烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

大家有興趣的話 , 可先參考這款鍋的網頁:
http://www.locknlock.com.cn/Product/Display_Product_5692.html
http://www.locknlock.com.cn/event/goldsun.aspx

這裡有幾點值得澄清一吓的......

1/ 易潔塗層 "Fluorine Resin" (有3層: 面層, 夾層 及 初層) 一定係含有 PTFE ! 所以 , 不能乾燒, 否則一旦溫度超240°C 便會開始釋出毒氣 , 350°C 就會永久喪失易潔功能 !!!
基本上, 在不能承受過熱的問題上 , 它和一般的易潔塗層是一樣的.
與其它易潔鍋具的分別 , 只係在於 唔同顏色 , 及抗磨損能力的不同 .

2/ 生產地: 中國

3/ 請用膠或木鑊鏟 .

4/ 在深水埗的西~龍中心 4/f 的 世~百貨, 我也見過喱款鍋具 . 已忘記了價錢要多少.

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

日本牌子(関西輕金屬~業) 的原來網址 (註:生產線已經搬往內地) :
http://www.kansai-lm.co.jp/product/tajine-pot/index.html
...
内  面/ふっ素樹脂塗膜

生產商 所標註的 "ふっ素樹脂塗膜" 即係英文 Fluorine Resin coating.

其實 , 也是 PTFE 塗層 , 可參考 :
http://ja.wikipedia.org/wiki/ポリテトラフルオロエチレン

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

exactly 喱款鍋具的日本 原網址 :
http://www.kansai-lm.co.jp/product/Joystar-ih/index.html

ご馳走様

伯爵府

陪月勳章

圖看來有點笨重

希望明天會更好....

珍珠宮

大廚勳章

這款鍋使用了透明/染色的PTFE 塗層, 很有砂鍋 feel , 亦頗有 cyber feel ~

用了鋁金屬來鑄造 , 或者會輕少少 .

用咗 PTFE 塗層 , 唔駛落油都一樣唔黐 , 的確幾好用.

仲可以用埋電磁爐, 值得考慮 ....

最緊要係小心火路, 避免使用大火, 否則會釋出毒氣和喪失易潔功能 .

另外 , 亦要避免使用金屬或瓷器鍋具.

ご馳走様

男爵府

回覆:khman 的帖子

咦, 個post咁耐又浮番出黎,其實我都想澄清下,因為我好明顯俾sales呃左,佢話俾我聽個煲無塗層好安全,但我買左無幾耐就係永安見到個一樣既㷛,係無牌子既,但價錢平一半,寫明話有易潔塗層,咁我就上網搵下資料,原來真係易潔,我真好嬲,我本身都唔想用易潔,佢咁呃我都有既,我睇番網上既圖片,原來當日個sales話幫我開鑊,佢係乘機meet走左張日文寫住既塗層貼紙,直頭有心呃我
而家個煲我睇見就把火,pat埋一邊無眼睇,遲d睇怕都係掉左佢算啦。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:用咗成年煎雞翼/豬扒,炒米粉,炒蛋.....一滴

原帖由 永然 於 11-10-26 發表
用咗成年煎雞翼/豬扒,炒米粉,炒蛋.....一滴油都冇落都冇癡底

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:咦,+個post咁耐又浮番出黎,其實我都想澄清

原帖由 Happypearl1010 於 12-05-18 發表
咦, 個post咁耐又浮番出黎,其實我都想澄清下,因為我好明顯俾sales呃左,佢話俾我聽個煲無塗層好安全,但 ...
明白哂

珍珠宮

畀面勳章

Happypearl1010 發表於 12-5-18 18:42
咦, 個post咁耐又浮番出黎,其實我都想澄清下,因為我好明顯俾sales呃左,佢話俾我聽個煲無塗層好安全,但 ...
唔係麻我重有用黎煎下肉喎mouth:重有用擦擦佢喎

男爵府

回覆:永然 的帖子

就係囉,佢話無塗層, 咁我咪煎炒煮炸大火用,好彩發現得早, 唔係用得十年八年都唔知有無害.

禁止訪問

大宅

回覆 Happypearl1010 的帖子

珊瑚宮

Khman.......好野,乜料都比你揾到.

Sogo長期有示範,成八九百蚊個煲仔.
玩具萬歲!

大宅

引用:係咪咁樣

原帖由 長毛免 於 12-05-17 發表
係咪咁樣
我都買左,已經用了一排,真係好好用!!

長毛免    發表於 12-11-2 07:48

珍珠宮

大廚勳章

fitfish 發表於 12-11-1 22:58
Khman.......好野,乜料都比你揾到.

Sogo長期有示範,成八九百蚊個煲仔.
well ~ 感謝妳的欣賞 !其實 , 係我之前 咁啱 曾經搜集過有關嘅資料啫 ~

現在 , 見有咁多位 JM 都讚佢好用 .
我歸納出箇中原因 ......
我諗都係 多得佢用咗 日本 大金 (Daikin) 嘅易潔塗層 .
大金 易潔塗層 嘅另一成功例子係 Toshiba 嘅 鍛造厚釜 , 同樣得到很多 JM 唔錯嘅口碑 ~

ご馳走様

男爵府

我昨日在JUSCO 睇示範後買左一個煲, 今日上網 SEARCH 下才看到這個 POST.

禁止訪問

畀面勳章

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

其實唔大火乾煎係好OK嘅~
依家好多鍋具都有易潔塗層, 避唔到咁多

大宅

回覆:忍唔住想讚下新買既煲.

我都買左lock&lock炒鑊!無得頂呀

伯爵府

回覆:忍唔住想讚下新買既煲.

我見有jm淘咗個,1/3香港價,心思思。

首頁

尾頁

跳至