在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

公司將會cut人,我出年生第三個,都有諗過轉全職媽媽,所以想知我可以攞番幾多錢走人。
若以人工每月$10000計做左11年11個月可以有幾多及如何計算?

大宅

回覆:mysukihk 的帖子

如果你之前有供工職金,只可以攞工職金果份。強積金係無得郁!如果佢炒你,就要計長期服務金,但僱主都係從佢供果份强積金度拎錢出黎,唔夠先要貼。我公司岩岩lay off 左一個年資十五年既同事,聽佢講,老闆根本唔駛拎錢出黎補比佢!

大宅

一心一意
聽你咁講都無"so",只係將自己份Mpfa提早攞出黎。

男爵府

公式係(最後一個月的工資 X 2/ 3) * X 可追溯的服務年資

10000 x 2/3 x 11.92 = 79466. 依個係長期服務金, 公司會用公司同你供o個part MPF 抵銷左先, 唔夠就公司比夠. 講真, 你只係預先拎返你d MPF, 除非係D MPF蝕到顛, 否則我本人覺得冇咩JETSO.

大宅

回覆:mysukihk 的帖子

唔係你自已果份,你自己果分mpf係無得郁既!只係老闆郁公司幫你供果份,提早攞,唔駛等到65羅!至於有無so,好個人既!

大宅

Thank you hen hen & 一心一意,條數計落對我真係無so,要諗清楚。

珍珠宮

環保接龍勳章

yes, no jet so, last year my office layoff me and use the employee's mpf to me

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

henhen 發表於 11-10-8 23:53
公式係(最後一個月的工資 X 2/ 3) * X 可追溯的服務年資

10000 x 2/3 x 11.92 = 79466. 依個係長期服務 ...

有賺少少咁囉, 掉返轉黎計, 當你一直都係 10k人工, 即公司供mpf $500, 1年供 6k, 當你做左12年, 6k x 12=72k, 你咪有賺囉, 當然, 中間仲有好多variable factor啦

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

mysukihk 發表於 11-10-8 13:37
公司將會cut人,我出年生第三個,都有諗過轉全職媽媽,所以想知我可以攞番幾多錢走人。
若以人工每月$10000計 ...

你好叻呀! 生三個, 現在好多人都係一個起, 兩個止...!
我要為小朋友做個好榜樣, 所以2015年要好好為自己和小朋友預備!!

大宅

畀面勳章

我覺得... 自己走同佢郁你... 其實兩者都無咩分別。

如果你係公積金,自己走就可以拎番自己供果份,咁... 11年都唔少嘢,但就無咗個日後保障 (退休後),如果係 MPF 咩,就梗係咩都無,但就老咗都有嚿錢囉...

如果佢郁你... 佢俾嘅 long service 都係喺份 MPF 都扣番出唻,唔同嘅只係佢用佢供果份唻抵銷份 long service,你自己供果份仍然喺度...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

而家呢個mpf係保障僱主多d囉

佢炒d年資長既,唔洗自己嘔好多出黎,真係幫佢地供埋長期服務金果d咁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

不過,我又會咁諗

決定唔做野可以係mpf拎d錢出黎唔洗再run落去都好架

大宅

畀面勳章

sasa0208 發表於 11-10-27 11:05
不過,我又會咁諗

決定唔做野可以係mpf拎d錢出黎唔洗再run落去都好架

老闆炒你,佢係用佢供果份去抵銷 long service 咋,employee 果份仲一路 run 緊架...

我之前半年唔做嘢時,都有問過想拎出唻,諗住搞吓嘢咁,嗰時仲有6位數,唉... 宜家... 唔見咗 1/3 呀~~~

首頁

尾頁

跳至