自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

如果hk 好似希臘咁, 真係好恐怖,
我怕中國暴動多d, 十幾億人喎,
到時d 人唔知會唔會衝黎hk...
唉, 好鬼憎美國

aromama  星星之火,可以燎原!  發表於 11-7-1 01:40

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我同樓主一樣,又係琴日睇到電視,但係我睇係泰國紅黃衫軍,亦都諗起,如果香港第2日普選,又係2面陣形差唔多,到時真係選到出呢,另一面又會日反對夜反對,冇日安寧,經濟旅遊死哂
日本の平安を祈ります

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

yoma1975 發表於 11-6-30 16:03
希臘啲人仲話'令遠'國家破產,都唔要減開支.

夠竟佢地知唔知國家破產,會有咩後果,相信上一代中國人,就知道 ...

最可悲係我地自己選左一批自私政棍議員出黎。全民退休保障明明o向好多其他國家都唔work, 都要o向香港硬推, 仲要話係隔代問題唔關佢事。真係無陰公!天 o牙!!!

WChan  完全同意!!!!  發表於 11-7-1 01:37

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

naviegirl 發表於 11-6-30 16:29
最可悲係我地自己選左一批自私政棍議員出黎。全民退休保障明明o向好多其他國家都唔work, 都仲要o向香港硬推 ...

嗰班人正一食塞米,唱衰香港,攪衰香港

珍珠宮

畀面勳章

大宅

未必有暴動, 但有勁多貪污, 舞弊, 明搶, 少咗公義聲音。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

不遠矣

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

真係暴動既話,記住帶晒d金逃難呀!
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

回覆 yi.yi 的帖子

107動力發起,係咪要參與 .....>政棍不代表我,但搞到我 P.43

水晶宮

naviegirl 發表於 11-6-30 16:29
最可悲係我地自己選左一批自私政棍議員出黎。全民退休保障明明o向好多其他國家都唔work, 都仲要o向香港硬推 ...
D學者話可以派到廿年定卅年, 有人問之後點算, 答案係 "之後先算", 真係......

gk678  學者真係老實.  發表於 11-6-30 17:37

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

I feel HK is hopeless.......especially to our kids, so we will move back to Canada when our kids are older.......

WChan  CANADA都唔見得好幾多, 一樣係福利國家, 都唔知捱得幾耐.  發表於 11-7-1 01:38
Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.

水晶宮

溋溋 發表於 11-6-30 17:23
真係暴動既話,記住帶晒d金逃難呀!
無金wow, 帶公仔面得唔得, 飽肚嘛

伯爵府

以後都唔會投票俾佢地.........

估唔到呢個post 有唔少 "不受報紙影響" 既媽咪.......

大宅

又唔係未試過~ 況且攪到"民怨沸騰".. 如果o個賤人唐英年做特首, 仲快d加速出現添..

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

wewe 發表於 11-6-30 17:40
無金wow, 帶公仔面得唔得, 飽肚嘛
亂起上黎,無架生都整唔到公仔麵...........
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

複式洋房

人民沒有參政的權利,貧富懸殊,地產霸權,土共禍港,政府無能,先至係香港嘅問題。

全民退休保障,在發達國家恆之有效,瑞士,日本,加拿大,韓國,英國,德國,澳洲都有。

又唔見日日排隊食魚生嘅人,話好怕香港變成日本?出入 Benz & BMW 果班,又唔見佢地話,如果香港變成為德國就死得囉?日日係 BK 問邊間英國、澳洲嘅小、中、大學好,又唔見 D 人話如果個仔、女學埋果邊 D PK 野就家門不幸?

錢邊度黎?我囉,你囉,咩呀?錢就要賺,樓股要炒,社會安全網,照顧社會老弱,就唔想出錢呀?香港人,好多都係自私 L.

希臘嘅問題,唔係一句「都係因為佢地有全民退休保障囉」可以解釋得到嘅,政府不善理財,對外做假數,發放虛假統計資料,資產泡沫,希臘入左歐元區,貨幣政策無法執行,等等,都係問題所在。

http://en.wikipedia.org/wiki/Eur ... _debt_crisis#Causes

乜都賴最低工資,係掩耳盜鈴,係不辨是非,係不慎思明辯,係既得利益者轉移視線的手法。

重有,冤有頭,債有主。有人日日係度鬧派錢比大陸人,點解要派比佢地?因為政府派錢囉。點解政府派錢?唔係李卓人提議嘅,係孽瘤提議嘅,今晚先見到佢雞乸咁大字嘅 banner 寫住「向政府提議發放六千元,請投我們一票」。
那是一條神奇的天路耶.....把人間的溫暖送到邊疆,從此山不再高、路不再漫長,各族兒女歡聚一堂。

首頁

尾頁

跳至