論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我家阿姐前兩日係樓下撞到佢堂家姐,原來住我地隔離座大廈,佢堂家姐知道佢今日放假,所以約佢今朝8點鐘係樓下等,一齊返元朗個agent度,不過我7點45分起身佢已經唔見人,跟住我照常返church,跟住去食早餐,食食下有個唔識既手提電話打黎,原來係阿姐,我估佢係用佢堂家姐個手提打比我

印傭:太太,妳聽我講,我係講真架,我真係冇呃妳
我:做咩呀?
印傭:太太,我真係講真架
我:……
印傭:頭先呢,我去7-11買麵包,係真架,我冇講假架
我:你等陣(我冇耐性聽佢講,比咗個電話我老公)

原來佢話佢去7-11買麵包,唔見咗錢

我老公問佢係跌咗/放低咗/定係比人偷咗

佢話佢唔知

我老公問佢係咪唔見晒份糧(佢上月缺糧號黎,我地逐日計糧計到31號比佢,total出咗$8XX比佢),佢答唔係,係唔見咗$300,佢淨係帶咗$300出去

我老公再問佢咁係咪連銀包身份証都唔見咗,洗唔洗去報警

佢又話唔係,淨係唔見咗$300,銀包同身份証都係度

我老公問佢咁有冇錢返黎,佢又話有(之前佢明明話佢銀包冇錢!)

咁我老公問佢做咩打比我地,佢係元朗,又唔知點唔見錢,而且唔見錢唔關我地事,佢話係佢堂家姐叫佢通知我地同agent

我老公同佢講,冇唔見身份証,今晚又有錢返黎,咁今晚返黎先再講

跟住我老公打比agent,agent話阿姐都冇通知過佢地唔見錢,又冇返過去agent度

男爵府

其實我唔多信佢唔見錢 因為佢好慣性講大話 :;pppp:

而且佢個堂家姐據佢講黎咗香港成18年,我驚佢識好多古惑招,教我個阿姐

hebe2010  有排煩....仲要有件堂家姐住得咁近....  發表於 11-6-19 22:34

別墅

衰d咁唸,係咪堂姐教佢tell lie ar?
Otherwise ,佢唔見$都冇理由要你賠,叫佢下次小心d law :;pppp:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你話比佢聽, 錢己經比咗佢, 唔見咗, 無得再比, 如下次再唔見, 仲要賠返比你, 包以後唔會唔見.:;pppp:

男爵府

tiksze0328 發表於 11-6-19 12:41
衰d咁唸,係咪堂姐教佢tell lie ar?
Otherwise ,佢唔見$都冇理由要你賠,叫佢下次小心d law ...
衰d咁唸,係咪堂姐教佢tell lie ar? <=== 我都係咁諗 :;pppp:

大宅

回覆:新黎印傭今日第一日放假,頭先打黎同我講......

唔明佢打比妳做乜?唔通想話喺你屋企唔見?定係想你出定下次糧比佢?一於帶佢報警,加埋一句:「替妳難過及遺憾,下次小心喇!」

男爵府

工人唔見 salary, 關顧主乜事....

公爵府

佢自己唔見錢, 打比你做乜 ??? 又唔係冇錢返屋企, 唔好理佢~~

大宅

可唔可以講你的工人既名,我之前抄既工人有前科!!

男爵府

回覆 pandacat_bb 的帖子

成日諗埋啲古惑計,但係又愚到死。如果我係你,我會每句每步再問佢,咬住唔放問到佢覺得你好煩,同埋踢穿佢嘅大話。如果唔係好快有第二次。因為咦加佢以為佢精過你。你要比signal佢,你都唔係蠢。

複式洋房

都係古古惑惑小心小心

侯爵府

好媽媽勳章

告訴她,不關boss事!
[img align=right][/img]

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有d唔妥,唔好理佢了

侯爵府

佢唔係諗住我地會可憐佢比300佢麻

大宅

畀面勳章

唔好信佢呀!如果唔係一定會有下一次!再唔係同佢報警…睇吓佢有咩嘢反應囉!

男爵府

lily-of-valley 發表於 11-6-19 12:43
你話比佢聽, 錢己經比咗佢, 唔見咗, 無得再比, 如下次再唔見, 仲要賠返比你, 包以後唔會唔見. ...
啲錢係佢又唔係我既,佢唔小心,關我鬼事

男爵府

Orionmum 發表於 11-6-19 13:43
唔明佢打比妳做乜?唔通想話喺你屋企唔見?定係想你出定下次糧比佢?一於帶佢報警,加埋一句:「替妳難過及 ...
我地都唔明,我第一個諗法係:佢堂家教佢講大話
跟住,再諗,當佢真係唔見錢,唔通佢想問我地有冇係屋企見到

我有諗過叫佢去報警,不過佢自己都唔知係咪比人偷咗定跌咗,身份証又冇唔見,報警都浪費警力

男爵府

ChineseHK 發表於 11-6-19 14:04
可唔可以講你的工人既名,我之前抄既工人有前科!!
應該唔會係妳抄既工人,因為佢06年返咗印尼生BB,到上個月先再黎我度,BTW,唔該晒

男爵府

琛怡媽媽 發表於 11-6-19 13:50
工人唔見 salary, 關顧主乜事....幸福黃太太 發表於 11-6-19 13:58
佢自己唔見錢, 打比你做乜 ??? 又唔係冇錢返屋企, 唔好理佢~~
我都叫我老公唔好理佢,佢番黎,我仲要叫佢下次要小心自己啲野添,佢真係唔會看住啲野,上次我叫佢睇住我老公個相機袋,入面有幾支鏡,點知佢由個袋係地下,企到幾個人位以外,仲要周圍望周圍八卦人地啲野,final係要話咗佢3次,我諗佢如果真係冇呃我,今次又係衰八卦多事理人野啦

男爵府

simplelife 發表於 11-6-19 14:13
回覆 pandacat_bb 的帖子

成日諗埋啲古惑計,但係又愚到死。如果我係你,我會每句每步再問佢,咬住唔放問 ...
妳講得啱,佢成日以為我地同佢一樣咁stupid,講大話以為我唔知,又唔知自己講大話有個大話野+唔make sense喎,今晚等佢返黎,我再問清楚佢,大佢話要帶佢去報警,如果講大話要比警察拉佢去坐監

首頁

尾頁

跳至