跳至

首頁

尾頁

別墅

係會展買左Bellamy's organic baby rice,我亞囡未食過,而加食緊6-7安,想問問點樣開架?係咪開頭用奶樽食?幾時先用匙餵呀?

公爵府

環保接龍勳章

唔用奶樽食啦,要用匙更餵喇~

別墅

我初初加一匙更放落6安奶中,俾佢用奶嘴饮落肚,过左两日先开好稀水好多的糊用匙更喂,佢差唔多要三日先可以自己学会用匙更吞落肚,第一次用匙更好得意,佢根本唔张开嘴,唔知道匙更是咩来个,第二次张开小小嘴又我摆D糊进佢个口,佢又唔知道点吞咽,要练多几日先可以食到。

別墅

leslie3112000 發表於 11-8-7 23:20
我初初加一匙更放落6安奶中,俾佢用奶嘴饮落肚,过左两日先开好稀水好多的糊用匙更喂,佢差唔多要三日先可 ...

咁係咪初初食, 係每一日餐架?

別墅

環保接龍勳章

我阿仔都係食緊呢隻牌子.....
我地一開始就用"更"喂啦, 無用奶樽呀, 初初係1蓋米粉+2安奶,
然後慢慢+比佢囉...
佢第一次食都好like啦, 一唔喂佢佢就喊, 好攪笑ga...
依家佢都食咗幾包啦,我都買定咗一包for佢6個月時食
我家有個"開心果", 就係寶貝"希希豬"

男爵府

我都係買呢隻俾阿b溝人奶食, 一開始就用spoon餵, 因為阿b唔鍾意稀糊, 佢依家六個月, 我已經開始俾6 mth果包佢試 (好似叫baby porridge), 果隻有oats仲香, 如果唔係用人奶溝我真係會偷幾羹來食呀

別墅

回覆:米糊食法

米糊係咪無指定份既比例?好似奶粉通常係1平匙就要用1安水開,咁米糊有冇話1茶匙要用幾多奶開先啱呢?

別墅

mcmc1124 發表於 11-8-8 19:15
米糊係咪無指定份既比例?好似奶粉通常係1平匙就要用1安水開,咁米糊有冇話1茶匙要用幾多奶開先啱呢?

...
你买的米糊包装上应当有说明的,我是在美国买的Earth's Best 的Whole Grain Rice Cereal,上边Instruction写一匙更米糊放入三至四匙更的奶或水,但我第一次比佢是7安奶加一匙更,比佢试下个味道先,跟着第二日再两匙更,逐D甘加,以家我地未够6个月,我都是一日只味一次米糊比佢,最多三安奶来开米糊,我想等打完六个月针,听下健康院的姑娘点讲先味佢其他嘢食。

大宅

Bellamy's係咪用奶開定用水?想問你哋喺邊度買?我見吉之島得holle。

別墅

唔該晒~
我係BB展度買架~ $110/3包, 我見網上都好似有得賣~

別墅

環保接龍勳章

回覆 Mik 的帖子

Hi, Mik
我係藍田吉之島買ga...
今次bb展都有, 不過仲貴過係吉之島, 要$45一包...

別墅

環保接龍勳章

回覆 mcmc1124 的帖子

我都有去bb展喎...點解我搵唔到$110x3嘅...
你就好啦...圍起上嚟都係$37...我係吉之島買要$43個幾...有時95折都要$41個幾呀...
你好抵呀....

別墅

引用:回覆+mcmc1124+的帖子 我都有去bb展喎...

原帖由 ManMeiHei 於 11-08-09 發表
回覆 mcmc1124 的帖子

我都有去bb展喎...點解我搵唔到$110x3嘅...
咁總之買多幾包啦!我買左3包試咋!

首頁

尾頁

跳至