烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

翡翠宮

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆:大力版燒肉超掂~~~

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

little_doll 發表於 11-9-19 10:02
thX~~

你用咩工具插豬皮? 爆得好平均 !
我係用豬插~~~~

大宅

係唔係一定要放好多粗鹽在豬皮上面, 才會脆. 另外在那豬插裏買?

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 畀面勳章

Dear Catjeff,

留意到你用蒸架“榔” 起舊肉, 是等熱力更均衡?

我選擇了快樂!

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

dpang 發表於 11-9-19 14:04
係唔係一定要放好多粗鹽在豬皮上面, 才會脆. 另外在那豬插裏買?
之前有睇過原理係話可以提乾乾皮 D 水份, 等佢可以爆脆係咁上下唔知係咪......豬插試下家庭用品店有無, 或者去上海買~~

珍珠宮

celavie 發表於 11-9-19 14:11
Dear Catjeff,

留意到你用蒸架“榔” 起舊肉, 是等熱力更均衡?
不是~~~ 之前大力哥做係放洋蔥我估係唔使等 D 油唔好浸住件腩肉~~~

celavie  謝謝。  發表於 11-9-19 22:44

大宅

回覆 catjeffcat 的帖子

我今日試咗呀,但失敗咗,好多爆唔起,唔知乜原因.

想問下你,放入雪柜一晚後,整之前有無攞出來解凍呀? 我無解凍,仲有拎出來時,有D豬皮都雪到乾硬了,好難插洞,唔知係咪插得唔够入呢,但又話唔好插太深,都唔知點?

別墅

好媽媽勳章

你就好啦,我臨尾香呀,去到豬皮嘅時候,個光波爐突然死咗,最後要揾個鑊嚟煎,我唔制呀你哋個個都整得咁好,我好妒忌呀

子爵府

引用:你就好啦,我臨尾香呀,去到豬皮嘅時候,個

原帖由 廖b 於 11-09-19 發表
你就好啦,我臨尾香呀,去到豬皮嘅時候,個光波爐突然死咗,最後要揾個鑊嚟煎,我唔制呀你哋個個都整得咁好 ...
你拿去維修未呀

別墅

好媽媽勳章

未呀,聽日先攞去維修

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

gigiwwl 發表於 11-9-19 18:03
回覆 catjeffcat 的帖子

我今日試咗呀,但失敗咗,好多爆唔起,唔知乜原因.
你放雪櫃邊格, 普通格~~~ 唔係冰格~~~我係雪完攞出黎跟住用豬插, 插完就皮上鹽再
入爐焗~~

珍珠宮

廖b 發表於 11-9-19 19:35
你就好啦,我臨尾香呀,去到豬皮嘅時候,個波爐突然死咗,最後要揾個鑊嚟煎,我唔制呀你哋個個都整得咁好 ...

即係壞左??

珊瑚宮

Catjeffcat:你焗同斬燒肉時,亞肥有無望望下,哄哄下?
玩具萬歲!

珊瑚宮

little_doll 發表於 11-9-19 10:02
thX~~

你用咩工具插豬皮? 爆得好平均 !

個豬插都係廿零蚊.......上海街
玩具萬歲!

珊瑚宮

Catjeff:你焗燒肉,光波爐有無用加高圈?
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至