自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

內地婦「誕孖女」疑點重重 一嬰似10多天大 醫院報警明報 – 8小時前

相關內容

【明報專訊】伊利沙伯醫院疑發生內地產婦自製「假孖女」事件。該內地婦昨凌晨抱着兩名女嬰到伊院求診,院方發覺婦人體內無胎盤,「孖女」體型及外貌均不相似,立即報警。警方其後在尖沙嘴一酒店尋獲胎盤,認為沒有刑事成分而未作處理;惟消息稱,其中一女嬰疑已出生多時,不排除有人企圖為嬰兒取居港權,有待入境處深入調查。
涉事內地婦馬×雲(33歲),目前仍在伊院產科病房留醫,她曾表示「很累,仍發燒,好想休息」,對事不欲多言。至晚上其丈夫往探病,兩人結伴到兒科深切治療部探望嬰兒。
曾私院留位不排除有人爭居權

浸會醫院證實,馬婦曾經留位產子,主診醫生為該院掛單醫生。昨日凌晨2時許,該孕婦乘坐中港七人車抵達浸會,手抱兩名包裹得乾淨整齊的女嬰,報稱剛在酒店誕下,主診醫生為母嬰檢查,並建議她們轉往伊院檢驗是否受感染。

伊利沙伯醫院指出,母女目前情况穩定。院方稱昨凌晨4時,一名非本地女士帶同兩名初生女嬰到該院急症室求診,鑑於未能提供確切資料供院方核實,醫療人員對兩女嬰身分有懷疑,故報警處理。
稱酒店分娩兩嬰共重12磅半

消息人士指事件有很多可疑之處,首先,馬婦由一名內地女子陪同到醫院,兩人表現十分鎮靜,其中馬婦自稱剛誕下雙胞胎女嬰,但身體狀况和神情卻很飽滿,沒有產後的疲累感。
據知兩女嬰外貌毫不相似,而且分別重6磅和6磅半,即共重12磅半,普通孕婦若無醫護在場,應難以在酒店自然分娩誕下如此巨型的孖胎。而其中一名女嬰皮膚已「收晒水」,身體很乾淨,好像洗了澡,用布包裹着才送院,估計她可能已出世10多天。另一女嬰身體還有些「胎脂」黏着、濕漉漉,估計是真正的初生嬰兒。

同行婦曾認醫師 醫護認出似中介
另外,同行的內地婦最初曾自認是中醫師,又表示在酒店為馬婦接生,但醫護查問時支吾以對,其後更改稱僅是親友,沒有參與生產過程。有伊院產科醫護認出她似是中介人,曾多次陪同內地產婦來伊院產子,令事件更添疑團。有人猜測若女嬰並非孖胎之一,認為執法當局應追查其入境來源,以及是否有人蓄意騙取居港權。

醫生﹕看臍帶驗DNA即知真相
警方調查後,在尖沙嘴麼地道一間酒店尋獲胎盤,認為事件不涉刑事成分,列作雜項處理。婦產科醫生靳嘉仁說,雙胞胎可分為同卵雙生及異卵雙生,體型和外貌可以稍有不同,但無論如何,單看臍帶數目已能看出是否雙胞胎,若有疑問,只要做DNA檢驗即能查出真相。
涉事產婦曾在本港私家醫院預約,靳嘉仁指出,懷孕8至9星期已能知道是否雙胞胎,其肚子亦會較常人大,加上必須接受兩至三次產前檢查,故根本難以瞞騙。他直指事件「神奇」及難以置信,並指處理兩名各重約6磅的「大隻」雙胞胎,通常需剖腹生產,因自然分娩會增加風險,傷口會很深,會大量出血及有併發症。

明報記者談誦言 蔡方山 鍾炳然
實習記者 陳曉欣

http://hk.news.yahoo.com/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E5%A9%A6-%E8%AA%95%E5%AD%96%E5%A5%B3-%E7%96%91%E9%BB%9E%E9%87%8D%E9%87%8D-%E5%AC%B0%E4%BC%BC10%E5%A4%9A%E5%A4%A9%E5%A4%A7-%E9%86%AB%E9%99%A2%E5%A0%B1%E8%AD%A6-214452476.html

子爵府

新招~

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

侮辱緊香港人既智慧同法律,唔通無辦法懲罰佢地?

fullmama  咪係...當晒我地D 香港人傻架....痴線......  發表於 11-7-22 14:50

禁止訪問

子爵府

如果係中介人扮fd仲教佢呃人,應該拉個中介~

caryfox  一定要拉中介人....  發表於 11-7-22 16:46
alphabetagamma  AGREE  發表於 11-7-22 14:57

珊瑚宮

環保接龍勳章

大6孕婦...我頂你 地唔順呀

Stone2007  實在, 我都好想頂佢!!!!!!  發表於 11-7-22 14:51
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

回覆:內地婦「誕孖女」疑點重重 一嬰似10多天大 醫院報警

呢單野睇到我勁火滾!我啊b都係肚到勁踢我!!!

alphabetagamma  冷靜D....大肚婆唔好太激氣呀...  發表於 11-7-22 14:53
我叫思思媽呀~

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

為左張出世紙, 咩屎橋都出盡.
佢究竟當香港係咩地方?

matoba  係有金執嘅地方!  發表於 11-7-22 17:28

子爵府

即係生1件,搭件內地生~遲d大把幾包胎~

象牙宮

2024年龍年勳章

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

白痴,真係孖B的話,仲要6磅一個,仲唔生到佢西都爛咩!

fitfish  仲要自己接生wor!咁神奇!哈哈........爛大門.  發表於 11-7-22 15:08

子爵府

rachelauyeung 發表於 11-7-22 14:50
呢單野睇到我勁火滾!我啊b都係肚到勁踢我!!!
你5好咁激動,驚你子宮收縮得密~

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:rachelauyeung+發表於+11-7-22+14:50

原帖由 豆丁 於 11-07-22 發表
你5好咁激動,驚你子宮收縮得密~
知道知道!不過真係好嬲!遲啲容乜易有五包胎六包胎架!

我叫思思媽呀~

子爵府

好媽媽勳章

真係離晒譜呀, 香港政府應該比佢地落離生, 但冇居港權, 到時睇下重有冇咁多人落離生

FungC9  讚同!!  發表於 11-7-22 19:26
k_lego  到時又司法覆核\./  發表於 11-7-22 18:53

伯爵府

好媽媽勳章

遲d大把大陸棄嬰比人利用來hk扲綜援,一世無憂
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

伯爵府

好媽媽勳章

我個朋友生twins ,兩個仔都5磅幾,順產生左一個都唔夠力生第二個,結果要開刀,兩個傷口!

我朋友果時仲係24歲年輕力壯!
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係咩都夠膽死~
真係當D醫生係傻仔咩~:;pppp:

禁止訪問

珊瑚宮

仲話係第一胎!
玩具萬歲!

珊瑚宮

犀利過余麗珍斷橋產子.

Chole  haha  發表於 11-7-22 17:27
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至