使用意見

跳至

首頁

尾頁

男爵府

岩岩試左,GridinSoft Trojan Killer可免費試用15日,我部機中左1隻,但係可以remove喎

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

男爵府

謝謝管理員.

親戚部電腦中咗, 這正是我想找的資料!!

複式洋房

預防勝於治療,最緊要平日有更新補丁,中乜中物的機會就會少好多。

防毒軟件都不可以少,用正版視窗的話,Microsoft Security Essentials 平(免費)、靚、正,根本唔使買其它防毒軟件。

用翻版野的話,自求多福!信強國的話,可以試下 360 或者其它類似嘅東西,除時有幾千萬、幾億人用緊,都可能 okay 掛?不過你部電腦會唔會「被和諧」就話唔定啦。

那是一條神奇的天路耶.....把人間的溫暖送到邊疆,從此山不再高、路不再漫長,各族兒女歡聚一堂。

禁止訪問

畀面勳章

大宅

咁係咪即係用左combofix就唔駛再用GridinSoft Trojan Killer?
可以是但只用一樣?
兩者出來效果有何分別呢?

男爵府

用了combofix清除了病毒, 所有檔案被修改為唯讀+隱藏, 要遂個子檔案來修改, 原本想用 "XP還原系統", 但"系統工具" 都是空白的, 可能給病毒刪除了.... 想還原返未中毒前, 暫時不能了!!

除"系統工具" 是空白外, "window updated"程式都沒有了.... 報告完了.

謝謝管理員, 我慳了不少時間..... 否則親戚部機有排我搞了!!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 S14D 的帖子

我vista用5到360

mable1124  是呀~~ 會有些亂碼, 用"QQ電腦管家" ok的, 不過我幫親戚安了都中了招.  發表於 11-6-6 13:38
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

help..i use xp ie8 ar
then run combofix but have vga cant scan my pc
so how can i do pls

大宅

我星期四才中招,現在正搶救中,很可憐......我有懷疑是BK,因當時我只開BK和email website.

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 小雄維尼 的帖子

我visit好多野都話5support, 一係就撞左, 嚇死我...尋晚拿拿聲掃毒, 點知有12個detected
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

公爵府

我有一部netbook中左毒, 開都開唔到, 咁又可以點解決呀?

管理員

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 2016畫展勳章 夏天玩到顛 +3金熱血 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

另一個可以嘗試的方法就是於開機時按F5進入安全模式(Safe mode)(含網絡支援),然後開啟瀏覽器,探訪Trendmicro的線上殺毒工具:

http://housecall.trendmicro.com/

下載程式後便可直接進行線上掃毒。

公爵府

THXTHX!!! 一陣試下先~ 宜家未敢入 ek, 我怕呢部死埋就冇機用~~

公爵府

管主, 試左你個方法, 開到, 揀左安全模式(Safe mode)(含網絡支援),不過之後個電腦就出左十幾行英文 (似電腦programme 既物體) 之後停左係呢版英文字度, 冇開到機, 重有冇其他解決辦法 ??

管理員

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 2016畫展勳章 夏天玩到顛 +3金熱血 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

幸福黃太太 發表於 11-6-9 11:21
管主, 試左你個方法, 開到, 揀左安全模式(Safe mode)(含網絡支援),不過之後個電腦就出左十幾行英文 (似電 ...
請您試左之前的Comfix方法未?你亦可嘗試先在正常模式下執行Trendmicro的Housecall,殺毒後才再重啟進入Safe mode,多執行一次Housecall

男爵府

我部機vista 都好似有些不妥, 揀左安全模式(Safe mode)(含網絡支援), 但網路是空白的, 沒法連線, 同時電腦3個防毒軟件只能啟動半個:-
1個啟動不了; 1個一開就話部分程式被破壞, 要求重安; 另一個掃了大半時死了~~ 咁玩法, 玩死人!!

結果用系統還原至上月25日, 再重安防毒軟件, 搞了足足一晚!! 今晚再看看情況.

公爵府

管主, 電腦連機都開唔到, 所以跟本裝唔到 Comfix, 我只可以開到揀 安全模式(Safe mode)(含網絡支援) 呢個page, 之後按入係冇反應~

管理員

幸福黃太太 發表於 11-6-9 12:40
管主, 電腦連機都開唔到, 所以跟本裝唔到 Comfix, 我只可以開到揀 安全模式(Safe mode)(含網絡支援) 呢個pa ...
你可以用另一台電腦下載Combofix,再抄到USB手指當中,再插到有問題的電腦,進入安全模式後執行Combofix

公爵府

管主, 照你教我咁 copy左 combofix係 usb度, 不過部細機 short 到只係開到 第一版 (揀 安全模式 果版, 你之前教我clip f5開既) 我clip 入去, 佢就彈左 : 23行類似:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)/windows/system32/ntoskrnl.exe

請問咁點run usb 上既 combofix file ?

首頁

尾頁

跳至