論盡家傭

跳至

首頁
23456...37

尾頁

男爵府

Re: 我的女兒被印傭用滚水灼傷

gremlins,
希望你囡囡早日康復
你不如post個agent和印印的名, 等其他人知道
Don't worry!Be happy!

洋房

Re: 我的女兒被印傭用

chingbb 寫道:
gremlins,
希望你囡囡早日康復
你不如post個agent和印印的名, 等其他人知道

以下資料由本人gremlins不幸經

珍珠宮

gremlins
件事而家有無新進展呀? 唔可能比個衰人消遙法外架, 唔好就咁不了了之呀

複式洋房

gremlins,

如果無記錯,上次報紙寫個 pk 是18 號,即是尋日去警署報到,察人有無話你知告唔告個 pk 呀?希望聽到你大快人心

洋房

竟然有咁賤的工人,今次一定不可以就咁放過個工人,一定要追究到底,如果今次個工人冇事,傳了出去俾其他工人知,咪有樣學樣。如果需要的話,我希望我們僱主們團結一致,給予政府壓力注視這一件事,例如通過議員、報社及傳媒加陪關注這件事,總之,如需發起簽名及上政府部門投訴,我一定會支持的。

珍珠宮

[size=large]點解僱主向外傭潑滾水就即刻比人拉, d賤外傭用滾水潑少主人就無事??? 而家呢個究竟咩世界??

大宅

有D國家偷野斬手最衰係香港唔可以用滾水淋番佢轉頭
bobosweet 寫道:
[size=large]點解僱主向外傭潑滾水就即刻比人拉, d賤外傭用滾水潑少主人就無事??? 而家呢個究竟咩世界??

小朋友唔識講就冇證據,誣告就告得入都唔知咩世界

Hope the kid gets well soon both physically and psychologically.

大宅

bobosweet 寫道:

完全同意,一定唔可以不了了之!

大宅

千萬不要放棄,一定要釘死佢,搵議員、傳媒、法緩署,總之要搞大佢,另外要抽多啲時間陪囡囡,希望佢早日康復,而家bb點呀?

複式洋房

邊度會有人用啲咁熱嘅水唻開奶呀? 叫個pk工人或者叫啲差人試吓飲啦! 明明就係個pk工人玩嘢, 唔好話一個月嘅通知金, 機票都唔應該比佢啦! 坐監都平宜佢呀, 人哋個女咁就成世, 佢坐番一世監就差唔多, 真係火滾呀......

gremlins, 我哋一定支持你, 你好好睇住你BB女先!!! 唔好太擔心啦!!! 祝佢早日康服!!!

Brianamama

珍珠宮

我已經寫左呢封email sent左去特首辦公室啦, 希望有用啦

至特首:

本人非常看不過眼警方說沒有證據落案起訴這個外傭, 最少都要起訴佢因疏忽而道至他人嚴重受傷, 或起訴佢虐待兒童, 警方要什麼證據? 要15個月大的小孩告發佢嗎? 是不是沒有第三者看到就不能起訴嗎? 這會變成不了了之嗎?? 這是什麼公平公正的法律嗎? 這件事非常嚴重, 本人不希望再有這種事情發生在僱主或任何人身上, 希望成功起訴印傭能阻止再有悲劇發生, 更怕外傭"有樣學樣"並清楚這樣做也不會被起訴, 我們要出外工作而之所以要請外傭來幫手照顧小孩, 一直以來香港政府已經對我們僱主 "零的保障", 我們的小孩簡直是"肉隨針板上", 希望特首能幫忙!!! 以下是一個在港最大的親子論壇, 這件事件亦已經引起公憤, 裡面有很多僱主心聲, 請到這裡看看吧! 希望將此信轉交有關部門更進及回覆!!

link 1:

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=432712&forum=16&start=90&viewmode=flat&order=1

link 2:

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=435192&forum=16&start=60&viewmode=flat&order=1

大宅

你真好人 bobosweet!

比個email address 我又抄你得嗎 ?
Msma

大宅

Glittery 寫道:
見到你囡囡嘅報導好心痛呀,希望佢(身體)及你們(身心)早日康復,繼續給她加倍關懷。

Me too! :cry:
Poor little angel! I nearly cry ! :-|
U will have your support from all the bk sisters here anytime....!
Other than take care of your girl, U should take care of yourself too....as u must be very upset, tired & even feel guilty to your girl..... :cry:
That's not your fault at all...don't blame yourself anymore! Even the smartest mother in the world won't expect to have this & can't avoid this being happened....

Wish your bb will recovery soon!

珍珠宮

Msma

當然可以, 或盡可能加多d大家嘅意見

特首辦公室email: [email protected]

大宅

tks 
Msma

等待驗證會員

Agree with Brianamama.

A reasonable people will NEVER only use BOILING WATER to make milk for Baby. Should ask the PK to drink it la before the police.
點解香港攪成咁???
特首仲叫人生三個, 邊個幫我地依d working mum 湊呀???

珍珠宮

Dear All

希望大家幫幫手一齊send email去投訴
特首辦公室email: [email protected]

歡迎大家用以下封信嘅內容, 及可以作任何修改!! 加埋大家的意見及控訴, 謝謝!!

至特首:

本人非常看不過眼警方說沒有證據落案起訴這個外傭, 最少都要起訴佢因疏忽而道至他人嚴重受傷, 或起訴佢虐待兒童, 警方要什麼證據? 要15個月大的小孩告發佢嗎? 是不是沒有第三者看到就不能起訴嗎? 這會變成不了了之嗎?? 這是什麼公平公正的法律嗎? 這件事非常嚴重, 本人不希望再有這種事情發生在僱主或任何人身上, 希望成功起訴印傭能阻止再有悲劇發生, 更怕外傭"有樣學樣"並清楚這樣做也不會被起訴, 我們要出外工作而之所以要請外傭來幫手照顧小孩, 一直以來香港政府已經對我們僱主 "零的保障", 我們的小孩簡直是"肉隨針板上", 希望特首能幫忙!!! 以下是一個在港最大的親子論壇, 這件事件亦已經引起公憤, 裡面有很多僱主心聲, 請到這裡看看吧! 希望將此信轉交有關部門更進及回覆!!

link 1:

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=432712&forum=16&start=90&viewmode=flat&order=1

link 2:

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=435192&forum=16&start=60&viewmode=flat&order=1

複式洋房

印傭用

大宅

The most important is your daughter can recover as soon as possible !!
For the pk maid, 一定有報應
No worry be happy

子爵府

gremlins,
見到你的留言, 真係
不過你先照顧好bb, 有關pk, 遲一步同佢算, AGent 真係
我地香港law真係......

希望你的bb早日康復!

首頁
23456...37

尾頁

跳至