單親天地

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

樓主, 初頭睇妳個post, 見妳更後生真係吾知應該比咩意見, 後來知妳原來已有三次落仔經驗, 我諗妳應該嘗試過落左之後ge痛苦, 既然妳未能從三次經驗中吸取教訓, 仍然要搞出人命, 相信係時候要為自己所作的負責. 犯錯ge係大人, BB係無辜ge, 吾應該奪取佢寶貴生命. 雖然個男人係賤, 但其實雙方都有責任, 吾可以將所有責任推卸比人, 然後自私地以吾想將來日子難過為理由而逃避責任. 樓主妳應該要長大架喇, 要識得分對錯, 選擇做'對'的事情. 單親路當然吾易行, 但總好過日後受良心責備, 況且落得多真係會影響日後再懷孕機會, 對身心靈都造成好大傷害. 學習做一個有責任ge媽媽, 即使將來BB係點, 總算所做ge係對自己有交代. 個男人雖然咁對妳, 但佢始終係BB個爸爸, BB係有權知道邊個係爸爸, 所以如果個男人願意負擔養育BB就照比佢做BB個爸爸, 妳當然吾係做小三, 妳同佢就只係普通朋友關係, 佢只係BB個爸爸咁姐. 無論個男人係未負擔妳同BBge生活, 妳都要嘗試靠自己, 幫自己諗定日後點生活, 我諗社工會幫到妳. 試吓向好方面諗, 妳將來條路係會好難行, 但BB可能成為妳ge動力, 幫助妳人生更進步.

有另一個建議, 如果真係怕承擔吾到, 但又吾想落個BB, 可以選擇比人領養, 好多不育夫婦都等緊領養BB, 咁樣至小吾使扼殺生命.

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

大宅

如果你要生, 就要有一世唔嫁都要照顧佢既心理準備
我有朋友又係好後生就生, 後來個老公對佢唔住離左婚
而家先25歲, 有個3歲女
佢話好後悔生左個女, 自己又湊唔掂
而家個女成日變左人球, 一日到黑都見唔到阿媽, 又無阿爸
變得好沉默同好痴阿媽, 但就抗拒陌生人

佢搵做嘢又唔係唔做嘢又唔係, 佢話最慘係好難搵番第二春
就算有人唔介意佢有個女, 又怕個男人對佢個女唔好虐待佢

咁當然如果你覺得bb既幸福會凌駕於你自己既將來
生係無問題
但而家我個朋友唔係咁諗了... 佢話個女係包袱
但佢初時都以為有女萬事足架...

總之萬事以bb將來為重
如你自覺無此愛心或勇氣為佢奉獻你既餘生既話
又或者男人對你來講比個bb重要既話
我勸你就唔好生
咁對個bb同你都公平啲

複式洋房

單親既路真係吾易行, 但你有著呢股勇氣留住BB, 你要堅持呀! 因為這是對BB 一輩子的承諾!! 支持你呀!!

禁止發言

禁止發言

子爵府

BK Milk勳章

回覆:好辛苦!!迫我做二奶...點算.........

樓主,你要諗清楚,生左就一世,到時邊有男人再敢埋黎?你仲後生,單親既路真係好難行,我行左12年,我之前拍左4年半既男友,都因為介意我有個仔而分手,講真,到時佢唔負責,你都吹佢唔脹,到時經濟上你點算?

子爵府

BK Milk勳章

引用:依家立到幾多得幾多,你對佢仁慈=對你兩母

原帖由 Ning媽 於 11-10-27 發表
依家立到幾多得幾多,你對佢仁慈=對你兩母子殘忍!記得儲多個錢!諗定租屋or 申請公屋?日後開支如何應付? ...
我認同呀!之前有個男友,原來為左同我咩咩而一齊,我條氣唔順,攞左佢少少錢才分手(不喜勿插),呢d賤男…等佢un得咁舒服吖!

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 回覆:hoiyan1988的帖子

命運的安排,要你不快樂,你要逃避,也逃避不了。不過,命運在你手上,你要改變它,不是不可以。

黃恬恬  十卜!  發表於 11-10-30 01:40
這個世界上最不開心的人,是那些在意別人看法的人。

大宅

畀面勳章

回覆:hoiyan1988 的帖子

我睇咗你個post 好耐,我唔會叫人去殺人所以一路無答你!
我想你諗得好清楚至答我,點解你要生呢個BB出黎?(唔好答我因為你見到呢個BB頭仔手仔,好可愛之類。)我會比俾一個好清晰嘅建議你!

民房

依家冇流鮮血啦,只流啡...我頂唔順,同我某D朋友講左.意外gei係,佢地全部都叫我落左佢 話佢咁衰,要黎做咩,生左出黎仲害左佢,俾唔到快樂俾BB,一出世就注定單親. 我話有好多人都係離婚,個BB都會係單親,其實一樣者. 佢地話人地有嘗試過,有婚姻,離左婚都有保障(贍養費) 但我未婚,而且已經早知會係單親,點解要咁生BB出黎同你一齊面對殘酷gei世界. 我話唔生好折墜,折福家...佢地話咁你要咁講,就去廟,去教堂同神父告解 依家有得選點解唔選?第時生左就真係冇得選.
............................................咁點算 社工唔係好幫到我..好唔好搵D心理醫生傾下??反正又唔係我俾$......

民房

回覆 estw 的帖子

係因為個賤男一路都呃我!!!!!!!!!話有BB就生,我問係咪真家,佢實牙實齒話係!我冇問清楚佢會唔會同我結婚,但正常咁諗有左都係會結婚>組織個家庭家嗎!我真係諗住做少奶奶家,點知遲唔知,早唔知,到我有左先知佢一路一腳搭2船,仲要唔會放棄果個女人!!!!!!!!!!!呢個教訓就證明佢係幾咁賤!我係幾咁腦殘!!幾咁有眼無珠!!!!!!!!!!賤男!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!佢對狗男女,會有報應家!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!我呢一世都會詛咒佢!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

民房

回覆 rayrayus 的帖子

果個女人係唔知我有左,其實大家一直都唔知大家存在家,但我冇可能理性到唔怪佢囉!!!我依家gei處境已經好慘,好被動,好委屈!!!!!!我仲要體諒佢唔知情,我做唔到!!!我地2母子都斗唔過佢一個!!!既然佢知佢男友出面有第二個,佢係咪應該走呢!但遺憾gei係,佢係一個極品女,冇人追,20年青春就放係果賤男度,趕佢都唔會走家啦!!除非佢知我有左,有人性可能會走. 但我情況咁樣,店係網度公開有左啊!!個結果又未必係好,又唔係一件喜事.D親戚又唔知會唔會講我閒話(有親戚係FB) 個女人都唔知會唔會笑我腦殘,個賤男又話我玩野,我到時咪仲慘

大宅

其實你有無諗過,就算個女人肯走,你認為個男人會對你負責?
你認為你同佢就算無呢個女人,你地都仲可以好似以前咁生活?
好多野其實你可能心中有數,只係你去唔去面對。
岩聽就諗下啦,唔岩聽就當我講錯,抱歉!

民房

回覆 dordor1207 的帖子

佢同我剛一齊時,佢話同佢拍左10幾年拖,到爆煲時,佢話個女人知道左唔會同佢一齊,話我唔明愛情同感情gei分別,佢依家冇左個20年gei友情,連朋友都冇得做.我諗佢地細細個隔離鄰舍果D掛,冇問咁詳細,而且都唔想知!個賤男一定會諗計哄返佢!!!佢會咁易放手?!信佢一成都流眼淚!!!!!!!!!佢父母大家係初戀一直到依家,我諗佢都有呢個情意結掛,仲有邊個男人唔想個老婆清白,一世得佢一個啊!我gei初戀都唔知死左去邊啦!!!!!!邊有得比呀

大宅

畀面勳章

看到你的回復, 就感到你心智都未成熟

這個男人, 送比你都唔洗恨吧, 點解你仲可以說你2母子都唔夠佢一個女人爭? 個女人, 是無辜的, 也是可憐人, 佢可能一世一生都要被個男人握, 但是你有機會走出來, 仲中個頭埋去, 就是自己找來的了.

你現在是在決定你的人生, 唔好再為了好勝, 唔好再為了一時之氣, 更加唔好應為個BB是你的籌碼. 你往這方向去思考吧.

我不否認你是可憐人, 因為你單純的信任了個男人, 以為人家會負責任, 但是現在個男人真面目都出現了, 唔應你醒一醒, 唔好再留在拍拖時的溫馨片段吧.

子非魚 焉知魚之樂

民房

回覆 LOKLOK1407 的帖子

我知,有好多都會婚姻有問題/第三者/個老公去滾,最尾頂唔順離婚,可能都唔明開頭咁努力去留呢個男人做麥. 但真係有幾多個男人咁乖?結左婚永遠對你忠誠?有幾多男人結左婚去召妓,有二奶,有$D gei有買三奶4奶更多(女朋友). 果D老婆真係唔知咩?!有幾多對婚姻表面正常,都係靠包容,忍讓維繫返黎? 我有個朋友,仲細我幾個月,嫁到個老公屋企幾有gei,一個禮拜有4,5晚去應酬(夜總會) 夜晚3,4點先返.仲唔係開房?!!佢老公都後生,27 應該未有二奶gei(我估) 你估佢唔知佢老公做咩咩?!依家仲未有BB,被奶奶成日單打佢...佢都好慘..但冇辦法啦,鬼叫佢老公唔留D精力俾佢咩! 如果要諗一次不忠百次不容,咁就咩都唔使做家啦喔,唔使俾心機經營段關係/婚姻,一切都不再在乎,因為5蘊皆空,心態係咁就要好似譚詠麟個法妻咁修行家啦喔..而且都唔會有第二第三春,因為不相信,所有男人都係賤gei..咁太緣了吧..

男爵府

樓主只係想借BK 去鬧你男友, 而唔係想問大家有乜解決方法... 你朋友叫你落左BB, 你又咁多理由. 咁你駛得問人咩...

你有左就好似大晒... 覺得男友應該同正印分別, 但點解你自己唔選擇放手啦..

睇你寫野, 你一D 都唔成熟, 你仲堅持要BB, 我覺得BB 出世後會好可憐~~

大宅

畀面勳章

唔好意思,樓主,你開個post 都預咗人發噏瘋!

我睇你都答唔出你想生呢個bb生黎嘅原因!我幫你答!
你想生呢個bb出黎嘅原因,係為咗報復你個男友,等全世界知道佢係衰人,要狗男女成世唔安樂,佢唔理你,你就抱埋個仔,折墮比佢睇,你只係想利用個仔博同情博可憐!

你比人呃,係你無腦。
但係你想生bb嘅動機用心險惡,自私兼陰毒,只係想制造一個更悲嘅悲劇!我必須要遣責你! 你無資格做人媽媽,你幼稚無腦連照顧自己都未掂!你自己應該清楚過我!

你必須要為你嘅自私(純為取悅男人而胡亂草菅人命)性行為負責,不可作孽!你要尊重生命,比佢出世,體驗你媽媽當日點樣駝你生你的辛苦,比bb一個生存嘅機會!

你去聯絡-母親的抉擇,同佢地簽紙交托個BB 比佢地,佢地會替bb選擇更合適嘅父母,BB 會有佢嘅明天!呢個係你對bb作為母親
責任嘅行為,你好好養胎,送你唯一嘅一份禮品比BB,就係一個健康嘅身體!
生bb所造成身體上嘅痕跡同骨肉分離嘅遺憾!係你終生不能磨滅嘅教訓!
http://www.motherschoice.com/

樓主,以上呢段留言o既係我流住眼淚寫比你o既,至今我仍然好想你睇到.....
呢幾日我想起喬布斯o既故事:

喬布斯在2005年六月12日史丹佛大學的其中演講內容:
我的親生母親當時是個研究生,年輕未婚媽媽,她決定讓別人收養我。
她強烈覺得應該讓有大學畢業的人收養我,所以我出生時,她就準備讓我被一對律師夫婦收養。
但是這對夫妻到了最後一刻反悔了,他們想收養女孩。所以在等待收養名單上的一對夫妻,我的養父母,在一天半夜裡接到一通電話,問他們「有一名意外出生的男孩,你們要認養他嗎?」而他們的回答是「當然要」。
後來,我的生母發現,我現在的媽媽從來沒有大學畢業,我現在的爸爸則連高中畢業也沒有。她拒絕在認養文件上做最後簽字。
直到幾個月後,我的養父母同意將來一定會讓我上大學,她才軟化態度。

喬布斯長大後同母親團聚,但至死都沒有原諒其父親. 喬布斯始終還感激其母親給他一個生存的機會!

我覺得喬布斯o既母親,至係一個真真正正懂得承擔責任o既女人!
不然我都唔可以用iphone 比意見你!!!

kalun88  好...講得好  發表於 12-1-30 01:11
bb0930  完全同意!  發表於 11-11-9 04:05
imkaren  GOOD!!  發表於 11-11-7 16:36
蘇花sogood  cannot agree more !!!  發表於 11-11-3 13:07
cheung2000  講得好﹗  發表於 11-11-1 15:12

男爵府

好辛苦!!迫我做二奶...點算.........

我係你 我會唔要 或者生完比人領養 樓主 你年紀太細啦 無事業無基礎 第日點去照顧bb 生左出黎唔等如係偉大 生有幾難 最難係後面條路 唔諗清楚後面條路點行既 只會害左自己害左bb

日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

大宅

回覆:好辛苦!!迫我做二奶...點算.........

我睇晒成個post,你之前已經落左三次,而加唔要就會折福。其實呢個b係咪你之前種下既福,而生成現在的果呢?單親媽媽真係唔易做架,如果你真係有經濟能力同你家人支持,你就好好生下來,真係唔好期望佢會照顧你,未生之前已經有好多開支,檢查一次都要六七百啦,仲有生左之後,bb日常開支都好多,又要供他讀書,供他活動,仲有唔小心病左,睇一次兒科都唔平架。仲有呀,你仲咁後生你d朋友約你出去慶祝,你會帶埋b一齊嘻嘻哈哈,就算朋友唔介意,出多幾次,就會覺得唔好意思,到最後我諗人人慶祝你2母子就留在家玩手指。樓主,你真係好好想清楚啦。

首頁
12345...7

尾頁

跳至