婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我c6在仔仔未出世前, 我好記得, 佢家人唔做端午節. 初結婚有次, 我仲問男家幾時食端午節. 我隻佬仲理直氣壯話, 佢家不嬲都唔做呢個節既. 呢句說話我永遠記得. 咁特別既, 我點會記錯

到仔出世後. 無那那又話不嬲都做端午節架啦. 99仲要剛才打比c6, 佢個仔未收工好平常唔聽電話. 次次都係咁. 搵唔到在c6電話留言後即場打來問我佢個仔去左邊. 我係話我唔知佢收工未! 99妳放心啦. 你個仔唔會向我咁好交帶既, 唔駛妒忌. 好煩

咩事咁急? c6回來咪話邊日要做節食飯咯!

駛唔駛咁緊張 ? 真係聽到即時情緒低落, 十分...唔係億萬分超級唔願意見到班男家人, 真係好唔開心,唉~

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

唔可以唔去???

大宅

"佢家不嬲都唔做呢個節既" <----- 既然你話你冇記錯, 咁你有冇問番你老公??

大宅

當然唔得啦.

無錯, 佢地只係想見個孫及c6, 我最好唔好去添. 但我唔去既話. 99就當我仔係玩具, 一見就搶攬住唔食飯. 又用咀錫, 又唔洗手係咁比立雜既cheap零食比我仔食. 3個姑9及其中佢地既仔女就不停教壞我仔. 最重要係. 99及其他人最愛不停向我仔洗腦. 說麻麻最鍚妳. 只對麻麻好. 一定要拖實麻麻, 唔停口咁講. 樣樣都要比麻麻. 聽到都火! 我隻佬係完全唔會出聲既. 所以我要睇實. 唔係無左個仔.

唉, 成班都係怪人+麻煩人

baby7  好口咬..........想死!!!  發表於 11-5-22 19:50
fairyfloss  同我99一樣,最鍾意用零食博啲孫歡心,但啲零食擺咗喺佢房唔知幾耐,每次食飯爭住俾餸啲孫食,明明有剪刀,但一定唔用,好啲既就用手撕,再唔係就用口咬..  發表於 11-5-22 00:45

大宅

crystalko

我隻佬最叻咪話. 無咁講過, 根住仲要發老脾 (佢咩都唔嬲. 一講到佢家人既"壞"話佢就嬲)

佢係一個愚孝仔 (佢媽及家姐由細向佢洗腦, 世上只有佢家族係至勁)

CathyLaw  你C6同我C6都一樣&lt;最叻咪話. 無咁講過, 根住仲要發老脾 (一講到佢家人既&quot;壞&quot;話佢就嬲&gt;重要係發好大脾氣好似想同你罵交咁TIM呀....  發表於 11-5-22 17:53
lazyfish  臨近食飯先到又得唔得呢?  發表於 11-5-22 01:47

大宅

我99都係咁...平時咩節都唔做,阿囝出世後..
個個禮拜日都話要見吓個孫..唔飲茶就一家要食晚飯...想放吓假都唔得~

大宅

我個99喺我女好細時,差唔多日日搵籍口上黎見,仲成日教佢叫「麻麻」或「爸爸」,無聽佢教個孫講「媽媽」架到個女大d,個女叫「媽媽」佢又幻聽咁爭住應依家見到個孫或同個孫講電話實問:「有無掛住麻麻呀?」,囡囡每次都係答:「無」。心有點涼喲~

little_angelsky  我個99 咪又系同你既99一樣咁鬼乞人憎,自從知道佢既惡行教個囡囡第二啲叫法,唔叫媽媽.
成日扮有幻聽.  發表於 11-5-24 00:01
debbiekwan  XD  發表於 11-5-22 10:58

子爵府

好媽媽勳章

差唔多食飯先到...食完飯就走...你老公又係...未有BB就話唔駛做節...有BB就做節...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

佢地約8點你就8點正先到,吃完就話要趕番去同亞B沖涼訓覺

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

我99都係咁, 未有BB前只做大節.
BB出世後, 連鬼節都做!! 又成日唔到最後一刻都唔confirm邊一日, 我屋企揀咗的日子(有時正日, 但好多時特登唔做正日)就偏偏要搶, 改完又改, 當你冇到, 大家都係襯家平起平坐, 唔係要99次次就晒我哋呀, 但唔好要新抱全家(真係全家十幾廿人)次次都就晒99! 我在全家人中輩份好低咋~ 其他嗰D係我婆婆, 舅父舅, 姨媽, 阿姨...

我哋咪提早一個月約, 問定99揀邊日, 又唔答, 久而久之我都費事理佢, 我哋咪約咗先, 佢到玩撞日我咪同C6走兩場, 等佢心痛下個仔冇啖好食!

baby7  我99話自己係上親家,做節的日子從來冇問我屋企係幾時做,只會話比我聽幾時要返黎食飯~!  發表於 11-5-22 19:56

珍珠宮

以前我99都係, 特登教BB叫麻麻, 唔准叫媽媽,
但係阿仔好醒, 知道"媽媽" 同 "麻麻"個音好似, 但明明係兩個人,
就點都唔肯叫"麻麻" (唔讚個仔都唔得).

我99話我特登唔教BB叫佢喎~
但係我老公知道, 我每一日都有教BB叫麻麻和爺爺的!
所以老公會幫我, 佢阿媽鍾意多疑, 猜忌, 屈我...隨便, 我唔會送太太口服液比佢

珍珠宮

樓主, 大時大節真係要到, 唔到就點都係你唔啱, 唔比面.
但到咗, 點對佢哋又係另一回事.
少說話, 多食嘢, 自己同BB玩~

公爵府

我都好唔想見 d 唔鍾意的人呢!
見到都食唔落...

首頁

尾頁

跳至