論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

怎樣知道她會否回來呢?

她自己出機票,但要我出半個月糧(7/1-7/15)。
今日話要幫佢寫封信,話因未完約,佢再入境要俾海關。但佢自己寫完俾我,好似reference letter 咁,我話我會改重寫佢又話無問題...

佢騙我返去做白事其實探仔我可以接受,只怕佢一去無回頭!大家有類似經驗嗎?

男爵府

好媽媽勳章

我個姐姐都係未完約就放假 (不過唔係突發, 係大家一早商議好既), 從來無話要寫信先可以入境喎..... 同埋我一樣唔出機票俾佢, 佢有同我講過話想我出今次機票, 話之後我唔同佢續約要佢走既話可以唔駛再出 (因為佢應承續約時唔再放假), 不過我唔肯, 反而同佢講佢返黎後做得好我會出一份比機票$更好既BONUS俾佢 (即係由頭到尾都無出過機票俾佢, 用CASH代). 同埋我都無出糧俾佢, 要佢返黎先出糧, 我都驚佢走左唔返呀, 唔出糧起碼有一個月糧補番俾我無咁傷!!

別墅

你預佢拎你封信去搵工啦!我都蠢過一次!

你應該唔好出糧俾佢,如果你只係久佢半個月糧,計埋佢應得年假的錢,如果唔夠一個月既人工,叫佢自己先出部份機票錢,待佢返黎就俾返佢,所有野black and white 寫清楚,列明如果佢幾時唔返,d人工同機票錢當離職代通知金等等,當然個總數要計清楚,雙方冇蝕!

別墅

你咪鬼信佢喇,從未聽過要俾信入境處,d staff 只會睇visa 架咋!

複式洋房

回覆:工人未完二年約,有白事要返菲律賓五日

我都覺得我有權唔出住半個月糧俾佢,但老公話若果真係返黎,會咗個relationship ! And 佢對亞仔唔差,當多謝...oh my god, 想玩失蹤仲要say thank you !!

別墅

我以前咪咁諗咯,結果咪on 99 俾人呃感情咯!Anyway, 有文要清楚,千其唔好俾佢有機會告你,話你僱冇賠一個月錢!講真,if she is really doing so, 個官分分鐘會質疑你俾哂人工,咁仲唔係解僱?!

複式洋房

majornelly, 係喎,我都要佢簽返D嘢保護吓自己.....

男爵府

吾駛比reference letter, 佢要去領使館攞張oec定oce(即放假紙). 又可以返到菲律賓先攞都得. 因為我剛問完agent, 兩星期前的事. 所以肯定無錯.

我以前試過個bunbun話佢sister in law有cancer, 要返去一個月, 點知一個月後無返來, 我仲比埋糧同機票, 因為當時無經驗請工人, 宜家真的吾會信佢地.

機票要佢自已比, 糧就吾出住.

珍珠宮

fongfongb 發表於 11-7-16 16:13
怎樣知道她會否回來呢?

她自己出機票,但要我出半個月糧(7/1-7/15)今日話要幫佢寫封信,話因未完約,佢再入境要俾海關。但佢自己寫完俾我,好似reference letter 咁。

1/ 我請工人個年代, 如未完約離港, 真係要預先同佢地申請 re-entry visa, 因佢地離咗境就入唔番, 但依家唔駛, 你叫佢寫封申請放假信俾你, 你影個copy, 响上面簽番名話 approve 佢放假, 佢拎住過關就ok.
如佢去咗真係唔番, 你拎住呢封申請放假信, 總算係唔怕佢唔知幾時山窮水盡走番嚟話你炒佢冇補錢!

2/ 如佢每次出糧都係月頭/尾, 咁未到 pay day未出糧係好合理, 我地公司老細都唔會因為僱員放假就提早出糧, 唔須要講到好似故意扣起佢d 糧咁.

3/ 工人未做夠一年係未entitle 放假, 你其實有權唔 approve 佢放, 佢一定要放嘅話, 就只可選俾一個月通知你辭工.

mcboa  3/ 工人未做夠一年係未entitle 放假, 你其實有權唔佢放....  agree.  發表於 11-7-18 11:15
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

唔係呀. 我姐姐剛又係話呀爸C左... 下星期先返來.....我見佢咁急HELP 佢買機票叫佢返來先比番錢我tim....

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個BUN又係做左4個月就有急事請假返菲, 我都係要佢自己買來固機票, 佢又叫我出住10日糧比佢, 但佢因為未到出糧日子, 所以我都係無出比佢。

majornelly  你真醒目,我都被騙過一次!  發表於 11-7-17 13:44

男爵府

回覆 majornelly 的帖子

Yes, no need letter. Visa only.

複式洋房

多謝大家嘅意見

如要letter re-entry, 我會自己draft 俾佢,寫明佢幾時去幾時返,即我冇炒佢..... 半個月糧就一定唔出.... 我都打定輸數佢唔返。 想騙我referencer letter實在太可疑.....

別墅

see, 好似個個工人都唔係屋企死人、家人有絕症或大意外,就離婚,但無論咩理由請都好,佢地都係唔會再返黎!如未滿約就用呢D理由請假,大家可以搵定新工人,記住要佢自己俾機票錢先,亦唔好出哂份糧俾佢 if 未到pay day!

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 majornelly 的帖子

我個做左4個月要請假返菲律賓既工人,佢自己比來回機票, 一星期後佢真係返左來, 不過呢D係好少數, 佢返來咪當BONUS, 大家記得保障自己先。

majornelly  佢肯返真係bonus ar,我果個泰傭呃完我就成日打俾我個工人!  發表於 11-7-18 09:01

禁止訪問

複式洋房

我知香港入境只需身份証同multiple visa, 菲律賓海關就唔清楚,明天會再問問agent ,各位提供好多不同方法,哈哈,唔知邊個啱,可能個個方法都得,真係多謝晒!我當然想搵個最簡單,自己簽封放假信俾佢就算

Sigh...佢冇礻一

複式洋房

佢無打算返,仲要搞咁多嘢:;pppp:

珍珠宮

fongfongb 發表於 11-7-17 18:02
我知香港入境只需身份証同multiple visa, 菲律賓海關就唔清楚,明天會再問問agent ,各位提供好多不同方法 ...

點解唔直接問 Immigration ?
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

別墅

打去菲律賓領館問先得架,HK Immigration 會知菲國d practice。

首頁

尾頁

跳至