嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 ctt07 的帖子

其實我自己都唔知湊唔湊得掂兩個 bb. 不過c6佢經濟情況仲 ok 可以養起我地, 而我當然好想自己親自照顧 孖b, 只係成日都擔心如果 c6 份工有事就好麻煩.

我聽人講育嬰院好似要5-6千一個bb, 兩個要成萬而且我份工要經常 ot 可以會過左育嬰院既服務時間. 另外, 如果請工人咁請一個又多數照顧唔到兩個, 請兩個又貴而且屋企冇咁大. 所以我先諗可能會照顧到佢地兩歲可以去返學時先再出黎做野.

大宅

回覆 snoopy333 的帖子

育嬰院都唔平架,bb有唔舒服又唔可以湊去.哎,我都好煩,請多個工人屋企又冇地方,我唔做經濟又搞唔掂,同埋我份工又唔駛ot,人工又唔錯,都唔知點搞好.

侯爵府

引用:回覆+snoopy333+的帖子 育嬰院都唔平架,bb

原帖由 ctt07 於 11-06-22 發表
回覆 snoopy333 的帖子

育嬰院都唔平架,bb有唔舒服又唔可以湊去.哎,我都好煩,請多個工人屋企又冇地方,我唔 ...
我諗我同你幾似,我都係唔可以唔做,同埋我都係唔駛ot,人工ok架

宜家我地會請一個工人,99會請鐘點,之後係我返工時,全部去晒99屋企,我放工食完飯,湊返晒兩個返屋企,但agent話兩個工人會好過工人+鐘點

Plan係咁plan啦,唔知實戰係點喇
99一定唔識湊,佢只可以幫我跟眼架咋

水晶宮

請兩個工人啦...舒服好多架...

大宅

回覆 diong 的帖子

但係請多個工人屋企好鬼廹,長期要一個工人睡廳

大宅

snoopy333 發表於 11-6-22 16:35
回覆 ctt07 的帖子

其實我自己都唔知湊唔湊得掂兩個 bb. 不過c6佢經濟情況仲 ok 可以養起我地, 而我當然好 ...

其實我地個CASE都幾似,但我既經濟唔容許我請兩個工人,育嬰院又未必有位。我曾經都有諗過做全職媽媽,但我就要放棄我隻鐵飯碗,而且C6既人工根本負擔唔到所有家庭開支。

唉~我都為呢個問題好煩惱,仲要樣樣野都打孖計,好似成件事複雜左好多咁。

子爵府

我要返工, 請一個工人, BB由1.5歲就 8:00am - 6:00pm (我同工人湊返学, 工人6:00pm接咗BB先再在育嬰院內等C6大約15 mins凑放学)放在育嬰院, 巳經年半了, 除咗頭一年成日病要找婆婆湊走, so far OK la, 可考慮!

子爵府

仲有, 育嬰院係收around $5K一個(不包尿片), 所以自己唔返工點得?

大宅

hi songsongyeah, 我都覺得請兩個工人好似好D, 因為請鐘點既錢同請外傭人既錢唔差好遠. 但唔知你 99 是否介意有個工人住在佢家 (有D人唔 like 屋企多個人). 不過你 99 願意幫你睇住都算唔錯啦!

hi ctt07, 你仲有冇屋企人日間可以去你屋企睇住個工人呀? 如果真係冇只可以裝個 web-cam 睇實佢地. 不過你都要快d 請工人, 因為唔咁多工人願意照顧兩個初生 bb.

hi 周c奶, 咁你會唔會請個工人去照顧孖 b 呀?

所以生孖b 有時都有雙倍既煩惱, 因為同時間要照顧兩個初生 bb 真係唔容易.

侯爵府

snoopy333 發表於 11-6-23 15:25
hi songsongyeah, 我都覺得請兩個工人好似好D, 因為請鐘點既錢同請外傭人既錢唔差好遠. 但唔知你 99 是否介 ...

其實我個case都有d煩架,我同99住少於10分鐘車程既距離
當初未有bb而搬近99,就係因為我地兩公婆都唔鐘意工人同我地住,加上我屋企有狗,我好怕工人,bb同狗自己係屋企
因為工人搞我bb,會話係我隻狗搞,又怕工人黑心會亂比野我隻狗食,整死佢,就算有web cam,就算我即是見到,我都做唔到d咩,打電話佢可以唔聽,我即刻返屋企已經發生左事
所以當初就同99傾,99肯比工人同佢地住,咁我地返工就帶bb去99屋企,佢幫我跟工人湊,唔駛自己落手落腳啦

但宜家有兩個,講真,要請兩個工人負擔真係好大,同埋我又係衰既,我知99點都會幫我地,所以我死話請一個工人就夠,99就主動話佢請多一個鐘點做家務同煮飯,不過我係bk同其他人傾過,又同agent傾過,都好似兩個工人會好d,咁99都唔係好堅持唔要兩個工人既,其實佢屋企有間工人房,訓上下格床係ok既,咁99唔想,我估係覺得兩個工人好誇張掛,個問題係宜家99唔係香港,7月尾先返黎喎,我想親自同佢傾,不過宜家隔住個電話佢就成日叫我唔好緊張,得架喇喎
所以我同老公宜家就只可以搵住一個工人先囉,第二個係請咩,一定要等99返黎再同佢傾,我係怕時間唔夠啦,宜家請工人好難呀,我10月應該開刀生,宜家搵我都覺得遲左,好多間agent都話冇工人湊nb,只係留左info咋

一個工人加99一定唔得架喇,因為99兩個仔女都唔係自己湊,係佢媽(即婆婆湊),同埋我99係好少奶奶feel,咩都唔駛做架,只不過我覺得我地返左工,bb99屋企就安全好多,至少有個人睇住,工人唔會亂黎嘛

侯爵府

ctt07 發表於 11-6-23 09:43
回覆 diong 的帖子

但係請多個工人屋企好鬼廹,長期要一個工人睡廳

但住育嬰真係仲貴過工人,又係好大負擔

侯爵府

周c奶 發表於 11-6-23 13:29
其實我地個CASE都幾似,但我既經濟唔容許我請兩個工人,育嬰院又未必有位。我曾經都有諗過做全職媽媽,但 ...

你宜家孖b幾多個月呀?我覺得你可以有理冇理,掛左育嬰先,再慢慢諗下囉
育嬰都好似要等好耐先有位架

侯爵府

winniechow 發表於 11-6-23 14:58
我要返工, 請一個工人, BB由1.5歲就 8:00am - 6:00pm (我同工人湊返学, 工人6:00pm接咗BB先再在育嬰院內等C ...

你bb出世到1.5歲係邊個湊呀?

大宅

我諗要請二個工人,等到bb 二歲左右才請一個工人,暫時呢二年廹住先.

子爵府

1.5歲前連工人放在婆婆處, 我Sat/Sun/PH 就去婆婆處瞓廳湊BB (C6冇位過夜), 我在他們大約8個月時排育嬰院, 1.5歲才有位收晒兩個.

大宅

唉~我都明白請兩個工人係最好!但…我的能力只可很勉強地請一個工人…
好煩惱啊~~

大宅

1個人點湊兩個呀???
挑戰人體極限

bbs出世:我+1個工人, 都好累,要老公幫下手才得.
現在差不多3個月: 2個工人(我放產假中,所以還會幫下手). 其實2個工人湊都辛苦的,因為bbs開始大,唔係時時訓,要人玩,有時晚上又會間中起身,工人又要陪佢...所以,工人都幾累

大宅

好媽媽勳章

其實真係好睇bbs好唔好湊,
同湊既人o唔ok,
我bbs出院時,工人仲未到,
頭一個月都係我自己湊,奶奶只係下午先上黎幫我煮飯,
到工人黎左,我又返工,
好感恩,個工人好掂,雖然每日奶奶都會上黎幫下眼,
但係基本上個工人係可以自己一個人搞掂哂,
所以都無一定既規律~

With GOD all things are possible.

侯爵府

引用:其實真係好睇bbs好唔好湊,同湊既人o唔ok,我

原帖由 CoCoB 於 11-06-24 發表
其實真係好睇bbs好唔好湊,
同湊既人o唔ok,
我bbs出院時,工人仲未到,
你好好運,請到個好工人,對孖又合作

複式洋房

cocob,咁你個工人係咩國籍架, 咁勁嘅..

首頁

尾頁

跳至