以我覺得追奶黎講, 若果要追到有同等奶量, 泵未必比埋身舒服, 甚至更辛苦, 因為泵唔夠BB啜咁刺激到, 只係可能方便其他人幫你照顧BB, 但係你多咗要洗同消毒的功夫. 個人認為泵奶主要係keep奶量, 要增加奶量始終靠BB最好.

別墅

我今朝泵一次,晚上最後果餐又係泵出黎,都要成個鐘,泵出黎都真的無埋身餵舒服,泵完又要餵,唯一好處係知道食左几多...

我乳腺塞左,泵左半個鐘先得1oz...

Bb e家已食到4oz, 我平時泵只得2oz, 供不應求.. 係咪應該補奶粉呢?

Sheepdog, 你第二胎?仲有無餵人奶?全人奶?

別墅

Jessiechen, 我bb 6 wks喇,好想快d 4 個鐘一餐..

子爵府

huiboiboi 發表於 11-4-21 01:19
Jessiechen, 我bb 6 wks喇,好想快d 4 個鐘一餐..

個個bb都唔同, 唔好心急, 你泵出嚟會知道佢吃咗幾多, 可以嘗試拉長餐與餐之間的時間, 你bb家下一餐吃幾多?

大宅

huiboiboi 發表於 11-4-21 01:17
我今朝泵一次,晚上最後果餐又係泵出黎,都要成個鐘,泵出黎都真的無埋身餵舒服,泵完又要餵,唯一好處係知 ...

塞咗要俾BB啜 + 推+ 加熱敷黎通返佢呀, 唔係會發炎變乳腺炎就慘啦!!
食卵磷脂, 紅豆, 通草奶等都可以通奶, 邊樣有效因人而異.
有呀, 第一胎有餵第二胎都餵, 唔可以咁偏心, 都係全人奶, 所以D辛苦野已經預知咗. 上一胎好多野都試過, 乳腺炎都試過三次, 塞就唔知幾多次, 追奶又試過, 因為每次發炎後都會少. 唯一唔同係兩個B習性唔一樣, 男仔大食D, 女仔滋陰D.

大宅

仲有一樣野可以SHARE下, 就係埋身食點都多過泵出黎. 當BB食得定D O既時候你會更加清楚呢樣野, 假設你泵清一邊有兩安, BB埋身食清你同一邊就肯定唔止食咗兩安落肚, 所以可以利用呢點黎儲奶返工. 先埋身, 後泵清, 積少成多, 亦可以催谷奶量(最WORK, 因為身體成日以為BB唔夠食). 不過要阿B食得定D先可以用呢招.

別墅

我一開始就係全bump的,可能習慣左,我覺得幾好,我越bump越多,我覺得最緊重要係三餐都要食飯要飲上奶湯,咁就keep到奶量

別墅

多謝你指教..

我頭先比bb啜左8分鐘, 因為佢通常下午好好瞓,咁我就泵出來,25分鐘,得果1oz都無,我頭降了,補左3oz, bb即刻狂食,阿媽話我餓親bb.. 開左呢次奶,有下一次既機會好大..?! 之後做半人奶了...?!

你們係全人奶定半人奶呢?其實食一半奶粉有無所謂呢?

Sheepdog, 你好,多謝你既提供,我都第二胎呀... 第一胎時,餵左2個几月全人奶,今次bb胃口好d, 難d呀..

子爵府

huiboiboi 發表於 11-4-21 16:05
多謝你指教..

我頭先比bb啜左8分鐘, 因為佢通常下午好好瞓,咁我就泵出來,25分鐘,得果1oz都無,我頭降 ...

我為咗想bb夜晚飽啲, 瞓耐啲, 我臨瞓同半夜嗰兩餐都比bb吃奶粉架, 我諗都無咩問題, 最緊要順其自然, 唔好比咁大壓力自己, 盡咗力都唔 夠奶, 咪補奶粉囉, 你餵唔到人奶你都唔想, 我都係諗住餵得幾耐得幾耐

大宅

個人認為奶粉又唔係毒藥, 冇乜所謂, 只係奶粉同人奶秤, 點都係人奶好好多, 有得揀當然會俾人奶, 真係唔夠俾盡咗力俾奶粉亦冇壞, 唔需要太過執著係唔係全人奶, 好多bb都冇人奶食, 自己果個有得食已經好過人地咁解. 最緊要你明白餵人奶個遊戲規則, 係supply and demand o既遊戲, 平衡自己o既能力同意願就ok, 唔好俾自己咁大壓力.

大宅

jessiechen 發表於 11-4-21 17:20
我為咗想bb夜晚飽啲, 瞓耐啲, 我臨瞓同半夜嗰兩餐都比bb吃奶粉架, 我諗都無咩問題, 最緊要順其自然, 唔好 ...

我上一胎果初初都好似你咁諗, 夜晚臨訓果餐同半夜果餐餵奶粉, 諗住佢可以訓耐d, 不過後尾見完母乳顧問之後, 佢叫我試下將奶粉果餐都轉埋人奶, 發覺同餵奶粉o既情況一樣, 佢都係照樣起身嘈食奶, 又唔會話訓得耐咗咁, 仲唔洗洗奶樽方便d, 咁我就發覺佢戒唔戒夜奶同奶粉定人奶係冇直接關係, 問題係佢幾時建立到自己個生理時鐘. 我個女未滿月就三個鐘食一次奶, 慢慢到夜晚食完十一點幾點餐之後就隔4個幾5個鐘先醒食下餐, 慢慢就會越拖越耐, 最後就會自已戒夜奶, 大仔需時三個月, 唔知今次要幾耐.

子爵府

sheepdog 發表於 11-4-21 18:19
我上一胎果初初都好似你咁諗, 夜晚臨訓果餐同半夜果餐餵奶粉, 諗住佢可以訓耐d, 不過後尾見完母乳顧問之 ...

我都有小小覺得人奶同奶粉分別唔係咁大, 但我唔係好夠奶, 所以唯有補奶粉

別墅

終於通返啦,(乳腺),熱敷+按摩真係work!!e家阿b食完仲覺得個乳房未清,係咪要泵出來呢?唔泵係咪又會塞呢?泵又會唔會做太多奶呢?

下個月返工喇,希望bb快d介夜奶啦..

首頁

尾頁

跳至