婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

準婚朋友今日問我點叫?我話daddy mammy囉。
朋友覺得daddy mammy only 自己果個,無可取代。
但我覺得叫6299,如果6299係傳統人,噤我咪中招,都係扮型叫daddy mammy算!
你地呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:叫c6 daddy mammy 做阿爸阿媽同6299分別

我係叫99的,因阿媽只得一個

baby7  ME4  發表於 11-8-2 10:48
wingcrown  me2  發表於 11-7-31 12:33
ANN222  me too  發表於 11-7-30 23:27

水晶宮

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我就咁ge,尊重佢地就叫一聲呀爸呀媽,
萬一佢地辣興我之後就當佢地玻璃!
稱呼都慳埋!

別墅

引用:準婚朋友今日問我點叫?我話daddy+mammy囉

原帖由 happy_cow 於 11-07-30 發表
準婚朋友今日問我點叫?我話daddy mammy囉。
朋友覺得daddy mammy only 自己果個,無可取代。
但我覺得叫62 ...
我個人想叫62 99,都係覺得嗲哋媽咪只有一個。但c6要我跟距叫爸爸媽咪。勁唔慣!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我一開始就係叫6299,媽咪教落,呢個稱呼係身份象徵,如果6299係愛面子嘅人,一定鍾意新抱咁叫!況且我同你朋友觀點一樣,父母只有自己嗰個,無人可以取代,就算6299要求我叫阿爸阿媽,我都唔會叫!

eshiro  yes ar! so, my 6299 told their maid and our maids to call them 6299, too!!!!!  發表於 11-8-3 13:21
bonnieysl  Agree x1000000  發表於 11-8-1 01:07
debbiekwan  Agree~  發表於 11-7-31 21:03
Suissesse  Yes!!!!  發表於 11-7-31 07:25

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

叫6299,無謂因一個稱呼令佢地唔高興又令到老公難做,唔好一入門就攪小動作,對自己不利,我99一早講明要叫6299,因為我唔係佢個女,仲好,要我叫佢呀媽我叫唔出口,我亦唔恨做佢個女!

christytsui  AGREE!  發表於 11-7-30 22:50
典解茅lala又要禾千名

子爵府

回覆:叫c6 daddy mammy 做阿爸阿媽同6299分別

我跟仔仔叫呀麻

水晶宮

回覆:happy_cow 的帖子

我叫9299,因為我只會叫我父母做爸媽

水晶宮

回覆:happy_cow 的帖子

我叫9299,因為我只會叫我父母做爸媽

男爵府

未有bb叫老爺奶奶囉,生左跟孫叫,

yandk2011  Me too!  發表於 11-7-31 11:21
心情開朗的一天

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

6299....從來冇諗過叫第二d..因為叫唔出!

子爵府

貓狗褓姆 畀面勳章

我就叫阿爸阿媽~ 不過原因係, 我只當佢地係我老公既阿爸同阿媽~ 所以咁叫 !

而我知道佢地一直嬲我唔叫佢地老爺奶奶, 佢地要面~ :;pppp:

但我偏偏6年來都無叫過佢地一句, 因為我覺得佢地唔係~

翡翠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

haha 老公鬼佬,所以叫名!

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回

我未嫁時,拍左好多年拖, 老公阿E當我係自己人, 有次飲茶, 佢借D2問我你想叫99定阿MUM, 但個時我地無話過結婚, 係佢阿E 8掛問下, 我就話等係問聽個個啦...但我無望我99架, 因為我不嬲都唔多同佢FD...只係同枱食飯有野就傾幾句個種關係...跟住我99話無所謂...阿E就話 "家姐, 唔係喎, 你得1個仔, 2個女, 得1個人叫你99, 其他人都係叫你MUM (女婿都係叫MUM)" , 99即刻改口話 "係喎, 咁叫99"啦, 所以結左婚我好醒都係叫 99..
而有D99 係新潮, 有人同我講過,一定要叫MUM, 唔可以叫99.
你可以叫你朋友叫老公問下, 咪唔驚叫錯羅

男爵府

環保接龍勳章

未結婚時,我覺得叫呀爸呀媽會親切d, 但我99話入門"針"茶一定要叫6299,之後都唔使改口...直到現在6299都唔當我係佢個女,對自己個女好過新抱好多好多...所以我都唔恨叫佢哋呀爸呀媽lu,更加唔恨做他們的女兒!! :;pppp:

大宅

原來大家都有大家嘅道理,hehe, 冇錯,有咗小朋友之後,我都只叫爺爺麻麻算數

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

叫6299,,最好唔駛叫,唔駛見!!!

別墅

我結婚時叫6999之後佢地話叫到好老要我叫老豆媽咪!但我叫唔出口!所以好多時都費事叫佢地就講嘢!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我初初都係叫媽咪, 但係好快改返叫99....

因為我都係覺得媽咪只係得一個

我而家都係叫99, 冇跟bb一齊叫嫲嫲

男爵府

我叫6299,因為我認為佢地d傳統人個仔娶左心抱應會想俾人叫6299多d。
加上阿爸阿媽咁親,點叫外人同一稱呼呢!

首頁

尾頁

跳至