論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我同工人溝通有問題,我講咩佢都唔明,而且冇common sense,咳又向住啲食物咳,最終攪到對仔女都咳埋一份

冇禮貎,成日開口問我攞依樣嗰樣,入lift永遠佢入先,又唔會㩒住部lift,日日都講幾次,日日都係咁,開門(鐵閘)比我佢永遠同鬥力,拉住度門,講極都唔明

駁咀,插口,永遠有佢講冇我講

所以黎咗咁多日,日日都比我話佢

前日我聯絡agent,agent叫翻譯打比佢教下佢

尋日我個女放學返黎,佢冇問過我就煮咗個公仔麵比我個女食,我打返屋企時知道已經話個女做咩唔食蛋糕,我隔住個電話不停聽到佢話我個女“妳話比媽咪知係妳自己冇講過要食蛋糕架”,可能佢以前我聽唔到,不過我聽得好清楚佢講咗3次,跟住我叫佢shut up(電話係用咗handfree,所以我講咩佢係聽到),返到屋企我話佢做咩唔問我就煮麵,佢同我解釋一輪+say sorry

點知到夜晚,阿姐同我講:“太太,如果妳唔鐘意我,妳可以搵過第二個工人,我冇所謂架,因為我唔想太太unhappy”

跟住我同佢講:“OK,如果妳唔想係到打工既話,可以打比agent同agent講架”

我估可能係翻譯同佢講依家新contract有人工加,教佢如果太太炒佢有一個月人工兼搵過新工可以加人工 :;pppp:

333s  溝通有問題,印傭? 動機是否在表演?  發表於 11-6-4 07:14

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

工人唔話得 ,
隨時擘砲無損失 !
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

洋房

回覆:pandacat_bb 的帖子

你鬧完佢,笑笑口話,你唔想做,可以俾封辭職信我,跟著兇佢:唔係你就做好啲!另外,加個償罰制俾佢,政府話要提供食物,冇話要提供啲乜!一日三餐只食麵包也可呢!佢煮得唔好,就要響你面前食晒佢,以牙還牙!當然佢唔食豬肉就唔可以逼啦!要俾佢知道你係唔好蝦架!

男爵府

佢第一日黎到已經同我講前太太點點點,又話前太太包佢衛生巾,我已經同佢講“如果你咁掛住前太太,隨時可以返去做,你quit就OK架啦”

gilgil39  又要每日飲coffee。。。激死我!  發表於 11-6-5 09:54

洋房

回覆:pandacat_bb 的帖子

你可以試下同佢講,太太冇unhappy,仲有大把嘢要你幫手做,一次唔滿意,咪兩次,兩次唔得咪再做過,做到滿意羅!問題係你怕唔佢突然走佬,玩失蹤呢!

象牙宮

回覆 pandacat_bb 的帖子

阿姐同我講:“太太,如果妳唔鐘意我,妳可以搵過第二個工人,我冇所謂架,因為我唔想太太unhappy”
跟住我同佢講:“OK,如果妳唔想係到打工既話,可以打比agent同agent講架” = v. good!!!

對付做事不上腦的公主工人, 我都會說: 你做家務老是
1)不清潔, 2)不認真, 3)老忘記, 4) 态度不好, 5) 不禮貌 6).....

你唔鐘意這分工, 討厭我這雇主啦,妳對 agent 說声, 幫你搵過第二個"好雇主".
不用做有工資收. 順利記得介紹比我...... 我都想做呀 hehehe. 真是他媽的, 王八蛋!

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

引用:回覆+pandacat_bb+的帖子 阿姐同我講:“

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢D態度似乎一向都麻麻地喎

男爵府

“太太,如果妳唔鐘意我,妳可以搵過第二個工人,我冇所謂架,因為我唔想太太unhappy”

this sentence also happen here,,,,when i talked to her and asked her to clean the house properly,,,then she told me that sentence,,,,,,,,,sounds like one of the standard sentence from maid.....:(

子爵府

回覆 pandacat_bb 的帖子

我個bun來無幾日,又係話前雇主有offer snack time,響中東又什麽都包,又要每日飲coffee。。。想暗示我都要比kui。好!如果你收反中東個人工,我咪比你lor!

PaPa  咁你問佢中東有無一星期一天假期?  發表於 11-6-5 10:56

公爵府

好媽媽勳章

對工人講, 就係因為我鐘意你, 見你做得唔好, 我更加想你做好
我唔會fire你, 我要train你成為the best DH in Hong Kong
除非你唔想做, 就比封信我
再重申, 我唔會炒你, 如果你做出極不恰當行為, 故意不服從合理指令, 我有權即時解僱且不用補代通知金, 記住啦~

水晶宮

塭過件local啦

水晶宮

仲記得樓主你同我差不多同一時間塭工人, 禾果件都返左工成3星期, 加油呀....早曰找到好工人

大宅

我工人岩岩黎個陣都係咁
佢仲要同我個4歲既女講:"如果你唔鐘意我,就同媽咪講換過第2個啦"
P佢個K,
我教佢做野既時候,佢講返我知..

我都同小朋友講:"如果你唔鐘意我,就同媽咪講換過第2個啦"

"太太,可以同公司講換第2個"

小爆佢!!!我就生啦~換第2個
到依家都係日日發夢+白痴!!!
真係超討厭!!!

首頁

尾頁

跳至