論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知有無人係旺角嘅「為妳僱傭中心」(Yourmaid Services Centre) 度請過印印?

因我較早前係上述公司請印印有以下經歷想同大家分享:

話說我舊工人於今年 6/5 完約,因其他理由,所以我唔同佢續約,並提早比佢放大假離開 (20/4)。

於 10/2 係以上公司揀中工人及簽埋合約,並同他們講要 20/4 左右嚟到香港,佢哋話無問題,仲話有機會 4 月中到。佢哋係 9-10/3 通知話工人個入境處 number 出咗,但佢因為同老公係 training centre 噪交及打交,比警察拉咗,唔知要搞幾耐,問我等唔等,如唔等要出去再揀過工人。我梗係選擇唔等 la,點知要等幾耐㗎 (而家諗諗吓,都唔知係咪佢哋欺騙我哋僱主嘅手法)。於是我係 13/3 再上去揀,當時真的揀唔落手,但我老公最後都揀咗個話係新加坡做過嘅工人,而我再三問佢哋呢個工人幾時到,佢哋話因為我之前果個出咗 number 嚟唔到,通知返入境處會快 d 有,約 6 個星期,仲同我講話最遲 5 月頭左右到香港。

點知到咗 5 月頭,我打電話去問個工人幾時到,佢哋居然話唔知,唔到佢哋控制,逼唔到印尼果邊,仲推卸責任話 5 月頭嚟到果個係指第一果個 (即同老公係 training centre 噪交及打交果個),唔係而家我請果個,仲話一有聲氣會比電話我,但從來都係我打電話去先知最新情況 (如出咗入境處 number 及後期出咗 visa number 等),佢哋完全無責任,我問佢哋有無工人可以比住我用住先,佢哋話無,跟住就算。都唔諗吓我哋打公仔,請假難,如有人睇都唔使請工人 la。

最後,於尋日嚟到 la,點知英文又唔係好識,中文又唔掂,煮嘢麻麻。真係比呢間公司玩死,如果可以的話,真係想不求人,自己湊番,唔使受僱傭公司同 d 工人氣呀!

大宅

個工人 passport 年尾夠期,僱傭公司同我講話到時要再去入境處度做 visa,要我再比 $160-,我問點解我要再比,佢哋話根據我簽果份合約上第八點寫明 visa 費用係由僱主比。嘩,乜嘢理論呀,我已經比咗一次,無理由再比啫。佢哋叫我自己同工人商量喎。我問點解工人唔做過新 passport 方便蓋 2 年 visa?佢哋聲稱印尼果邊見到個 passport 屆滿日期多過 6 個月,係唔會同 d 工人做過新証。都唔知係咪真㗎?

禁止訪問

伯爵府

我舊年搵工人時有朋友個朋友介紹呢間, 佢哋收費不便宜, 仲好多嘢唔包, 工人質數唔覺得特別好, 又冇視像, 得睇 video 同電話 interview, 當時睇咗幾 lot 都擇唔 arm, 最後去咗第二間, 收費平過佢仲係全包, 工人而家都差唔多做咗半年, 暫時 overall 都 ok... 見你哋咁講好在當時擇唔 arm....

大宅

陪月勳章

前Sat先去過一次,因有friend悉佢哋老細,但去到又唔覺特別好介紹,仲話唔即日決定就要下個月至有湊過NB的人選,結果冇幫趁,佢哋亦冇找我follow up。

Anyway,有另一friend介紹agent俾我,上星期請咗个有HK經驗既。

別墅

我都係呢間,工人質數差,最差係佢員工d態度,唔係落左踏都ng揾佢轉工人

別墅

回覆 回覆:ElainAiolia的帖子

今日蘋果都有賣佢單野,話佢推卸責任

別墅

引用:我都係呢間,工人質數差,最差係佢員工d態度,

原帖由 Nadiayim 於 12-05-16 發表
我都係呢間,工人質數差,最差係佢員工d態度,唔係落左踏都ng揾佢轉工人
...
大家可以睇番我之前d post就知佢d工人質數

子爵府

畀面勳章

回覆:唔知有無人試過係「為妳僱傭中心」(Yourmaid) 請印印

呢間我賴過野,上埋勞工處:;pppp:

別墅

引用:呢間我賴過野,上埋勞工處

原帖由 penpenvivi 於 12-05-17 發表
呢間我賴過野,上埋勞工處
你点中蕉法?

大宅

回覆:唔知有無人試過係「為妳僱傭中心」(Yourmaid) 請印印

呢間真係咁差?

禁止訪問

回覆:coffeemu 的帖子

子爵府

畀面勳章

響佢度請2個都係6個月走人,仲比我發現工人有2本passport唔同名,冇問題就假!:;pppp:

禁止訪問

別墅

引用:響佢度請2個都係6個月走人,仲比我發現工人

原帖由 penpenvivi 於 12-05-18 發表
響佢度請2個都係6個月走人,仲比我發現工人有2本passport唔同名,冇問題就假!

...
我第1個又係做了九個月不做,超差的,而家第2個來到d資料同理歷是完全唔同大家真係要push多d,比人知等其他媽媽ng好中焦

複式洋房

我同工人剛二月續約, 原本工人唔想做我份工...但係佢地老板好好人, 幫我同工人傾, 最後姐姐續了約! 佢地續約收費好合理添! 新工人我就唔知!

別墅

I have no special comment on this agency company. But that's true the agency fee is not cheap at all.

However, my point is my fried maid is come from this agent.

大宅

我個斷約印都係呢度請番黎,又係做六個月就唔撈囖,真係送咗工人黎就一個電話都冇跟進,有問題打俾佢地搵邊個都見緊客叫你留電話但係唔覆囖。我今次上去扮新客搵工人佢就勁 sell 印印,我要請賓就即刻黑面。我都唔會再幫襯佢呀!

複式洋房

朋友介紹, 打去問左, 而家佢收$7xxx, 超貴, 仲要sell 個唔迫識中文湊NB

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至