跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

有些N班已開始接受報名, 所以考慮緊同唔同BB報好呀? 大家有乜意見? 可以分享吓嗎?

大宅

回覆:大家有冇打算比BB讀N班呀?

其實N班即係咩?係點架?

大宅

N班即係兩歲班,有D學校叫"playgroup"。
我都未決定呀,我又驚咁早返學會好早開始病。但又唔想佢淨係留喺屋企玩.....不過我囝勁黐身,我都想像唔到佢要喊幾多日先適應。

伯爵府

環保接龍勳章

我會呀, 因為冇人湊, 仲會讀全日, 可能仲要延展, 我估我帶佢返去時自己都會喊... 佢開始時實會狂喊, 好陰公, 諗下都唔忍心. 希望年後好d冇咁痴身啦.

大宅

環保接龍勳章

都應該會讀,雖然唔係好捨得咁細個要返學....

但係又唔想佢係屋企成日都對住個廣東話唔正既工人...佢又唔識教阿女D咩!
而家要諗全日定半日,同埋坐唔坐校車咁遠...

頭都大埋!

大宅

我會比囡囡讀呀,不過就讀下學期插班,因為唔想佢2歲就即刻返!哥哥2歲幾先返n班,真係好易病,希望佢大d抵抗力強d先返學!我大仔由第1日返學到依架就黎讀完n班都冇喊過,我初初都估佢會喊,不過佢冇喊,仲好鐘意返學tim,返學頭1,2日會比佢去自由活動,鐘意玩咩就玩咩,可能係咁佢唔抗拒返學!大仔都係讀全日,遲d囡囡都一樣讀返哥哥間學校!

伯爵府

環保接龍勳章

回覆 愷蔚 的帖子

咁佢細個痴唔痴身, 認唔認人ga? 我個囡唔比人抱, 好痴身, 去廁所都會喊到你出返o黎的, 有時even爸爸抱住都會.

所以我好擔心, 如果佢喊成日真係好痛心... 我諗我會偷偷地喊.

大宅

我會幫囝囝報N1,佢一出世我已報了救世軍,等待面試安排。其他學校就未決定了。你地呢?

大宅

畀面勳章

回覆:jcmama2010 的帖子

我暫時只報了北角民生

大白豬  我都報左, 我知競爭好大, 諗住試下啦.  發表於 11-8-1 10:47

男爵府

畀面勳章

會呀!等佢識多D朋友,又可以早D學嘢!

複式洋房

各位,我住西灣河,都想幫1歲囝囝報名讀N班,唔知有邊間好。

男爵府

我都諗緊,一係唔讀,一係2歲半(2013年1月)先讀!

我話親俾人知諗住唔俾個仔讀n班,都俾人當我有問題,唉!

大白豬  我屋企人都係咁. 佢地話點解要阿囡咁早返學, 成世人有排讀啦! 唉....  發表於 11-8-1 10:45

大宅

我都仲諗緊,老公話讀n班不如同佢參加多d唔同既playgroup先喎

大宅

回覆 奀奀豬 的帖子

如果你平日可以自己帶到bb去當然好啦, 如果唔係都係返n班好d, 因為出面d playgroup質素唔一定好.

lydia_keng  Agree, 昨天試了一間, 感覺一般  發表於 11-8-1 18:33
lydia_keng  Agree, 昨天試了一間, 感覺一般  發表於 11-8-1 18:32

大宅

回覆 ferferfer 的帖子

我想,不過屋企人唔想,又話咁細個讀咩呀,又多病,總之有佢講無我講囉~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我住呢度d 小朋友係4歲入學, 不過我冇打算要個仔去返任何學前班, 只係早前去上堂做gym, 遲d 去學游水. 我有信心自己教得到, 平時都有群體生活, 只係可能冇咁多人俾佢接觸, 不過一返學時小朋友會好快跟得上人地, 一世人有廿幾年書要讀, 遲一年開學對佢將來唔會有咩大影響. 同埋我想等佢大隻少少抗體力好少少至返學(當然都預左佢到時成日病), 我個大仔2歲時我陀細b, 而家諗番佢冇返學都係好, 萬一大b 病左惹埋我, 我就慘啦, 冇人幫我湊仔, 想休息都唔得.

下年大仔要返學, 日日對住佢3年半, 我開始唔捨得佢啦. 好多人都話我個仔各方面 (語言能力, 知識, 活動能力等) 都冇問題, 咁我都放心d, 不過佢冇返學, 感覺佢冇其他小朋友咁有信心去做一樣野, 不過細路仔學野快, 相信佢好快會追得上, 仲分分鐘響其他細路仔度學埋d 壞習慣返黎.

返唔返n 班各有好處, 如果你想bb 早d 有群體生活, 學紀律, 或者自己想有空間抖下, 咁咪俾佢返.

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我會比bb返n班.2歲返.

別墅

我打算比囝囝二歲返N班, 學習吓規矩及同其他小朋友相處.因為家中只有一個小朋友.. 同埋公公婆婆可以湊少半日無咁辛苦
佢現在都唔認人.有得玩阿媽都可以唔要.. 希望佢會喜歡返學啦!

大宅

我都會俾囡囡讀n班

[url=http://www.TickerFactory.com/]

複式洋房

我住九龍灣架! 唔知有冇住喺附近既全職媽咪可以約埋一齊帶B返N1呀?

首頁

尾頁

跳至