温馨提示 - 人民幣可升可跌 ~~

大力大力
|

小弟因為生意關係要成日上大陸,涉及人民幣出入,亦睇好人民幣前境,所以早年己在國內開了戶口,買入人民幣作定期儲蓄,以我為例,我的投資組合有 90% 為樓,8% 為人民幣定期 (08 年後加碼), 2% 為港元流動資金!

前境:我唔敢講人民幣必不會貶值 ,但未來一年我睇唔到有理由去貶值,由於美元太弱,及中央打擊通貨膨脹會减慢加息,而對人民幣加快升值 ,RMB 應該係穩定向上!!

穩定性:大家睜睇返,97 及 08 海嘯,97 亞洲各國把貸幣眨值,而中央亦係頂住個價,到 08 海嘯期間,美元對澳元升左 40%,對歐元 25%,美滙指數升左 30% ,期間人民幣價祗係橫行,而無貶值 !

好處:利息高一年有 3.5厘,穩定每年升值 3 - 5%,現時 16/08/2011 比較相對回報高及安穩投資。

風險 : 內亂可能會外管制,當然這機會好低,但始終國內人多,人民長年被地方政府壓迫,知識提高,亂起上來一呼百應,投資者沽人民幣套利,人民可能在短時間內,打擊地下錢庄。

出口大幅度下滑,以眨值增加出口,但國內近年己改變政策,經濟由出口帶動改為內消帶動。

Denise_Chan  幾時寫埋下半部?^^  發表於 11-8-16 13:56
shpfamily
|
我諗長遠黎講點都係升o既
sasafan
|
大力兄, 你無股票嗎?

85% 為樓
12% 為人民幣定期
3% 為港元流動資金
Lavender22
|

大力哥, 請問你在那間銀行開戶? 我放假打算開戶, 之前看了post 有人說ICBC好, 也有人說東亞, 永隆...好
你煮野食都好叻
大力大力
|
sasafan 發表於 11-8-16 10:19
大力兄, 你無股票嗎?

85% 為樓

在 08 年 恆指跌到 26,000 點沽凊無買返,早兩日先同我以前個客 (好熟)講開電話 (現在同我買賣股票經紀),我同老婆有 5 萬多現金,放左係佢公司戶口三年都未動過分毫,股市從小我就對佢有興趣,但真係計唔到怎樣才能必勝,因人為因素影響太大,所以我睇唔通環球經濟前,不會入市。

所以我唔會發大達,因我第一要穩陣,第二都係穩陣,第三都係穩陣!
BBQ3  我都係無咩發達機會, 因為要穩陣 ^^  發表於 11-8-16 15:10
麥兜媽  好穩陣    我都係要穩陣   仲有隻豬要養ga  ^.^  發表於 11-8-16 11:25
Allyly
|
thanks!
littlehoneymum
|
大力兄, thanks for sharing ar !

U are sooo smart !

請問你點看 亞洲股票基金 , 我想買呀 ?

大力大力
|
littlehoneymum 發表於 11-8-16 11:28
大力兄, thanks for sharing ar !

請問你點看 亞洲股票基金

我一定唔會買基金!!
yee183  me too  發表於 11-8-16 15:31
starrymama  agree  發表於 11-8-16 13:20
sasafan
|
大力大力 發表於 11-8-16 10:35
在 08 年 恆指跌到 26,000 點沽凊無買返,早兩日先同我以前個客 (好熟)講開電話 (現在同我買賣 ...
大力兄, 我都糸第一要穩陣,第二都係穩陣,第三都係穩陣....
我而家 settle 左層樓, 想重申執過 d saving, 股票澤死左好多錢, 無基金, 小朋友仲細,
有 d RMB + HKD, 成日都想等 RMB 跌 d 先入, 点知..............
而家都吾知仲入 5 入, 煩惱 ing.......應該点分配 d 資產?? Thanks.
大力大力
|
sasafan 發表於 11-8-16 12:26
大力兄, 我都糸第一要穩陣,第二都係穩陣,第三都係穩陣....
我而家 settle 左層樓, 想重申執過 d saving, ...

今日都入得,回都係幾點,跟住又升過!!
miffymiffy
|
大力大力 發表於 11-8-16 10:35
在 08 年 恆指跌到 26,000 點沽凊無買返,早兩日先同我以前個客 (好熟)講開電話 (現在同我買賣 ...
我同老婆有 5 萬多現金,放左係佢公司戶口三年都未動過分毫,股

2個人 共5萬 ? 3年無郁過? 咁你咪賺小左 息囉
sasafan
|
大力大力 發表於 11-8-16 12:28
今日都入得,回都係幾點,跟住又升過!!

Tks for 大力兄.
大力大力
|
miffymiffy 發表於 11-8-16 15:04
2個人 共5萬 ? 3年無郁過? 咁你咪賺小左 息囉

係呀!不過存港元入銀行,都係無息!
tam_janice
|
大力兄, 十分同意呀!

2009 開始, 我都 keep 住買入人民幣作定期儲蓄.
chunheibaby
|
大力, 你佔幾多%係港股呀??? 包括供股?
蘇太
|
tam_janice 發表於 11-8-16 17:49
大力兄, 十分同意呀!

2009 開始, 我都 keep 住買入人民幣作定期儲蓄.

我真係後知後覺!
這幾天急升,我明天、後天各入 RMB20,000 ,會否好危險?
因為早兩日去東亞開左內地人民幣定期,要分4 天買 RMB80,000,會唔會剛剛最高位,我買完又跌返落黎?有 D 驚!
|
大力大力 發表於 11-8-16 15:26
係呀!不過存港元入銀行,都係無息!
請問人仔在香港兌換是否每日只能兌2萬? (換出換入都係)?
tam_janice
|
回覆 蘇太 的帖子

RE 蘇太:

我當人民幣定期為一種長期投資, 買左之後跌下、調整下, 我都唔會擔心. 因為我覺得人民幣應該仲可以穩定向上. 當然, 任何投資都可升可跌啦.
catfy
|
原帖由 chunheibaby 於 11-08-16 發表
大力, 你佔幾多%係港股呀??? 包括供股?
應該係0%。

大力大力  YES!  發表於 11-8-17 10:23
charleylolo
|
long term = increase la~