烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

引用:我見有jm淘咗個,1/3香港價,心思思。 +

大宅

回覆:忍唔住想讚下新買既煲.

我都諗緊淘唔淘好,我問過一田,Goldsun在韓國造,但淘寶的在中國造。

大宅

逸b 發表於 13-1-26 10:51
我都諗緊淘唔淘好,我問過一田,Goldsun在韓國造,但淘寶的在中國造。

我在吉之X買, 但都冇寫明邊到造。

大宅

原來無寫明㗎。

已刪除用户

回覆:逸b 的帖子

男爵府

我都想淘,可吾可以比條link我

已刪除用户

回覆:samchi媽 的帖子

水晶宮

熱血金章

大宅

khman 發表於 12-5-18 11:48
這款鍋使用了透明/染色的PTFE 塗層, 很有砂鍋 feel , 亦頗有 cyber feel ~

用了鋁金屬來鑄造 , 或者會輕少 ...
唉剛在吉之島買完才睇到這post! 請問大家用於明火ok 嗎? 如果得, 中火可以
嗎? 謝!

男爵府

畀面勳章

係咪lee隻?超好用。

大宅

回覆:Jessie33 的帖子

Yes, 但我唔係電磁爐,用煤氣的,可以嗎?我驚明火過熱會有害呀!

珍珠宮

大廚勳章

Ching's_Ma 發表於 13-1-31 23:23
唉剛在吉之島買完才睇到這post! 請問大家用於明火ok 嗎? 如果得, 中火可以
嗎? 謝! ...
中火 ok , 只要唔好 "乾燒" 太耐 就冇問題 ~
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

回覆:khman 的帖子

Thanks!

大宅

我都想淘,但炒嘢用21CM會太細嗎?

男爵府

我1week前係吉之島買左。。。我又係見個sales係我去比錢時在㷛內meet走d嘢,果時都唔知她做乜。。我係新手,易潔塗層請問是什麼?
如用明火的中火煎雞翼,炒菜,滾下湯可以嗎?

珍珠宮

大廚勳章

suewong 發表於 13-4-15 00:18
我1week前係吉之島買左。。。我又係見個sales係我去比錢時在㷛內meet走d嘢,果時都唔知她做乜。。我係新手 ...
一般普通 黑色嘅 易潔塗層 咪就係 PTFE 囖 :
http://en.wikipedia.org/wiki/Pol ... tetrafluoroethylene[/url]

溫度過熱會釋放毒氣 :
http://recycle-pan.blogspot.hk/2010/08/blog-post_4565.html

滾湯 ok 㗎 ~

如果 鍋內有油 , 用中火 煎雞翼、炒菜 都係 ok .

如果乾燒就會比較容易 ... not so good la ....

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

男爵府

回覆 khman 的帖子

因為示範時賣點係不用落油。。。咁中火唔會釋放啩。。。唉!真的比人呃左

侯爵府

伯爵府

khman 發表於 12-11-2 10:50
well ~ 感謝妳的欣賞 !其實 , 係我之前 咁啱 曾經搜集過有關嘅資料啫 ~
我有用緊Toshiba嘅 鍛造厚釜飯煲,係咪都有問題?

珍珠宮

大廚勳章

shala 發表於 13-4-16 21:21
我有用緊Toshiba嘅 鍛造厚釜飯煲,係咪都有問題?

可以放心 ~
基本上唔會有問題㗎 ~

因為 煮飯 係一定要加水 , 而且 飯煲嘅電腦 會控制著溫度 , 唔會產生 "過熱" 問題 .
因此 , 唔會 因為 "過熱" 而導致毒氣問題 .

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至