論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人都做了大約5年, 若突然提出要她現在走, 好似好bad咁, 點做好呢?
但係我又比唔起長期服務金, , 應該如好做呢?

洋房

if you really don't need her, then give her one month notice;
not completed 5 years, no need to give long service as I know
she is a good helper, if not you won't use her for nearly 5 years, so why you suddenly don't need her now?
my really good helper has been worked for same employer for 7 years, terminated by former employer suddenly because of the levy problem, she finished one contract with me and just renew contract in Jan 11, 44 years old now, but now she need to go back to phil in one month because of family problem, we are very sad and need to find helper again

水晶宮

你會不會再講工人先??如果會..不如比長期服務金仲好...起碼做生不如做熟....請個極品返來...所用既錢..可能唔止呢個數...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你解左約,仲會再請工人嗎?
如果要請,但請著個吾好既,損失可能多過長期服務金

大宅

回覆 CALVEN 的帖子

諗住唔請啦, 個女升中一, 想佢學吓自立, 但因為我同個bun bun 一向關係都好好, 唔知點開口好 ??

CALVEN  話無$^^  發表於 11-7-6 11:17

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 v94656181 的帖子

早講好過遲講 ,
令她有心理準備轉工 ,
抑或回鄉見家人 .

如果她想繼續留低 ,
你亦可幫她在 bk 宣傳 ,
我見好多媽咪都需要好工人 !

我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

有冇人有需要, 有就pm我, 試吓幫她.

洋房

如果是好工人,絶對不介意給長期服務金,我的工人真的很好,所有親人也說她好,但無奈要走,她現在也幫我找工人呢!好工人真難求!

男爵府

你真係要想清楚, 吾用bunbun是不是自已做家務? 個女使吾使人帶出帶入? 吾好因為吾想比長期服務金而換工人呀! 人地打份工咁耐都係想有長期服務金.
我請我個case比你聽, 姐姐做左3年就走左,(25/12):
1) 1月我揾到人喇, 有個bk媽咪介紹佢個姐姐比我, 又係仔大吾要工人, 我比佢agent fee, $3000, 返左菲律賓吾返來.
2) hk完約bunbun, 做左10日, 炒左, 簽約用$500.
3) hk完約, 第四日玩野, 借錢, 什麼都齊, 簽約$500, 炒左3650+1000機票+200車費.
4) 3月再請一個, visa到期, 一定要返菲律賓先, 比左$3000 agent, 等到5月, 吾返黎.
5) 5月, 朋友個maid介紹一個, 在我家, 吾識照顧小朋友, 吾識煮食, 宜家將會介紹左比另一家庭, 簽合約用左$500, 我又要請一個, 用左$2700, 這個又要付機票.

你幫我計下, 要用左幾多, 仲要成日吾開工?

複式洋房

我PM左你喇!!

洋房

pls check pm, thanks!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

monreve888

我唔係好明點解1)號工人要俾Agent Fee$3000(你話係BK媽咪介紹), 而經過1)號工人事件, 點解再發生一次係4)號工人又要俾Agent Fee

monreve888  4) 因為visa到期, 趕吾到去領使館, 兩次都不是agent的人, 所以要比錢.  發表於 11-7-6 21:21
monreve888  1) 因為是斷約, 即要返菲律賓或大陸.  發表於 11-7-6 21:19

禁止訪問

引用:你會不會再講工人先??如果會..不如比長期服

大宅

始終都要轉吓, 暫時唔用工人住, 到時頂唔順至算.

男爵府

如你唔再請人, 你要比遺散費架, 計法同長服一樣. 你無著數

Jasmine-4711  agree, she has to pay severance pay, same formula as long service payment. no jackso.  發表於 11-7-13 00:11

複式洋房

回覆 v94656181 的帖子

Hi,我PM你啦,而家都想請工人,可否介紹俾我?Thank you!

男爵府

回覆 滿意媽 的帖子

agree

大宅

好既大把人要, 唔使FEEL SORRY

男爵府

如果你真係要辭佢, 你咪問下佢意願,幫佢手找工, 有好人家咪介紹佢, 如果無, 就放佢多d出去見工, 俾封推薦信佢, 叫埋d potential employer打俾你做reference. 如果佢係好姐姐好快就有工做, 咁你就叫盡左力, 心安理德。

男爵府

如果你真係要辭佢, 你咪問下佢意願,幫佢手找工, 有好人家咪介紹佢, 如果無, 就放佢多d出去見工, 俾封推薦信佢, 叫埋d potential employer打俾你做reference. 如果佢係好姐姐好快就有工做, 咁你就叫盡左力, 心安理德。

首頁

尾頁

跳至