跳至

首頁

尾頁

別墅

因為要照顧BB,又忙又倦.. 少左同老公傾計,去街的時間.. 感覺好像比以前疏離:;pppp:

大宅

好明白...要學習平衡...真係唔容易的。你有這樣的覺察能力,相信你得的! 一同努力做個好媽媽和好太太啦!!

大宅

畀面勳章

我都有同感, 初初為人父母, 好多野都唔識, 自己可能又特別緊張, 覺得老公好似乜都唔理, 阿女又好痴我, (有時去沖個涼都唔得), 放咗工又好攰好忟, 所以初初都成日鬧老公, 自己講野既語氣都好差..關係都差咗好多
後來, 我地都覺得有問題, 於是大家傾咗好多次, 講出大家既感受, 依家又好番, 大家要努力, 要照顧BB之餘, 都要理吓個大細路(老公)既感受

大宅

畀面勳章

回覆 睿睿媽 的帖子

我阿女都係日頭比公公婆婆, 夜晚自己湊, 好辛苦呀, 所以好忟, 成日黑面對住老公, 但依家每星期有一晚比阿女喺婆婆屋企過夜, 可以和老公拍下拖, 關係都好咗, 您可以試吓喎...加油啊

男爵府

是呀,大家都會有此問題呢,樓主有呢個意識已好好,我地要學習zip時間出黎拍拖,否則好易變左child centre,段婚姻好快淡晒,到仔女大個左,就同老公變左陌路人......(其實好多呢D case)

我一個星期有一日係2:30pm番工,番工之前就早少少出去搵老公食lunch,已經好enjoy......

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:三人行

我一家4口,冇人幫手湊,所以每晚c6放工返來就是我地2人世界(對仔女訓哂覚),雖然無得出街拍拖,不過習慣了就習慣了。老實講,開始時好唔慣的,要慢慢習慣。

別墅

其實大家都明大家好忙.. 不過超倦加埋阿仔扭計個一晚..就會好炆同埋好易嘈囉.. 又唔想係個仔面前嘈.. SO 黑面+唔睬..
次次訓醒都會無事.. 不過真係好傷感情啊 希望囝囝大個D..係婆婆度過一晚夜..兩口子叫做可以鬆一鬆,拍吓拖仔啦.
另外住近屋企人真係好好多..有咩事都叫做有照應..如果唔係..真係唔係人人頂得順 ~ 各位, 一起加油啊!!!!!!!!!!!

大宅

好多時為咗照顧個仔會忽略咗c6,但大家都知只係一個階段,bb大d就會好d!而家多數瞓係床度先可以傾到計(因為bb己經瞓著咗)

首頁

尾頁

跳至