烹飪搵食

跳至

首頁
45678...22

尾頁

大宅

Re: 精叻媽咪去買

HH,
想問下你灣仔街市邊度有本地有機菜賣? 唔該哂!

大宅

今日我特登早 d (2點到!) 去到灣仔道街市買健味豬,

點知 ...... 又係失望而回 !! :-( :-( :-( :-( :-( :-(

豬排, 排骨, 西施骨 <----- 通通賣哂 or 留哂比客 !!

都唔知幾時去先買到 ...... 跟著同阿媽去飲茶,

佢話 ....... 叫我帶佢去一次, 佢幫我買喎 !! hahahaha

我話睇下點先啦, 要佢咁早去買 (8 點!) . .....

我又覺得 .... 我有 d 食左都會唔太安樂囉, 雖然佢住係灣仔唶 !!!

大宅

suki^^,
唔該晒!講開豆腐,我今日去吉之島買左日本有機豆腐,$15.9有三磚,可保存幾日,十分軟滑,而且比街市賣的乾淨衛生,第時可以俾BB試下撈飯仔食。
我會寓買送於娛樂,一D都唔覺麻煩和辛苦架。

bybyma,
據我所知,香港區有兩檔菜檔賣有機菜(蔬菜統營處認可):
光記 - 灣仔交加街33號地下
安記 - 北角渣華道市政大廈1/F48號
雖然最近發覺多左超級市場賣有機菜,不過多數係來自廣東農場,唔知泥土和灌溉D水乾唔乾淨,所以始終覺得買本地種比較穩陣。

monkeyyyy,
佢地最搶手係排骨,你都可以問左舖頭電話,朝早打去訂定先。

大宅

hh,
我呢幾日都開始煲粥仔俾bb食. 唔係俾好多bb食只係俾佢試下食.豆腐撈飯都好咼

大宅

我突然醒起 ......

豬肉有健味豬 or ISO9000 豬
魚有本地魚 (雖然我唔食魚!)

咁 ........ 牛肉呢 ?? 有冇本地牛架 ???

大宅

monkeyyyy,
本地牛真係少聽,我諗冇本地牛卦?

all,
沙田間citysuper開左拉.咁就唔洗山長水遠買芝士同蜜糖味既火雞片,黎兩樣我鐘意食.

大宅

重有重有 .....

話說我今朝 7 點起左身 ..... 越諗越唔奮氣 ....
行左兩次都買唔到健味豬 ..... 於是 ....
我就 8:30 去到灣仔買健味豬 .....
今次冇可能買唔到啦掛 !!

haha .... 今次買左好多野 (兩餐煲湯骨 + 6 塊豬扒 +
$25 排骨 + $25 瘦肉)
好開心呀 !!!

我重問佢可唔可以預早打黎留定添呀 !! hehehe
跟著迫佢比左個電話我 !!!

大宅

monkeyyyy,
香港冇牛場,所以所謂"本地牛肉"全部係五豐行每日由大陸輸入百多隻活牛,再經香港屠房屠宰。我會到日式超市買"全穀飼"牛肉,如果食免治,就會去百佳買。
恭喜你呀!新記從此又多左一個熟客啦!

大宅

monkeyyyy,
真係恭喜你

大宅

其實我都唔介意去灣仔拎豬肉架 ...

講真丫 ... 食落自己個肚到, 點都想好 d 啦,
又唔係話負擔唔到, 況且都唔係好貴,
雖然我冇小朋友, 但我都想自己同老公健康 d 架 !!

不過 .... 我老公話我傻傻地 .... 特登係西環死出去灣仔買豬肉 !!

大宅

HH .... 你都係去新記買架 ???

我今朝都見到有好多老人家去買喎,
重係個個都買左 $1xx 咁多喎 !!!

排隊果時, 重同後面個媽媽吹水添 !!

大宅

monkeyyyy,
我係去九龍城新記,同灣仔果檔同一個老闆,起初佢在元朗開檔,虧本收場,後來再接再勵,走去九龍城街市重開,經過報紙報導,吸引到一班人嘗試,靠著口碑,加上近日大陸豬肉嚇怕人,而家越做越旺,我次次去最少都有五六個人排隊買架,希望佢越做越大,可以開多幾間舖,等大家唔駛去到咁遠買啦!

大宅

HH

不過都好搞鬼, 話說我由到大都係灣仔住,
灣仔都街市, 我以前都日日去, 但後來因為結左婚,
就搬左去西環住 ..... 點知都係要返去灣仔買野 !!

不過好彩媽咪重係住係灣仔, 所以順便可以見多 d 媽咪,
如果佢可以用電話訂左先去拎, 咁就重正添, 唔駛趕頭趕命 !
一個星期去一次, 就算再遠 d 都值得既,
之前 d 豬有問題 (我又未識買健味豬), 我都照買黎食,
冇計啦, 唔通唔食咩, 咪聽周局長講, 煮熟 d 囉,
熟到好似柴皮咁, 見到都唔想食 !!!!

其實我覺得依家呢個真係唔知咩世界, 依家 d 人買返轉頭咁 !
以前 d 人發明左咁多野, 加入去我地 d 食物到, 原來唔係
想我地健康 d , 竟然係用黎害我地架喎 !!!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

All,

你地太過獎啦!

除左買送,我有時會捐窿捐罅去搜羅D新奇特別文具精品,話就話俾囡囡,其實都係自己興趣。

我又鍾意睇報紙同雜誌,由社會政治、經濟到街市行情都有留意,所以邊個話留在屋企揍仔煮飯會同社會脫節架? :mrgreen:

大宅

今晚亞視介紹"健味豬",原來健味豬食素家(龍尾草)病左既豬都唔俾藥佢食家,只係俾d維他命等佢自己好番,又去豬場度介紹,d豬隻隻都好乾淨,好q,d地方都好乾淨,搞到我好想買黎食.
但冇介紹過is9001豬肉咼,唔知係咪一樣呢?

monkeyyyy,
我可能都會好似你咁一星期去買一次豬肉.....
我都想食健味豬

:-(

大宅

hh,
我相信好多媽咪都好似我地咁,周圍買餸...
Click here

大宅

suki,

我諗如果係我地呢 d 一個星期只去一次既人,
真係要好早好早去呀, 因為我星期六兩點去到已經乜都冇嚕,
我行開灣仔就冇所謂, 但係你咁遠水路出去, 如果冇就真係
好冇心機架, 你去多一兩次, 問下老闆可唔可以預留囉 !!

我尋晚用 d 豬骨黎煲木瓜湯, 冇落蜜餞, d 湯都好甜呀 !!
d 豬肉都好好味, 唔太肥 !!! 但個衰佬話唔覺有咩分別喎 !!

大宅

都想買 d 有機菜黎試下, 但係豬肉就話可以放係冰格唶,

d 菜唔可以放咁耐, 我平時放工又唔可以去買到,

因為我依家都係一個星期先去街市買一次菜, 平時放工返黎

人地都關左門啦, 我唔鐘意去百街買菜的, 又唔靚又貴 !!

知唔知有邊到有得 order d 有機菜架 ??

其實 d 有機菜係咪貴好多架 ??? 我兩個人一晚要煮一斤菜,
架埋帶飯, 其實大部份都係我食哂, 我老公只愛肉 !!

大宅

monkeyyyy,
男人係咁家拉,有得食就得,冇咩要求.我坐月個時仲慘拉,我老公買餸番黎,又係放工至去買,冇晒靚野賣,我都食左成兩個月d大陸豬(一日煲兩次湯),但有樣好既就係我老公知道佢自己煲d湯唔甜,佢每次都落好多蜜棗,同埋d菜好老又冇味.
後來我買番餸佢就覺得好大分別,以前炒一斤菜都係食幾條就倒晒,而家我買斤半菜都食晒...煲湯都話好飲左,仲會自己去"裝"多碗黎飲添 .
monkeyyyy,其實你好辛苦又要返工,番黎仲要煮埋飯,你老公有個咁好的老婆真係幸福.
慢慢黎拉,可能食一兩次唔覺好大分別,但自己都有份食,對佢好d,對自己都好d麻.
努力

你可以買幾種唔同既菜,瓜類可以放耐d.只要冇浸水就可以放耐d.

首頁
45678...22

尾頁

跳至