0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題

大宅

畀面勳章

我之前用Chu Chu樽+咀, 近哩個月轉用NUK咀配用Chu Chu樽. So Far阿B都食得快過之前好多.

bongbongpatty  CHU CHU 要STEAM多幾次先用架..我個個朋友都用又OK WOO...  發表於 11-7-16 19:35

大宅

wyeth冷知識勳章

Pigeon真係好慢又多泡,岩岩轉左用Nuk冇泡之餘又飲得快左,但岩岩用時會有少少漏奶,用多兩次慣左就冇。

別墅

回覆:請問大家用咩牌子奶咀,我呀b用過chuchu,pigeon咀,前者直頭吸吾倒,後者食得都好慢,3安奶要成9個字,請問大家有咩牌子奶咀介紹呢?

我都有用過nuk咀加chuchu樽,但好似吾岩配落個樽,每次開完奶倒轉個樽,就會流奶出黎。

別墅

回覆:請問大家用咩牌子奶咀,我呀b用過chuchu,pigeon咀,前者直頭吸吾倒,後者食得都好慢,3安奶要成9個字,請問大家有咩牌子奶咀介紹呢?

我用peigion樽配medela奶咀(尚健有得賣),BB 10分鐘飲完100ml

別墅

MY BB USE Chu Chu. I buy one BFEE to my BB and let him try it.
I feel my bb drink milk faster. Since my old milk bottle still not old, i think i still use Chu Chu first. I consider to change BFREE milk bottle later.
I wonder NUK咀可以配用Chu Chu樽?

大宅

我一直比阿B用Dr. Brown's 及 Bfree. 頭2個月用1號咀, 而家轉左2號咀, 飲得快左, 10-15分鐘飲150-160ml

大宅

Avent,好好用

男爵府

用Avent啦又快又啜得實!!

別墅

咁dr.brown, b free,avent邊隻好

大宅

請不要介意, 如果換了很多奶咀都唔係食得慢, 可能係bb食道吞嚥問題, 我個朋友既bb都係0甘, 請教一下你個家庭醫生啦 : )

子爵府

我個仔出世至今都用avent, 家下用緊3號咀喇, 一路都無問題

大宅

有無開奶嘴的排氣孔
以及 奶嘴蓋不要旋的太緊 bb很難吸到奶

別墅

岩岩買左一個avent試飲第一次奶,3安奶用左3個幾字完成,之前chuchu樽要9個字以上,真係超開心快左咁多,換過d樽都值得,呀b之前一定啜d好辛苦。

洋房

4個月用NUK透明咀 1號M碼,有排氣孔唔錯。

MSKAKACHAN  我都係, 依家bb5個幾月. 你地打算bb幾多個月大轉2號?  發表於 11-7-22 15:35
wingFT9  我都係用緊哩個 :)  發表於 11-7-18 10:28

洋房

我用NUBY樽NUBY奶咀,個奶咀大,好像媽媽的乳頭,成日樽是矽膠~防帳氣,質感好舒服~BB吸得好好,我是在台灣買的~回香港找好像找不到= =

複式洋房

Chu Chu bottle + NUK 咀會食得快d, 但係裝個咀時要小心按貼d先唔會漏

wingFT9  係呀...如果唔貼就好易漏架! 裝得好d就冇問題 ^^  發表於 11-7-18 10:30

大宅

你可以考慮用babisil的奶咀...
有媽媽話有d bb啜唔到奶, 或啜到咀仔紅晒....
改用babisil的咀就完全沒有呢個問題....

洋房

Avent好好用~BB一直用緊餐餐都係3個字內食哂!!快得黎又唔會濁
親~我自己覺得Avent奶咀BB啜落個咀形同食人奶個咀形一樣,所以開頭有食人奶果陣再補奶粉BB都冇混淆唔識食人奶~大家可以試試丫~

大宅

wing987 發表於 11-7-12 14:27
我都有用過nuk咀加chuchu樽,但好似吾岩配落個樽,每次開完奶倒轉個樽,就會流奶出黎。

...
我以前都試過, 要配埋nuk的奶咀圈/環 (即有紅, 有橙, 有藍, 有綠色的那個), 才不會流奶.

首頁

尾頁

跳至