興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我係電腦用開 Outlook, 用左好多年同好多資料, 同 Windows Phone sync 無問題. 想換部 Android, 但係聽講唔可以同 Outlook sync, 有乜辦法?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Google 已經可以將 outlook 的聯絡人,行事曆sync 過去

伯爵府

我唔想 sync 去 google, 而且好似只可以 sync 到 address book 同埋 calendar, sync 唔到 task 同埋 note. 請高人指點!!

侯爵府

畀面勳章

回覆 遙遙爸爸 的帖子

HTC 同 Samsung 都有 Program 可以同 Outlook sync,
不過我都贊成 Cholepapa 所言最好將 outlook o的資料 export 去 Google,
因為 Google contact 同 Calendar 可以完美地同 Android 手機配合使用,
而且可以實時做 sync,唔使下下駁USB 先至sync到...

侯爵府

畀面勳章

遙遙爸爸 發表於 11-5-16 15:44
我唔想 sync 去 google, 而且好似只可以 sync 到 address book 同埋 calendar, sync 唔到 task 同埋 note. ...

係搬過去,唔係 sync,
task 同 note 都有相對應 apps 可以同手機 sync...

伯爵府

我有好多 note 同埋 task, 所以唔敢亂揀手機去換. 我想換 W7, 但係又未有中文.

伯爵府

回覆 A346 的帖子

如果係搬過去唔係sync就仲慘, 即係以後唔可以用Outlook. 用左十幾年, 真係慣晒唔想轉....

侯爵府

畀面勳章

遙遙爸爸 發表於 11-5-16 15:48
我有好多 note 同埋 task, 所以唔敢亂揀手機去換. 我想換 W7, 但係又未有中文.

就算有中文都唔好用WP7啦,
M$ 野用過都仲唔知驚?

伯爵府

Nokia N8 同 Outlook sync 無問題?

侯爵府

畀面勳章

遙遙爸爸 發表於 11-5-16 15:49
回覆 A346 的帖子

如果係搬過去唔係sync就仲慘, 即係以後唔可以用Outlook. 用左十幾年, 真係慣曬唔想轉.. ...

下下用Outlook 然後駁 USB去sync 呢o的係舊思想啦,
依家所有野都係放係雲端,
隨時隨地可以sync,隨時歡迎用手機又好是但一部上到網o既電腦又好都可以進行 editing,
edit 完雲端資料又會自動sync返落手機,
完全唔使駁線亦冇左忘記sync呢個問題,
最重要係當你手機壞左或唔見左時唔會因為同上一次駁線sync o既時間有相差而唔見左某段時間o既野...

侯爵府

畀面勳章

遙遙爸爸 發表於 11-5-16 16:18
Nokia N8 同 Outlook sync 無問題?

唔清楚,
不過 N8 用 Symbian 呢個比 Nokia 放棄左o既 OS,
唔好再花時間係呢o的棄卒上面啦,
依家買Smartphone根本非 Android 就係 iOS,
退而求其次都起碼用 Blackberry 或 Bada (Samsung o的 Wave機)

伯爵府

但係全部資料比晒 google, 總係覺得唔安全...

侯爵府

畀面勳章

遙遙爸爸 發表於 11-5-16 16:24
但係全部資料比曬 google, 總係覺得唔安全...

咁你可以試下呢個

http://mobile.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=11491538

伯爵府

A346 發表於 11-5-16 16:23
唔清楚,
不過 N8 用 Symbian 呢個比 Nokia 放棄左o既 OS,

有道理... thanks!!

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

A346 發表於 11-5-16 16:23
唔清楚,

或者等 nokia 的 win7 (?) 機 law...

nokia 到時應該會有 tools 幫 d 客仔將 d 資料 convert 過去掛?

伯爵府

chan803 發表於 11-5-16 16:51

nokia 到時應該會有 tools 幫 d 客仔將 d 資料 convert 過去掛?

我都想等, 就係部 HTC Diamond2 已經死死地, 成日 hang 機. 今朝仲衰, 畫面操作完全正常, 但係原來發緊呆, 所有來電去晒留言, SMS全部收唔到, 我兩個鐘後先發現!

侯爵府

畀面勳章

chan803 發表於 11-5-16 16:51

一個聾加一個盲係可以互相補足,
不過唔代表就好過本身五觀區俱全o既,
Nokia 根本應該全力發展 Meego 而唔係引入一隻聾o既狼(可能就因為盲掛),
M$ 野可以唔用就最好唔用...

伯爵府

A346, 如果想買HTC Android, 應該揀 IS 定係 Desire S?

禁止訪問

伯爵府

我諗硬件都傻傻地, 因為跌過好多次. 我未用過 Android, 一路用 Smartphone 都係 WM. 我都決定轉 Android 試下, 唯有改變用 Outlook 既習慣.

首頁

尾頁

跳至