家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

如何清理抽油煙機的油漬

如題, 有邊種去油煙漬的良方? 請多指教.

子爵府

Re: 如何清理抽油煙機的油漬

用哥士的浸可拆o既部份...其他地方用藍威寶一噴,隔10秒度就好易抺走油積

大宅

Hi Cameo,
謝謝. 等放假就試, 如由菲姐做, 我估都要買過好多野!

子爵府

唔好客氣,,,
哥士的都係近期在bk的網友教用咋,,,
個銀色扇網我用熱水開左哥士的浸,d油會自己甩,d縲絲上面的油都係咁浸....但因為哥士的要用熱水開,所以個油兜(膠)要等d水無咁熱先浸,,好乾淨....
其他地方我用藍威寶抺,順便抺埋煮食爐周圍d油漬,,,,
:-P

大宅

"bicarbonate of soda" 加些水,然後用塊布一抹就得啦,因我現在都是用緊這個方法,什麼油漬一抹就得,最緊要就是沒有嗅味!

子爵府

請問咩係bicarbonate of soda??
thx~

大宅

我都想知係乜野'bicarbonate of soda'?

大宅

"bicarbonate of soda"就是疏打粉,白色的粉呀,唔係"白粉" 我睇電視教的。總之什麼油漬一抹就得啦!不過記得要加些水(唔係熱水,又唔係冰水),那麼相信你們應該知道加咩野水啦 又唔明再問我啦,寄來八通街信箱留言啦

子爵府

晏畫係呢個topic我出唔到post.

大宅

Yokongi,

Where can buy this ?
Yokongi 寫道:
"bicarbonate of soda"就是疏打粉,白色的粉呀,唔係"白粉" 我睇電視教的。總之什麼油漬一抹就得啦!不過記得要加些水(唔係熱水,又唔係冰水),那麼相信你們應該知道加咩野水啦 又唔明再問我啦,寄來八通街信箱留言啦

複式洋房

星期六聽曾sir講, 去化工原料舖買除油浸漬粉, 用一湯跟開一碗熱水抺. 但我仲未知道邊度有工業原料舖

大宅

Neroli,

英國各大超市有售,但香港就唔知啦,不過超市應該有得買的,因 bicarbonate of soda 可以用來整蛋糕的,還有個網頁教清潔的,你可以看看吧!how clean is your house

大宅

rclamlam,

真有緣啦,有見到你啦,你想 post咩野出來呀?

子爵府

Yokongi,

無野, 只係想問有無其他方法既清潔劑可以洗姐, 因為我好少去化工原料店度買野.

大宅

哥士的開熱水浸拆得落o黎既部份,非常有效.
用個陣一定要戴膠手套.個人建議帶埋口罩.

其他部份用藍威x一抹就ok.

首頁

尾頁

跳至