親子旅遊

跳至
[本地] 掘蜆分享  

首頁

尾頁

大宅

剛過左的假期, 一天去了大嶼山水口村掘蜆, 另一天去了西貢橋咀, 想同大家分享一下:

大嶼山水口村:
在東涌MTR轉11號巴士在水口下車(假日單程$19.20), 經過籃球場下面有一個很大的泥灘, 而家係果度掘d蜆唔係好大隻, 約一元硬幣的SIZE, 但係果度掘d蜆, 浸左一晚便可以食, 沒有沙, 果度d人說6-7月d蜆有半隻手掌大, 佢地說而家仲未係時候, 另外, 果度是泥灘, 掘完自己都會成腳泥, 如要沖洗, 旁邊有士多仔但要收錢, 好似你沖身$10, 洗水$5, 因為我帶左水鞋同水沖洗, 沒有幫親士多

西貢橋咀:
在西貢碼頭乘街渡去橋咀(假日來回是$30), 果d蜆好大隻, 大過$5硬幣, 但佢是石灘, 要拎開d石下面才可掘, 但這裡收穫豐富, 船家說果d煲熟d蜆要拆肉後方可炒, 因為內有很多沙, 我都係這樣處理, 果度有洗水間, 但可灘多石, 小朋友較容易整親

P.S. 最重要出發前CHECK天文台退潮時間, 聽說還要是初一十五或前後兩三天最多

AnnieAnson  謝謝分享...^^  發表於 11-9-5 16:18
connie117  thanks ar!!  發表於 11-8-23 17:35
Allyly  thanks, 我都好想帶個仔去西貢掘蜆!  發表於 11-5-21 12:16
karkar39  多謝分享...  發表於 11-5-8 02:43
lamlam1609  多謝分享... 我都好想去水口村掘蜆  發表於 11-5-4 00:02

大宅

Thanks for your tips. I was struggling to go to Shui Hou Village during the last weekend but not sure if the clams were in season yet. But the weather those few days should be quite good, not too sunny!

abcbb  Me 2.  want to go last weekend, just afraid weather not hot enough for big clams.  發表於 11-5-4 18:00

大宅

男爵府

我都想試...好細個時掘過,而家都唔記得之點...
掘硯要帶D咩用具架?有D咩技巧掘架?

複式洋房

我都好想去掘蜆,唔該晒你d資料

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

咁快有得掘蜆?!!!!!!!!!!?!!!!!!?!?!?!
我勁想掘呢...
謝謝報料~!!!!!

別墅

會唔會好容易齊親流血? 有時d灘好多蠔瞉,搬石頭時就好易界傷.

大宅

WINCEKWOK : 要帶櫈仔, 可以坐低掘, 同埋要種花用的鐵鏟..
hikozan : 橋咀果邊可能會容易整親, 因為佢是石灘, 如果小心d都ok, 如左水口村較安全, 因為沒有石, 是個泥灘

p.s. 水口村好似有得租櫈仔

abcbb  Yes, $10 per chair  發表於 11-5-4 18:03

伯爵府

好媽媽勳章

請問有沒有人知由梅窩乘1號線巴士去水口村, 是否"水口"站下車? 車程多久? 的士又幾多錢呢?

Apple1  1號和11號巴士在都是在水口下車(即未到球場個個你可問下司機), 車程大約二十至二十五分鐘,如果的士大約一百元有多  發表於 11-5-5 23:43

別墅

回覆 mandymok219 的帖子

多謝介紹!! 我地好鐘意捉蝦仔蟹仔,今次要帶齊野去試下掘蜆先. 呀~ 係咪要等水退,乜時間最好呀?

大宅

回覆 easybring 的帖子

你可以打去大嶼山巴士查車費, 但我記得好似去大澳的巴士都幾貴, 好似貴過東涌去, 同埋d車好疏先一班車

大宅

回覆 hikozan 的帖子

要在初一十五或前後幾天會較多, 可上天文台網站看水退, 聽說但過一米便可以了

複式洋房

子爵府

O廿5月邊個星期日會好D . ???

公爵府

仲有住水口的村民話天氣唔好,近雨天唔好去掘,試過一次之前落過雨後去掘,無大沙白仲要好多死蜆,佢地仲話唔大隻o既就唔好掘啦!連d子子孫孫都唔放過好快就會連大o既都無晒

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

搞到我都想暑假帶個仔去玩下添
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

我上年去過兩次,真係好好玩

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

陪月勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

thanks

首頁

尾頁

跳至