自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

哪一樣會好些?謝謝。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

英文本來就大把野學,grammar, comprehension, phonics, oral........邊樣有需要(小朋友表現欠佳)就學邊樣

學業進步  good  發表於 11-10-25 14:29

禁止訪問

象牙宮

我會想學好文法多D, 要識讀既搵好易通聽多D都得~ 反而係要佢地記D字點解, 同文法會實用D囉~

男爵府

2018復活節勳章

我會學閱讀理解, 一生受用, 拼音只係方便讀同埋默....

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我覺得
先學拼音加閱讀理解
再大D先學文法
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

三樣都重要, 拼音可幫助小朋友串生字, 而文法及閱讀理解試卷必出題

如果同時唔可以一齊進行, 就睇下邊樣弱就學邊樣先

子爵府

其實要選真係難,因為真係樣樣都有用 !

PINKPINK

大宅

子爵府

thinkpanda 發表於 11-10-25 13:50
未識拼音就學拼音先啦
認同. 學好拼音, 看到多些圖書, 自然閱讀理解都有會有進步.

伯爵府

其實, 我個仔好細個(幼稚園)已經學拼音, 不過佢係果D好smart嘅小朋友, 所以好快自己就搵到個方法記住D字係點樣組合, 串生字好快, 人地默書要分幾日溫, 佢一陣就OK喇, 之後大D(小二), 我就比佢學文法, 文法好有用, 而且學校考試好多時都會出, 而閱讀理解呢, 我覺得英文的閱讀理解無中文咁難, 其實自己買D練習返黎做多D都已經好OK, 如果平時多D睇書, 小朋友學嘅詞彙夠的話, 佢地睇得快, 掌握到個時間, 閱讀理解唔難應付, 呢個係我同我個仔嘅經驗, 希望幫到你啦

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Candy_family 發表於 11-10-25 14:28
其實, 我個仔好細個(幼稚園)已經學拼音, 不過佢係果D好smart嘅小朋友, 所以好快自己就搵到個方法記住D字係 ...
認同!! 其實, 基本拚音概念應由小學前學的, 咁升小學時, 佢主力就學 文法 及 閱讀理解 (而呢2樣野, 係需要平日既溫習, 閱讀及記性為主)

樓主, 你小朋友既小學有沒有 join 一些網上功課呀? 我仔果間小學就 join 左 My smart ABC, 個人認為呢個網上練習不錯, 主要係閱讀理解 及 listening 為主 (如能天天陪小朋友一齊做, 一定可以令佢既閱讀理解 及 listening 大有進步既)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

FOR YOUR INFO:
我仔今年小2-學校有PHONICS就唔算有系統, 所以我出去學(我都知遲, 遲好過無丫), 而家YMCA學到LEVEL 2
ORAL暫時唔係問題, 唔駛特別跟(起訴肯同菲姐講, 學校英文堂全英文都OK)

GRAMMAR我自己親自操刀, 用朗文Weekly Fundamental Exercises, 自己睇下適合咩程度自己安排

仲有, 唔記得仲有CREATIVE WRITING都要學, 呢樣學校有教我暫時唔駛煩

COMPREHENSION暫時學校要求唔高, 佢識做SHORT ANS就OK, 不過隨住之後高年班, 會要求越黎越高仲要求GRAMMAR岩晒, 所以而家操FIT GRAMMAR就無走雞

珍珠宮

小二文法可以自己做練習,你可唔可以跟到?

拼音 + xx理解 就要揾人教
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

大宅

琴日搵到一間補習社睇佢俾學生的功課, 都係麻麻地。小朋友有學phonics, 但搵唔到一間可以學到好好的,

首頁

尾頁

跳至