樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

ume 發表於 12-5-3 09:58
其實呢,如果年輕,早啲上車,係開始既時候覺得有點壓力,但事實係當你供得幾年,如果個市又唔差,加按買多 ...

我28歲先結婚買樓都覺得遲左2年,不過無辦法啦後生時大駛,到25歲先識發力儲錢,我都覺得供樓比想像中輕鬆,可能仲係低息啦,上年加按左層樓不過睇唔通個市所以做住人仔定期先,我打算等個市跌先去大角咀/深水埗/土瓜灣果D地區買層舊樓收租.股票出出入入太易喇,令我多做多錯輸多贏少

公爵府

新人物 發表於 12-5-3 10:54
我28歲先結婚買樓都覺得遲左2年,不過無辦法啦後生時大駛,到25歲先識發力儲錢,我都覺得供樓比想像中輕鬆,可 ...

其實廿零三十歲買樓都唔算遲啦!
我當年買第一層樓時係8厘息,但都供得輕鬆的!因為我老公,舊啲唔緊要、無會所唔緊要,最重要係要平既,因為佢唔想供得辛苦。所以只要量力而為,的確供樓係會比想像中輕鬆!
而股票我都係唔得好得架!所以都係乖乖儲錢買樓算啦!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

男爵府

引用:回覆 Caiecaie 的帖子 講起呀媽.我都好勞

原帖由 law_rainbow 於 11-09-04 發表
回覆 Caiecaie 的帖子

講起呀媽.我都好勞氣....未生既時候..就係咁叫我生.,到我冇左了.問佢會唔會幫我淎.. ...
前年外母成日叫我兩公婆搬近佢地
當時tm好平, 搬了入去
生左又唔來揍,搞到我阿媽來同我住幫我
上年仲因為可以轉大公屋, 搬走左
搞到我現在要找地方搬近我阿媽,又浪費交易費

珍珠宮

law_rainbow 發表於 12-5-3 00:46
回覆 唔開心 的帖子

哈哈..都事隔兩年幾..D樓升得咁快..當然唔敢後悔啦..

恭喜..

你中咗六合彩? 咁快又儲到錢買第二層樓?

子爵府

ume 發表於 12-5-3 11:07
其實廿零三十歲買樓都唔算遲啦!
我當年買第一層樓時係8厘息,但都供得輕鬆的!因為我老公,舊啲唔緊要、 ...

所以買第一層樓真係會影響一生,我都有D後悔買左呢間...HAHA

子爵府

既然你都話係升市前買落, 咁就供平過租啦, 供供下就係自己架啦. 想換大d既, 同老公商量下d收支, 慳d使, 總有機會既.

大宅

BK Milk勳章

想問下大家對係大陸買樓作投資, 又點睇呢...
阿媽

禁止發言

別墅

回覆:law_rainbow 的帖子

依家冇左95%按揭 如果你先買後賣 第二層樓只可做70% 第三層樓開始就要50% 按揭仲要睇入息加壓力測試

大宅

回覆 新人物 的帖子

其實.都冇乜轉變...我依然冇做野.C6依然搵咁多.
只係.樓價尼兩年不斷升..而且得佢一個人做野.
D錢成日唔知洗去邊.有時仲要洗埋以前儲開既錢.
我又諗.橫掂我又冇做野..要生就快D生.生完兩個就工。
返正多一個又係咁照顧,奶粉,尿片都係有限既錢..
無限既錢.係搵邊個照顧佢.大過之後.俾乜佢讀。
反正.我都係由細俾媽迫讀書迫到大既.宜加咪又係乜都半桶水.
最重要係小朋友讀得開心..健康快樂..

同C6傾.咁落去唔係辦法.就算生一個.
BB會大..我都冇打算一輩照顧小朋友.又要請工人.
樓一定又唔夠住.加上宜加D工人.好京貴.又唔俾訓廳.又唔俾訓地下.
之前朋友有問過搵呀媽.奶奶幫手.照顧小朋友.
我呀媽要返工..成日講到自己要返工.唔係唔想幫你.返工大過天.錢就係佢老人家既安全感
奶奶..仔仔俾過佢帶左幾個月..成日都聽到D埋怨..聽得多.求人不如求己..
之後.我都有講過.請個工人去佢屋企俾佢洗.我出返黎做野.你個仔一個人做野.好辛苦..
佢又話自己地方唔夠住...小朋友都係跟返自己媽媽好D.辛苦都係辛苦尼兩年..小朋友讀書.
你又可以做PART TIME.幫補下..總之都好多道理咁..我都明既..照顧小朋友真係唔易,我地都好早婚.
奶奶剛辛苦完.打算收山..點知又要黎個孫。
點計都好.要為換樓作好準備
把心一横.咁同銀行加按..再加自己既所有儲蓄.買多間..
OK既.就收租...頂唔到既就當換樓.
買左三個月左右..正在收租..
宜加就算個個月清.都叫做有數計..個心都會定D.

ume  這是心動不如行動又一好例子!  發表於 12-5-4 10:50
tantanmama  叻叻.   發表於 12-5-4 10:29

子爵府

law_rainbow 發表於 12-5-4 10:24
回覆 新人物 的帖子

其實.都冇乜轉變...我依然冇做野.C6依然搵咁多.

買多間要俾50%首期喎,計落新果間屋唔大得過你舊果間架.

tantanmama  只要申報係自住樓, 第2層都可以按7成呀.  發表於 12-5-4 11:07

子爵府

回覆 新人物 的帖子

第一間就話自住,第二間又自住?點講得通...

tantanmama  話俾屋企人住就得.  發表於 12-5-4 11:18

公爵府

新人物 發表於 12-5-4 11:13
回覆 新人物 的帖子

第一間就話自住,第二間又自住?點講得通...
如果係買第2間,你話買比屋企人住,通常都ok!
但第3、4間可能就無咁易!
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

子爵府

ume 發表於 12-5-4 11:16
如果係買第2間,你話買比屋企人住,通常都ok!
但第3、4間可能就無咁易!
...

哦...明白晒,咁之後放租要打稅咪穿煲...

公爵府

新人物 發表於 12-5-4 11:25
哦...明白晒,咁之後放租要打稅咪穿煲...
如果唔係你自己話比銀行知,佢地係無權check你既稅務資料。
其實我之前買第二間時,銀行個staff都recommend我報自住,佢地關心既係你唔好斷供,無時無幹,佢都只想做得成生意!但如果你供唔起,銀行要收樓,咁佢地就可能會趕個租客走,但賠償就入業主數,因為佢地可以話個業主無通知係出租,所以責任不在佢地身上,等等!

子爵府

ume 發表於 12-5-4 11:31
如果唔係你自己話比銀行知,佢地係無權check你既稅務資料。
其實我之前買第二間時,銀行個staff都recommend ...

收到,原來真係咁多灰色地帶走盞

男爵府

畀面勳章

唔好咁諗喇 上到車係好事黎呀 唔洗後悔播 起碼唔洗怕加租先喇 你都話搵錢唔多 如果係租樓既話 比業主成日加租 你咪仲灰仲冇心機

大宅

回覆 hoping_c 的帖子

我覺得同你既情況好似.只係奶奶同呀媽既分別...
有大公屋仲好啦..點都大過宜加D私樓。
大公屋.有錢都買不到..
可以既.你搬去同你呀媽住都得...
現樓咪收租囉..都唔錯.

大宅

回覆 law_rainbow 的帖子

請問加按要不要從新做入息審查?

law_rainbow  銀行方面.所有野都要重新審查過..得老公一個做野.所以借唔多.夠買就算.嘻  發表於 12-5-4 17:10

公爵府

引用:回覆+law_rainbow+的帖子 請問加按要不要

原帖由 sbb3 於 12-05-04 發表
回覆 law_rainbow 的帖子

請問加按要不要從新做入息審查?
當然要!

sbb3  謝謝!  發表於 12-5-4 14:39

首頁

尾頁

跳至