跳至

首頁

尾頁

男爵府

環保接龍勳章

請問有冇sis bor知道...
呢隻有冇似香港 EPS 既銀行卡呢?*
即係唔駛月費年費,唔理你入面有幾錢..
可以去買野用卡俾錢~* 呢種....

男爵府

引用:請問有冇sis+bor知道...呢隻有冇似香港+EPS

原帖由 shan6233 於 11-08-01 發表
請問有冇sis bor知道...
呢隻有冇似香港 EPS 既銀行卡呢?*
即係唔駛月費年費,唔理你入面有幾錢..
Citibank free checking account

男爵府

環保接龍勳章

Citibank@@??
咁係平時買野都可以即時eps 定係又要返o個間銀行先有得拎錢?

男爵府

環保接龍勳章

Sicitsoi 發表於 11-8-2 06:17
Citibank free checking account
Citibank@@??
咁係平時買野都可以即時eps 定係又要返o個間銀行先有得拎錢?

男爵府

環保接龍勳章

我上左 citybank 用埋翻譯睇唔明=3=

複式洋房

回覆:shan6233 的帖子

用wellsfargo bank SFO 有好多講中文你要我可以比電話同地址比你

shan6233  @@~ 係呀* 我o係SD呀  發表於 11-8-5 11:27
rose-mag  佢喺SAN DIEGO,唔係SFO。  發表於 11-8-4 04:18

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

shan6233 發表於 11-8-2 19:14
我上左 citybank 用埋翻譯睇唔明=3=
Ask the branch manager if they have a banker who can speak Cantonese. If she/he can identify one, make an appointment to meet with that banker. Or, see if they have any document in Chinese but all the policies would base on English as the final judgement.
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

環保接龍勳章

rose-mag 發表於 11-8-4 04:20
Ask the branch manager if they have a banker who can speak Cantonese. If she/he can identify one, ma ...

我早幾日去左就近間銀行好似叫san diego bank 入面一個亞洲人都冇...>,<"

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 shan6233 的帖子

有呀, eps = 美國既debit card

男爵府

環保接龍勳章

sfmeow 發表於 11-8-5 19:35

有呀, eps = 美國既debit card
debit card 點申請嫁?*
冇月費/年費?
如果銀行冇一定錢唔會收手續費?

邊間銀行有呀?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

剛剛上citibank 加州網頁check 過,佢有個basic支票戶口,冇最低存款,月費$8,但如果每月有5次或以上使用(包括用debit card買嘢,自動轉賬,例如人工,網上繳費,用提款機噤錢等),就可以免月費

如果你戶口有$6000 或以上就可以upgrade去citibank checking, 咁就有利息,不過少到同冇差唔多,同埋有免費checkbook

With basic account 你一定要去citibank 嘅atm,e.g. Those at the bank and 7-11, 如果唔係要比$2,有好多地方如果買嘢用debit card可以攞cash back, no fee, 不過有limit, 有啲$100,$40,$20,etc

至於銀行冇錢,如果你用debit card 的話,就買唔到囉,不過而家好多debit card 都可以當credit card用(有個visa logo 喺張card上面)

不過銀行d terms成日轉,都係搵間有人識講中文方便d

shan6233  唔該你呀~*  月費$8蚊我又唔知我記唔記得用5次以上..哈~&gt;&lt; 暈  發表於 11-8-10 00:34

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

冇月費/年費?
如果銀行冇一定錢唔會收手續費?

邊間銀行有呀?

我用華美銀行 (east west bank) 係華人銀行黎既, 三藩市d 分行都係華人職員.
唔駛申請架, 開戶口果陣同佢講, 佢就會寄張卡俾你, 個PIN (櫃員機密碼) 分開寄俾你.
無月費/年費.
我未用過debit card 唔清楚啊 sorry
華美銀行至cheap 隻戶口, 有1500$ 0係戶口入面就唔駛俾月費.

我老公用Wells Fargo bank 都有debit card, Wells Fargo 有學生戶口唔駛俾月費, 你去銀行問下好d

我諗好多銀行都有既.... 應該係開戶口就有.
你去到間銀行, 問下佢有無人識講中文:
Excuse me, is there anyone speaks Chinese or Cantonese please?
如果佢話無, 問下佢有無傳譯服務: Do you have interpreter service?
再唔係, 你抄低呢兩句0係紙度, 俾果度d 職員睇. 唔駛驚架, 有咩唔明你直接同個職員講sorry I don't understand 就得架喇~ 加油~!

珍珠宮

如果你純粹係想要VISA 卡買野, 我0係超級市場同7-11 見到有d pre-paid VISA card 賣, 例如你可以入$100 入張pre-paid VISA 度, 咁之後你去買野就可以拎住張卡用啦~ 不過呢個方法呢... 我覺得用現金好dd...

shan6233  唔係啦....* 唔係只係諗住買野,
仲要遲d for 出糧同放錢!!  發表於 11-8-10 00:35

男爵府

環保接龍勳章

sfmeow 發表於 11-8-8 21:48

學生戶口唔駛俾月費? 但係所有野都係同你老公既debit card 一樣??
你老公張debit有冇埋ciete嫁??*
有冇最少放幾錢??

我o係san diego呢度...-.- 真係唔覺有華人><"好慘..
不過用尾去3藩市可以撞下

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實而家銀行開戶都會自動俾Debit Card,因為一來你可以喺ATM攞錢,
二來teller都有quota,開戶加debit card加online就已經計三個points,
當然個個都樂意幫你開。如果講購物,debit card係即時喺你戶口扣錢,
有咩爭議,例如ebay買嘢收唔到貨要攞番錢,
用信用咭你可以通知信用咭公司停止付款,但debit card就會麻煩D,
debit card係直接link去銀行戶口,信用咭唔同,正式嚟講係另一個戶口,
所以我張debit card係back up,多數我都用credit card。
不過移民第一年未build up credit history,冇銀行會批credit card,
最好方法係先用debit card一年,之後再申請credit card。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

環保接龍勳章

rose-mag 發表於 11-8-10 02:31
其實而家銀行開戶都會自動俾Debit Card,因為一來你可以喺ATM攞錢,
二來teller都有quota,開戶加debit car ...

哦~* 唔該哂^^~
我e+搵緊邊間銀行開debit 唔駛月/年費又唔會限你入面一定要有幾錢呀!!!*

因為我岩岩黎未有野做,,所以冇乜錢,,我問過有d銀行話最少要有2000蚊o係入面先免月費!!
係咪間間都係呢?
如果間間都要限既,,限幾多錢呢??? 有冇d唔限咁多??

首頁

尾頁

跳至