烹飪搵食

跳至

首頁
23456...22

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

Re: 精叻媽咪去買餸.

大宅

oldcake,
有機豉油我唔知邊度有,但我曾經睇過周刊介紹過d本港造的調味老店.在港岛區,我唔係好記得叫咩名,但好多人去買,八珍好似有豉油買,但我唔肯定,我個次去買醋睇到有好多其他野賣.我用緊萬字豉油.

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

好多人都話洗唔洗咁誇張,樣樣都要食好野,係人都知拉咁同我講.其實要識得選擇都未必好貴,正所謂平買貴食,好多時買菜可以平到$6一斤$10二斤,個樣好靚,但原來好老,唔要好多,$10二斤,其實食得個一斤.買菜都未必要買溫室或有機,原來好多本地d菜都唔錯,起碼d水都乾淨d,冇咁多重金屬.本地的菜都好易分,通常都係un d ,同細棵d,唔同菜會分時段先有得賣.我問過我經常買菜的菜檔話,好多新界地方都有種菜,但產量唔多,通常為左省錢都會用雨水或山水黎灌溉,山水會多d礦物質,d菜都靚d,因為香港d水都加左唔少野,所以d農民都會用山水多.
有d人會以為我好怕死,所以咁注意飲食.其實每個人一定會x家拉.我只想家人在我照顧之下可以健康d.如果唔選擇食物,經常食一d問題食物,唔好采有病時,不但要俾錢睇醫生,仲要麻煩家人照顧.咁就真係得不償失.

好希望多d媽咪俾多d意見.

大宅

oldcake,
好多謝你話俾我聴,我會小心d.

大陸除左假野係真係假之外冇樣野係真

大宅

頭先都市閒情話題都講d菜有問題,有重金屬.我想講俾d返緊工的媽咪聴,我以前都係卦住返工好多野都唔知.
詳情係咁:d菜有好多途徑吸收到d重金屬,例如水,土,同空氣,除左空氣的可以用水浸洗外,其他都會係d菜裡面冇得洗or煮熟都唔得.如果食得過量(量以體重作比例)會中毒,要注意的係小朋友同孕婦會影響胎兒的腦部發展.有家庭觀眾打電話去講話發現d菜有d藍色的粉末在菜頭或其他地方,有d洗到有d洗唔到,個觀眾估加左會令d菜綠d.佢食左的菜後覺得個胃好唔舒服同舌頭都唔舒服,後打左俾食環署.但食環署話冇入院係唔會跟進事件... 節目個專家話這些粉末一定唔係天然既野黎,所以買野時要提高警覺.仲話個觀眾見到有d咁既粉末都照食真係危險.

大宅

suki^^,
好讚成你講法,依加大陸d野真係不知所謂,乜都有假,唔到你唔驚,未有bb前我都冇咁care呢d野,但依加寧願買貴d都希望bb健康d,你話冇得揀就話姐,有得揀都會揀d健康黎食,冇咁多病痛乜都抵番,我有d朋友都話駛唔駛咁誇張,我覺得唔係誇張,只係想健康d,所以我都唔會理其他人,我自己比錢買,又唔係要你地買比我。萬字醬油都有幾個唔同國家做,買日本會穩陣d,你可以睇下邊到做先買,百佳果d多數星加坡做的。你係咪全職mummy呀? :mrgreen:
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

大宅

lamlam816,
我係全職媽咪 ,咁你都係?

大宅

Re: 精叻媽咪去買

suki^^,

你bb真係幸褔,又會種菜又識整菠蘿包,雖然我都係全職媽咪但我就冇你咁有心機喇! 

我知道有隻豉油係係香港做既,係裕華有得賣之前飲食男女有介紹過,但個名就唔係好記得。

大宅

bybyma,
he~~~he~~我都係種黎玩下,日日做家務重重覆覆咁,好悶,咁咪搵d野整玩下.我而家最想試下自己發芽菜,唔知得唔得. .整包我都係學緊野,我成日睇下honey個網頁同係"我的制成品"度學家咋.
咁等我去裕華度"目及"下先,多謝你oh~~~

大宅

suki^^,
原來整包包你都岩,咁你要多d入黎'我的制成品'到同我地傾下計先得
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

大宅

lamlam816,
我都係剛剛學家咋~~he~~

大宅

各位好!
日本有機豉油在日式超市、點點綠(部份惠康有專櫃)都有得買。香港製造的豉油大多含防腐劑,都係買日本果D穩陣。
如果你地D小朋友喜愛食蛋的話,我都建議買日本蛋食,因為而家D大陸雞俾人狂打荷爾蒙激素催生蛋,食左都冇益。

大宅

hh,
你好,咁夜既.....我自己就鐘意食雞蛋,唉!!!我未大肚時成日都買個d$15盆雞蛋食,原來俾人狂打荷爾蒙激素催生蛋,我有一排成塊面都係豆豆,好慘~~~我青春期都冇豆豆家,又睇中,西醫都搞唔tim, 後來我大左肚後食野注意左,冇左食個d雞蛋(因為高膽固醇,亞媽叫我唔好食).之後就冇事........唔知關唔關d雞蛋事呢.
嘩!!!但荷爾蒙係d慢性病黎,出左事咁追邊個呀,都冇得追拉,又唔係即時中毒.......

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

oldcake,
我都同你遇到一樣,其實我都好懷疑日本製的東西,會唔會真係由日本運黎...講真在商業角度來看這些都唔係咁值錢野.好似雞蛋....咁...我最驚係俾人呃.
日本製都係貪佢d野乾淨d,水都乾淨d.如果又係大陸做同買d大陸野有咩分別咼!!只係個包裝靚d,仲要俾多d錢添...

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

環保接龍勳章

oldcake 寫道:
suki,

係呀! 我都係咁話! 最驚就係不單止買唔到正貨, 還要做waterfish :-( :-(

[quote]
suki^^ 寫道:
oldcake,
我都同你遇到一樣,其實我都好懷疑日本製的東西,會唔會真係由日本運黎...講真在商業角度來看這些都唔係咁值錢野.好似雞蛋....咁...我最驚係俾人呃.
日本製都係貪佢d野乾淨d,水都乾淨d.如果又係大陸做同買d大陸野有咩分別咼!!只係個包裝靚d,仲要俾多d錢添...
[/quote]

Agreed. 中國生產蔬果都有出口到日本, 牛蒡就己經系. 吉之島代理那個'Topvalue'產品都可能系中國製造

大宅

各位,
我地買日本產品,唔好只係見到日文就買,一定要睇清楚生產地方同埋公司名稱,冇寫就寧願唔買。好似買日本蛋,佢地會寫清楚生產的農場名稱、地址、甚至有負責人個名。至於有平有貴,分別在於生蛋的雞是用甚麼飼料餵或係空運定係船運。我曾經買過二十幾元一隻有機蛋,係由一個日本人由富士山農場直接手提帶過來香港賣,蛋味又香又新鮮,貴D都值得。至於係黃蛋定白蛋,只係唔同雞種生,通常白蛋比較平。我的醫生朋友話日本蛋的營養好好,而且膽固醇普遍較低,小朋友食左會聰明D架!

大宅

HH,
你都講得arm,真係要睇清楚先好買.嘩!成二十幾蚊一隻蛋,我都會買一兩隻黎試下,但長期食好似唔係幾化算咼,蒸水蛋一次都要落幾隻拉,真係貴左d...... .而家我買 $10 /6隻的日本蛋我都仲可以接受.我今日去買嘉美雞時,個個人問我買唔買雞蛋咼,原來係嘉美雞生家,應該唔錯卦.但我下次至買黎試下,我試左同大家講.今日雞檔介紹隻煲呔雞,話好食咼,請問有冇人試過呢 ?

首頁
23456...22

尾頁

跳至