跳至

首頁

尾頁

別墅

我放完產假之後,仔仔就俾左奶奶湊,我地一齊住既,每日放工返屋企都會同仔仔玩下,抱下佢,餵下食奶,琴晚...我一抱佢就扭計係到喊,爸爸抱佢又係到喊,係奶奶抱佢就冇事...即刻收聲...

我返工湊唔到佢,奶奶湊佢,BB會唔會覺得奶奶先係佢呀媽架

大個D會唔會唔肯跟我,只係跟奶奶架??

返工已經好辛苦,返到黎諗住見到個仔可以放鬆心情,同佢玩下可以減下壓,點知佢唔俾我抱,我好傷心呀!!

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我有時都會咁諗...驚佢第日痴工人多過我。
所以一放工回家, 我會盡量自己湊返bb! 多D 同BB傾計~
咁暫時,佢見到我都一樣會笑,會傾計。沒有同工人好大分別。
唉! 在職媽媽係咁架喇!
唯有抽多些時間, 陪BB 多D!唔好因為佢扭計,即俾返奶奶抱, 要試多D同佢親近呀! 逗下佢講野,餵下佢飲奶同幫佢換片啦~BB始終會識分爸爸媽媽的。加油啊!

Childhood is journey, not a race.

子爵府

我個仔而家都係跟工人同婆婆多啲
我以前可以抱到佢瞓覺
但自從返咗工之後
我已經無本事暗到佢瞓覺
只有工人同婆婆先得
我都好唔開心
覺得自己好無用
但我都係為咗個仔先咁辛苦做嘢
要比信心自己

複式洋房

放心啦! BB好多時都系邊個抱得佢舒服就邊個抱唔喊。我個女都系工人姐姐抱就唔喊,我地抱就一時時。但系我媽咪個工人好少見BB,咪又系一抱就唔喊。

男爵府

好多人都怕阿媽搶左呀B, 諗真D 一定唔會啦, 大個左佢就知道邊個係阿媽.. 到時你相買"Luck"佢都幾難!!

複式洋房

阿b暫時都肯俾我抱,不過,因為每日都係奶奶湊,所以我都怕佢遲d唔肯跟我地,無辦法啦,兩公婆都要做野。
點都好啦,唯有放工同阿b玩多d,放假自己湊多d囉。

子爵府

樓主, 其實呢樣野完全唔洗TAKE IT PERSONALLY.
原因好簡單: 如果平時係你工人/婆婆/6299湊開BB, 而日頭又係暗佢訓覺果個人, 咁佢之後一定係果個人先暗得佢掂. 點解? 因為現階段既BB係靠 "氣味" 同 "習慣" 來判斷自己跟邊個, 好似我屋企咁, 我62成日都係暗BB訓覺果個. 咁我BB已經慣晒佢抱既姿勢同埋佢陣除, 所以一定係我62先搞得佢掂. (我99夠日抱夜抱我個女啦, 咪又係搞佢唔掂!)

其實而家呢個階段應該仲未知邊個係佢父母, 小孩3歲前係冇記憶的...只會憑自己既感覺/習慣行事, 所以1,2既小朋友跟工人或6299多D係正常. 在職媽媽要俾D信心自己! (我成日同自己講: 乜你認為你既魅力會比6299低咩? 哈哈哈)

小朋友大大下, 就會睇下邊個可以買玩具俾佢同埋同佢玩, 就痴邊個! 佢地好現實架, 哈哈! 所以咪有D老豆好少O係屋企, 但個小朋友痴佢多D囉, 因為老豆唔鬧佢丫嘛!

子爵府

我就係活生生既例子, 我係半歲前都係俾姑姐湊的, 我阿爸阿媽一個月只會見我一次, 七個月大的時候我阿媽接番我番去, 話我勁痴身, 去到邊跟到邊! 我好記得我上幼稚園時仲喊, 話媽咪去左買送添! 所以好明顯咁細既BB係唔知自己做緊乜架!

子爵府

我想知樓主夜晚係同bb訓的嗎

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

子爵府

回覆 anaBB 的帖子

我就冇你咁好彩, 雖然我地同BB係同一間房訓 (有時會同床), 夜晚餵奶果D我幾攰都堅持自己做晒, 但有時星期六日我6299都會理...我其實想佢地完全放手唔理, 俾晒我地自己搞. 不過好難, 唔通想佢地湊果時就叫佢地, 想佢地唔理就踢開佢地咩

星期六日我都堅持會自己湊返, 但有D位我62仍然會插手...我想知咁樣BB係唔係都會跟佢多D呢?

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

要返工冇計啦, 不過得閒嘅時候你一定要俾多D時間BB, 同佢相處, 親子好重要. 我7月返工, 而家日日都陪伴呀女左右, 到時返工有EE湊, 我都擔心佢唔跟我. 不過我夜晚都係自己湊返, 希望佢唔會唔記得我係佢呀媽啦.

大宅

ada_and_lo 發表於 11-6-9 08:11
我放完產假之後,仔仔就俾左奶奶湊,我地一齊住既,每日放工返屋企都會同仔仔玩下,抱下佢,餵下食奶,琴晚 ...

你一定要爭取多d時間同bb玩, 放左工後, 2家bb3個月到以經識認人架啦, 見到bb認99唔認自己, 緊係心到痛埋啦, 你放工返黎應該有兩餐奶可以餵佢, 盡量辛苦d都要餵佢同埋同佢傾計, 星期六同日就唔好比99店, 咁bb唔會集中一個99身上

大宅

shirleyying 發表於 11-6-10 14:22
回覆 anaBB 的帖子

我就冇你咁好彩, 雖然我地同BB係同一間房訓 (有時會同床), 夜晚餵奶果D我幾攰都堅持自 ...

bb會認住餵佢食奶既人..餵佢食奶呢個step係好重要

子爵府

meimeimei1208 發表於 11-6-12 14:24
bb會認住餵佢食奶既人..餵佢食奶呢個step係好重要

我都覺得係呀, 所以我一放假就全日自己餵番, 因為bb吃奶時會望實我, 我又會同佢講下嘢, 佢都會望住我笑, 真係好sweet

子爵府

我反而覺得我個女都唔知邊個打邊個...佢望住個個都笑既. 就算係我阿媽成個月冇見佢, 佢都會望住我阿媽笑, 所以我都唔係幾擔心個女唔認得我, 都係果句: 小朋友唔識分邊個係爸爸媽媽時係會痴照顧者多D

複式洋房

畀面勳章

在職媽媽唔易做,大家都要努力呀!!

首頁

尾頁

跳至