論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人早幾日先到,朝早通常我預備咗麵包或者蛋糕比工人,第一日黎嗰陣我問佢飲唔飲咖啡,佢話佢唔飲,佢要飲奶茶,我話屋企得咖啡冇奶茶(3 in 1嗰啲),跟住記起有美祿(我間中沖比小朋友飲),咁我叫佢想飲就自己沖,跟住尋晚晚飯後佢同我講:“太太,得番最後一包”,我應佢話:“咁聽日先去買啦”

今日我去supermarket係完全冇咗件事, 今晚煮飯嗰陣,佢同我講:“太太,美祿冇晒,飲晒架啦”,意思即係催我去買啦,但係嗰陣都已經差唔多7點,我冇理由再落去買比佢啫,咁我叫佢聽朝自己沖奶茶飲(屋企有茶包同花奶),不過佢好似唔多開心咁喎

其實早餐係咪要包埋飲品,定係依啲只係bonus,唔係法例規定呢,因為我覺得個工人認為係應得既野,所以先會催我去買

我以前個工人,我有提供咖啡比佢佢都唔飲,會自己買印尼咖啡返黎沖

男爵府

you only need to provide WATER!!

mmami  Yes  x 2  發表於 11-6-8 18:41
sillything  yes  發表於 11-6-1 22:09

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我一定唔會買...

sillything  me 2  發表於 11-6-1 22:09

複式洋房

我家姐姐都係屋企有乜就食乜飲乜.佢早餐都係飲咖啡.不過sorry.我話屋企冇人飲咖啡.佢唯有自己買.你有求必應就变得老馮.

333s  有求必應就变得老馮.... 雇主要不要做老馮是个人選擇!  發表於 11-6-5 08:15

子爵府

我喺價真X買左一盒$63有60幾包嘅朱古力奶粉比我姐姐飲,由得佢飲飽啲,費事佢又同我講佢唔夠飽

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

通常佢新到埗就送一盒比佢, 講明飲完以後要自已買, 我工人有時每日飲2, 3次, 如果提供埋會好溶.
明天會更好~~

別墅

我都出事,我姐姐到了一星期左右,初頭無講到屋內有咩食得,咩係唔可以,我發現雪櫃每日都小一罐可樂,昨晚才發現我D“舊街埸”咖啡原本大半包,只餘三條!仲有罐頭都無左!依家都唔知點收返!

男爵府

我屋企無哩d野wor...我多數都係買定麵包俾佢咋~ 但會唔同款既!
之後下晏lunch同dinner佢都因為要推bb去奶奶屋企湊, 所以係奶奶屋企食埋先返黎我地屋企lor~~

工人食哩個問題, 真係好難諗!!!!

男爵府

畀面勳章

kennis154 發表於 11-6-1 09:52
我都出事,我姐姐到了一星期左右,初頭無講到屋內有咩食得,咩係唔可以,我發現雪櫃每日都小一罐可樂,昨晚 ...
佢係local定oversea?
嘩!一日一罐可樂?佢都好過火o者,佢嚟咗1week ,快d同佢講啦~
妳有無講過佢可以隨便自己拎嘢飲先?如果無就好簡單啦~
妳咪話佢知: 除咗僱住指明嘅正餐食物同水外,其他snack,飲品都唔係由僱主提供。妳要飲要食呢d嘢就自己買啦~ 今次當妳唔知規矩,但下次再自取就要比返錢㗎剌!

男爵府

畀面勳章

回覆 pandacat_bb 的帖子

我有買咖啡比工人,但我講明係因為佢表現好先買比佢。同埋我買for1個月嘅份量,佢自己飲得快就無㗎拉。我都會1個月後先再買。
如果我工人夠薑一次兩次咁催我買比佢,我一定收返晒所有嘢,以後飲水啦!
妳工人嚟咗幾日,有咩嘢值得僱主獎勵佢呢?

妳個工人好明顯唔知自己係嚟打工㗎囉,太太請佢飲咖啡,佢竟然開口話要飲奶茶??
嚟咗幾日就飲晒D美祿,妳應該柄佢添啦!!鐘意飲就可以飲到一包都唔剩㗎喇??唔洗留返比僱主㗎咩??
同佢講,妳淨係提供水同三餐,其他嘢要飲唔該自己放假去買! 如果不問自取就當佢同妳買,出糧扣返。
唔好縱佢呀!! 宜家仲有得教㗎,快d同佢約法三章!
我上個工人就係縱壞咗 ,乜都食q哂我! 仲衰到用晒d coffemate,我唔買就用我仔d 固力果奶粉嚟沖咖啡呀 !!!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

整慣勢開個頭 , 好難收番 !

你地唔想咁 , 就先小人後君子 !

333s  先小人後君子 !---------i like it.  發表於 11-6-5 08:17
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

男爵府

no coffee,no tea,no soft drinks,only water.

333s  a good example... let us to learn your methods.  發表於 11-6-5 08:17

珍珠宮

我無比架,只係有water,早餐多數食包,間中買下腸粉,粥比佢
一星期都有一兩次"送"比咖啡粉比佢飲
有時叫外賣的餐,有野飲咪比佢(一人一個餐)

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

而家去遊埠旅行, 咖啡定奶茶咩? 佢係黎打工喎. 包佢三餐咋喎, 乜有要求要點餸點野飲咩? 如果佢食過飽魚, 叫你日日煮, 你會唔會丫? 想飲魚翅湯, 係咪叫番你日日煲?

呢d食既飲既全都只係bonus而已, 未有成績就咁多要求? 呢個工人好打有限.

樓主, 你睇返之前其他會員既post, 好多工人老馮咁, 以為僱主買開就要買比佢, 咖啡奶茶面包花生醬....唔駛幾日就同你飲哂食哂一包, 如果你覺得ok, 咪買囉, 但我想提醒你呢d野你唔駛做囉, 就算你點對佢好, 有起事黎佢都只係當你係傻瓜咁呃.

333s  如果佢食過飽魚, 叫你日日煮, 想飲魚翅湯, 係咪叫番你日日煲? yeah!  發表於 11-6-5 08:18

男爵府

我想問下, 若果我地食三文治 (火腿+芝士+雞旦), 甘叫姐姐搽牛油或花生醬
會唔會無甘好呢?

另外係咪要講全部既野都唔食得, 除非問左我地? 因為我而家個印印我無甘講,
佢都無食我地既野, 佢會自己買來食, 但遲 d 來既賓就有 d 驚佢會不問自取....

wcpcelia  絶對沒有問題...
仲有,佢要食D任何額外嘢,必須先問你...如不問自取,收番錢  發表於 11-6-2 07:49

男爵府

我地都係食三文治 (工人整好帶返工), 但工人係方包+花生醬.

而工人只可食指定既食物, 如私自食左屋企食物, 要比番$我地架.
工人要食tea/coffee/snacks...請自備, 因佢有 salary ma.

珍珠宮

回覆 MonMonLam 的帖子

我會比其中一樣佢,例如一塊芝士或一隻蛋

我有講明邊d係佢食,我比左一格櫃桶佢,佢只可以食櫃桶內的食物,雪櫃內的就指明邊d係佢會食既(只係for lunch)

男爵府

我會答:無晒咪飲水囉!以後只准飲水,我比你飲其他野自然會話你知!吾好催僱主買比你!!!我想買就買!吾係你想!

最憎人吾知自己位置!:;pppp:

333s  雇主自己要清楚自己位置, 角色!!! 角色弄不好, 吃虧是自己!  發表於 11-6-5 08:13

男爵府

回覆 MonMonLam 的帖子

如果佢表現吾好,我吾會吾好意思叫佢牛油搽包,如果表現好,我吾介意我地食嘜佢食嘜的

男爵府

琛怡媽媽 發表於 11-6-1 14:01
甘樣介定, 佢無克面嗎? 我對之前既姐姐好好, 佢好啺亞囡 (由 nb 帶大),
佢話比我知, 其他印印叫 d 少主做狗, 會問佢 : "今日你隻狗呢" 佢會嬲爆話佢係人呀....
所以我諗對姐姐好 d, 佢都會對少主好 d, 起碼唔會靠害....

首頁

尾頁

跳至