家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買鑊, 請問邊隻好?有冇好介紹.

唔該

大宅

Re: 想買鑊, 請問邊隻好?有冇好介紹.

我都想換過隻鑊,我隻生鉄鑊用咗3個月唔夠,家陣用紙巾抹鑊時,張紙巾黑色架,唔知係咪d生鉄黎架呢? 我好驚會中毒

複式洋房

Lagostina 好好用,但好貴 $1700一隻

別墅

dream_dream 寫道:
我都想換過隻鑊,我隻生鉄鑊用咗3個月唔夠,家陣用紙巾抹鑊時,張紙巾黑色架,唔知係咪d生鉄黎架呢? 我好驚會中毒

我隻鑊都係咁, 不過我個隻係鈦鋼鑊(係用鐵鑊鏟的) 唔知點解最近發覺每當我省乾淨個鑊後再用抹布抹時, 會發現布會黑色好似甩色咁, 唔知應該要換個隻新的呢?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我用$190既珍珠鑊.

大宅

MaySo,

嘩, $1700隻鑊, 太昂貴啦 餐飯咪好貴

HinMa,

請問珍珠鑊邊度有得賣? 有咩好處? 可唔可以用鐵鏟?

大宅

生鐵鑊要保持十分乾爽同常用, 否則極易生銹, 咪係果d黑色粉黎law!
同埋生鐵鑊最好少用洗潔精去洗, 咁d油就會好似一層coating 咁, 防止隻生鐵鑊生銹!

大宅

我早排都冇用洗潔精洗架,點知重恐怖呀,o個浸油加埋d黑色野,好似d整車機油咁,攪到我洗完隻鑊,成隻手都係d黑油,要用洗潔精洗手先掂,所以我先用哂洗潔精洗鑊咋,唉~我都唔知好唔好再用隻鑊好,咁恐怖

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我都有用 Lagostina 幾好用, 或者你可以試下買黑金鋼鑊, 係烹飪錦囊個邊都有人講緊呢隻鑊, 阿 SO 蘇絲黃都係用呢隻, $40-$90 有一隻, 睇你係邊 D 地區買, 一般賣家庭用品的舖頭都有......

dream_dream 寫道:
我早排都冇用洗潔精洗架,點知重恐怖呀,o個浸油加埋d黑色野,好似d整車機油咁,攪到我洗完隻鑊,成隻手都係d黑油,要用洗潔精洗手先掂,所以我先用哂洗潔精洗鑊咋,唉~我都唔知好唔好再用隻鑊好,咁恐怖

別墅

黑金鋼用過兩隻.但個鑊底好討厭.燒到甩黑屑成個灶底都係.
而家用五層鑊.火力控制得宜都唔痴底.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

QQ_Monster 寫道:
HinMa,
請問珍珠鑊邊度有得賣? 有咩好處? 可唔可以用鐵鏟?

珍珠鑊可以用鐵鏟,唔痴底,無甩coating,而且唔洗$200重有蒸籠送,但佢淨係在街上擺幾日,無fix日期地點,我上個星期見係西營盤正街有得賣.

男爵府

我系佳買過鑊﹐又系叫珍珠鑊﹐但原來裡面單張寫是用TELFON 塗層﹐所以唯有放棄﹐如果買記住看埋合裡單張。

子爵府

畀面勳章

dream-dream你隻係乜嘢鑊嚟架,快啲換咗佢,身體緊要,貴啲都要換,得不償失。

子爵府

我有2隻獲, 一隻係'天上野鈦獲' 約$700-, 都OK啦! 如果火紅及落夠油都唔痴底,好有獲氣, 存熱好快, 但我就較鐘意用易潔獲'家能 約$300-, 因為可以落少好多油, 健康啲!
我兩隻獲都係喺吉之岛趁大減價時買的

複式洋房

我有兩隻鑊, 一隻係德國的寶廸, (if sales below $1000), you can choose pan or 中國式平底鑊(因為平底,所以有pan 的功能), 另一隻是黑金剛,數十元有交易

大宅

德國的寶廸係有易潔塗層,不過,佢係一隻好靚的易潔廚具,但因為係有易潔物質,所以,現在我都掉左(好唔捨得呀),若果係想易潔廚具,咁我都推介寶廸

但我唔想用有易潔塗層的煮食用品,所以,現在用左陽極鑊,D sales就話用鐵鑊鏟都得,但,若唔想"痴"底,最好係一開始就用木/竹鑊鏟,好似生鐵鑊咁煮,同埋,煮完都可以用洗潔精洗(不過,唔可以入洗碗碟機),若用左鐵鑊鏟煮,就會弄花左表面,容易D"痴"底,用左都有成2年,OK啦,我覺得美亞D鑊靚D,我係用沒有易潔塗層那種

天上野好似都係生鐵鑊,不過,就磨得好滑,無咁易"痴"底

男爵府

我用傳統不收鋼獲﹐用由較多﹐但不太痴"底﹐幾好。

洋房

鵝頸Q底~ 黑金鋼 $40一隻, 又平又好用

男爵府

我用牛頭牌五層鑊,98年到而家仲好正好好用.

大宅

我是用Amway煲和鑊好好用,都用了八年啦!

首頁

尾頁

跳至