自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

13年前的我,一個星期都無一餐肉吃.只要買$4~5蚊就足夠一家五口吃的啦.爸爸出事(撞車破左個腎)媽媽系醫院(另一個省)照顧.家姐(又另一個省)去打工.家中得我同阿哥.哥要高考,我初二(中2).日日5:30半起身,煮早餐.返學,放牛.割禾.種菜.洗衣服......從來沒問過點解.只有做.
後來哥考到一間好出名的學校(全年級第3.數理化都第一)我說服爸媽:我要供哥讀書........
身份證都無的我(16歲先有).借親戚的身份證打工.做生做死得800蚊.6點後做第二份工.得$500..做過車衣女工.服務員.部長.主任,酒店經理.採購(最揾錢)試過飲酒飲到有肝炎(放心,正規酒店.拍得住香格里拉)試過被人咸豬手而不敢出聲,怕無份工.無數次的死貓.委屈.一一吞曬......
6年,足足6年,哥哥話比我聽:教授介紹份工給他.不使我甘辛苦啦.以後到他揾錢給我使.....
收線之後放聲痛哭,我捱過啦......我終於可以做我自己做的事啦....
辭工,買樓,經朋友介紹的朋友(我老公),拍拖.結婚,生子.
甘辛苦.有怨過.有恨過,但更多的系:揾錢揾錢揾錢........
有迷惑過,紙醉金迷的世界.點會不動心?但最終都係聽媽媽講:女人要自愛,先會有人愛......幸好有媽媽
.................
當然所有付出都有收穫.爸爸好返現在都有返工輕輕鬆松月入過萬.哥哥做設計師.月入都有9000....姐姐離了婚現在自給自足有$6000.媽媽依然做師9.
我好感恩........

YYCHIN  你好叻 ...祝福你  發表於 11-9-1 14:10
karkar39  你好叻  發表於 11-9-1 01:28
catfitfit  你好叻呀...祝福你  發表於 11-8-31 17:16
funma1319  你好叻,連繁體字都識埋.  發表於 11-8-31 16:30
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

大宅

男爵府

認真對待生活的人,生活就會認真對待你!

karkar39  同意  發表於 11-9-1 01:29
lilybaby8282    發表於 11-8-31 16:40
rolandbb  同意.  發表於 11-8-31 16:30
ivory0915  yes ~  發表於 11-8-31 16:23

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

俾個叻你

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:13年前的我,一個星期都無一餐肉吃.只要買$4

原帖由 lilybaby8282 於 11-08-31 發表
13年前的我,一個星期都無一餐肉吃.只要買$4~5蚊就足夠一家五口吃的啦.爸爸出事(撞車破左個腎)媽媽系醫院(另 ...
好感動,佩服你咁捱得,羨慕你一家團結的心!互相扶持渡過困境!

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

水晶宮

真正努力奮鬥既人,就會磨練出無比既堅持同忍耐,樓主你係我既好榜樣,向你致敬!

子爵府

由細到大
d長輩都係教我地

窮得呢

有骨氣

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

比個叻叻你

題外話:哥哥做design得 9k/month?

babyellow  咁好成績..得9K?我都想知點解...係唔係係大陸做design?  發表於 11-8-31 23:34
hoiching930  我都想問  發表於 11-8-31 16:47

子爵府

好媽媽勳章

回覆 晴B媽 的帖子

其實我一d都5捱得.有動搖過.但幸好一家都團結,其實好辛苦的,次次都埋繫心入邊,從來都不敢話比家人知,每次想起呢d往事都會喊......

男爵府

唔明點解而家 d 人咩都怨, 講到全世界都欠佢
樓主, 我好佩服你

子爵府

好媽媽勳章

回覆 亞貴 的帖子

系大6.單計人工,未計其他....

babyellow  咁真係好叻喎!  發表於 11-8-31 23:34

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

yellowmama 發表於 11-8-31 16:27
由細到大
d長輩都係教我地
完全同意, 可惜呢個年代的人只會向政府討這討那, 但沒有盡自己的義務.

禁止訪問

大宅

回覆:窮???

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

EVA222 發表於 11-8-31 16:31
樓主描述的生活是內地.
內地窮鄉長大的人,幾吃得苦同顧家.
樓主呢段文真係幾令d而家得把口攞著數嗰d人慚愧
希望佢地真係反省一下
點解人地都做得到自力更生
佢要嗌生嗌死

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝分享

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

男爵府

環保接龍勳章

人就是要自強不息.
不要覺得是人家虧欠了你.
而且香港政府也實在沒有虧欠你們..
每個人都要為自己所作的承擔後果.. 為什麼香港人不生子孩?不是不想而是不敢生. 因為要對自己小孩負全責.
內地人士窺覬香港的福利. 不惜手段圖分一杯羹,這不是歧視的問題. 也不是人道的問題. 而是香港人想捍衛自己一直來在香港辛苦經營的產業成果.. 舉個例. 我有錢但並不是我一定要和你們去分..但我可以因為我有良善 的心腸而捐助給你們.

觀看過去大陸若有什麼災情. 香港人熱心的捐款. 亦不斷的幫助窮困的親友. 助養當地兒童等...
我相信香港人絕對有憐憫的心腸. 只因如聖經裡面說:
只因不法的事增多. 許多人的愛心才漸漸冷淡了...

應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

首頁

尾頁

跳至